Η πρώτη δυνατή αντίδραση στο Χ.Α. μετά από εβδομάδες

Η πρώτη δυνατή αντίδραση στο Χ.Α. μετά από εβδομάδες

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Μετά από τρεις και πλέον εβδομάδες ταλαιπωρίας, εσωστρέφειας και «κατατρεγμού», το ελληνικό χρηματιστήριο βγάζει καλή αντίδραση σήμερα Μεγάλη Πέμπτη, τελευταία συνεδρίαση πριν το Πάσχα.

Το Χ.Α. ακολουθεί παρόμοια ανοδική κίνηση των διεθνών αγορών, οι οποίες πήραν απρόσμενα θετική… προίκα από το χθεσινό κλείσιμο της Wall Street. Χθες, ο δείκτης Dow Jones έφτασε να υποχωρεί έως και 510 μονάδες, όμως ανέκαμψε και τελικά έκλεισε με άνοδο 232 μονάδες, έχοντας ενδοσυνεδριακή διακύμανση 742 μονάδων!

Ο δείκτης DAX στη Φρανκφούρτη σήμερα ενισχύεται άνω του 1,70% έχοντας επανέλθει θεαματικά πάνω από τις 12.100 μονάδες, ενώ ο δείκτης FTSE 100 στο Λονδίνο με άνοδο 1,30% έχει επανέλθει πάνω από τις 7.100 μονάδες.

Μέσα σ' αυτό το ευνοϊκό κλίμα, το Χ.Α. καταγράφει τη μεγαλύτερη αντίδραση από το θετικό τριήμερο μεταξύ 8 έως 12 Μαρτίου, στοιχείο που δείχνει ότι η αγορά έχει ταλαιπωρηθεί τα μέγιστα όλο το τελευταίο διάστημα. Η αγορά βρίσκεται μόνιμα σε υπερπουλημένα επίπεδα, οπότε μένει να δούμε αν υπάρχουν δυνάμεις για κάτι καλύτερο άμεσα, ήτοι την επανάκτηση των 800 μονάδων.

Ο Γενικός Δείκτης έχει ανέλθει στις 796 μονάδες με σημαντική άνοδο 1,91%, ενώ σε καλό – για τέτοιες ημέρες – τέμπο κινείται η αξία συναλλαγών που ήδη ξεπερνά τα 23 εκατ. ευρώ. Σχεδόν καθολική είναι η άνοδος των μετοχών του FTSE 25 αλλά και του Mid Cap, ενώ και στο σύνολο της αγοράς οι ανοδικές μετοχές είναι συντριπτικά περισσότερες έναντι των πτωτικών.

Στο χώρο των τραπεζών ξεχωρίζουν οι Alpha Bank και Πειραιώς με άνοδο άνω του 4%, ενώ Εθνική και Eurobank ενισχύονται άνω του 3%. Στο χώρο των μη τραπεζικών blue chips που εσχάτως έχουν πιεστεί σημαντικά – ειδικά οι ενεργειακές μετοχές – επίσης υπάρχει καλή αντίδραση.

Ξεχωρίζει ο τίτλος των ΕΛΠΕ με άνοδο 5,14% με φόντο την πώληση του 51%, άνω του 3% ενισχύεται η μετοχή των ΕΧΑΕ, στο +2,98% η Μυτιληναίος, +2,53%, +2,94% η ΔΕΗ, +2,60% η Viohalco, +2,60% η Aegean Airlines, +2,56% η Lamda Development, +2,55% ο ΟΛΠ κ.ο.κ. Πτωτικά στο χώρο του Large Cap κινείται μόνο η Grivalia Properties.

Στο χώρο του Mid Cap που έχει πιεστεί πολύ όλο το τελευταίο διάστημα κυρίως λόγω αλλαγής της εικόνας των MIG και Υγεία, υπάρχει αντίδραση μερικής τακτοποίησης και ανοδικής διόρθωσης. Η MIG κερδίζει άνω του 5%, η Intracom άνω του 4%, οι Intracom Κατασκευές και Attica Bank άνω του 3%, ενώ κέρδη από 1% έως 2,80% σημειώνουν τίτλοι όπως Cenergy Holdings, ΚΛΜ, J&P Άβαξ, Πλαίσιο, Intralot, ΕΥΑΘ και Υγεία.

Στην ευρύτερη αγορά, κινητικότητα καταγράφεται σε μετοχές όπως Pasal, ΑΕΓΕΚ, Βιοτέρ, Μοτοδυναμική, Centric κ.α., ενώ στο σύνολο της αγοράς, 83 μετοχές ενισχύονται έναντι 14 που υποχωρούν.