Η σταθεροποίηση του πετρελαίου φέρνει κέρδη στη Wall

Η σταθεροποίηση του πετρελαίου φέρνει κέρδη στη Wall

Με μικρά κέρδη για τους τρεις βασικούς δείκτες έκλεισε και η σημερινή ημέρα για τη Wall Street σε μια συνεδρίαση που θύμιζε τη χθεσινή: Ξεκίνημα με μικρές απώλειες, επιφυλακτικότητα από τους επενδυτές και κέρδη προς τη λήξη της.

Μια διαφαινόμενη σταθεροποίηση στις τιμές του πετρελαίου είναι ο βασικός λόγος που οι μετοχές δεν διευρύνουν τις απώλειες και ενισχύει σημαντικούς κλάδους, όπως αυτόν της ενέργειας, προσδίδοντας κέρδη στους δείκτες.

“Διανύσαμε ένα δύσκολο δρόμο σήμερα, αλλά βγήκαμε κερδισμένοι από τον κλάδο της ενέργειας, δήλωσε σε ξένα πρακτορεία ο επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής της Boston Private Wealth κ. Robert Pavlik.

Σήμερα οι επενδυτές αξιολόγησαν μια σειρά από μακροοικονομικά μεγέθη που δημοσιεύτηκαν σήμερα ώστε έχουν καλύτερη εικόνα για την κατάσταση της αμερικάνικης οικονομίας. Τα πρωινά πρώτα συμπεράσματα προκάλεσαν μια επιφυλακτικότητα στις τάξεις των επενδυτών καθώς τα στοιχεία έδειξαν μια αδύναμη ανάπτυξη της οικονομίας. Ωστόσο τα βλέμματα όλων έχουν στραφεί στα στοιχεία για την αγορά εργασίας που θα δημοσιευτούν αύριο.

Σε αυτό το κλίμα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κέρδισε 45 μονάδες (0,26%) ολοκληρώνοντας τις συναλλαγές στις 16.944 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq που σημείωσε κέρδη 4 μονάδων (0,08%) έκλεισε στις 4.707 μονάδες. Ο S&P 500 κέρδισε 7 μονάδες (0,33%) και έκλεισε στις 1.993 μονάδες.

Αύξηση κατά 6.000 σημειώθηκε στις νέες αιτήσεις για επιδόματα εργασίας την τελευταία εβδομάδα του Φεβρουαρίου, φτάνοντας στις 278.000, με τους αναλυτές που συμμετείχαν σε σχετική δημοσκόπηση έκαναν λόγο για 270.000. Ο μέσος όρος των αιτήσεων για τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες, έπεσε κατά 1.750 στις 270.250 που αποτελεί χαμηλό τριών μηνών.

Την ίδια ώρα, ο δείκτης παραγωγικότητας για τις αμερικάνικες επιχειρήσεις υποχώρησε κατά 2,2% στο τέταρτο τρίμηνο συγκριτικά με πέρυσι, μια υποχώρηση μικρότερη από αυτή που ανέμεναν οι αναλυτές. Για το 2015, η παραγωγικότητα των ΗΠΑ αυξήθηκε με ρυθμό 0,7% , που είναι μόλις κατά ένα τρίτο παραπάνω από το μέσο ρυθμό αύξησης που είχε μετά το Β'' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Παράλληλα, ο δείκτης του ISM για τον τομέα των υπηρεσιών υποχώρησε οριακά κατά 0,1 για το Φεβρουάριο φτάνοντας το 53,4%. Αναλυτές που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση του Marketwatch προέβλεπαν το δείκτη στο 53%. Σημειώνεται πως κάθε μέγεθος άνω του 50, σημαίνει οικονομική ανάπτυξη.

Στον κλάδο των βιομηχανιών, οι παραγγελίες αυξήθηκαν κατά 1,6% τον Ιανουάριο μετά από δύο διαδοχικούς μήνες απωλειών σύμφωνα με το υπουργείο Εμπορίου. Οι αναλυτές ωστόσο προέβλεπαν μεγαλύτερη αύξηση της τάξης του 2,4%.

Στα εταιρικά νέα, η μετοχή της Chesapeake Energy Corp. έκανε άλμα 25,59% με την είδηση ότι ο πρώην CEO της Aubrey McClendon που κατηγορήθηκε για συνομωσία σε κινήσεις εξαγοράς μονάδων παραγωγής, σκοτώθηκε χτες σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, βρίσκονται οι εταιρείες που δημοσίευσαν χθες τα οικονομικά αποτελέσματα για τρίμηνο χρήσης. Έτσι, η μετοχή της Ciena Corp. έκανε βουτιά 17,96% καθώς οι ζημίες της αυξήθηκαν ενώ  η Joy Global Inc. κέρδισε 20,80% παρά την ανακοίνωση μεγαλύτερων ζημιών για το πρώτο τρίμηνο.

Η μετοχή της Intel Corp. κερδίζει 0,13% μετά την αναβάθμιση της από την RW Baird από neutral σε outperform.