Οι απειλές Τραμπ «φοβίζουν» τη Wall Street

Οι απειλές Τραμπ «φοβίζουν» τη Wall Street

Με απώλειες συνεχίζουν τη σημερινή συνεδρίαση οι τρεις βασικοί δείκτες της Wall Street καθώς οι απειλές Τραμπ για μερικό shut down της κυβέρνησης σε περίπτωση που δεν χρηματοδοτηθεί το χτίσιμο του τείχους στα σύνορα με το Μεξικό, θορύβησε τους επενδυτές.

Η απειλή αυτή άλλαξε το κλίμα της αισιοδοξίας που επικρατούσε για ευνοϊκή κατάληξη στις διαπραγματεύσεις ΗΠΑ - Κίνας ως προς τις εμπορικές τους σχέσεις.

Σε αυτό το κλίμα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones χάνει 158,78 μονάδες ή 0,65% στις 24.264 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq υποχωρεί κατά 22,61 μονάδες ή 0,32% και κινείται στις 6.998 μονάδες. Ο S&P 500 χάνει 12,49 μονάδες ή 0,48% και κινείται στις 2.624 μονάδες.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ απείλησε σήμερα ότι θα δώσει εντολή στον στρατό να κατασκευάσει το τείχος στα σύνορα με το Μεξικό αν οι Δημοκρατικοί αρνηθούν να αποδεσμεύσουν τους πόρους που απαιτούνται για το αμφιλεγόμενο σχέδιό του.

Λίγες ώρες πριν από την πολυαναμενόμενη συνάντησή του με τους επικεφαλής των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο, Τσακ Σούμερ και Νάνσι Πελόζι, ο Τραμπ τους κατηγόρησε για άλλη μια φορά ότι "δεν επιθυμούν την ασφάλεια των συνόρων".

Αν οι συνομιλίες δεν καταλήξουν πουθενά, παραμονή των Χριστουγέννων υπάρχει κίνδυνος για μερική "παράλυση" του κρατικού μηχανισμού, δηλαδή να κλείσουν ορισμένες ομοσπονδιακές υπηρεσίες που δεν θεωρούνται απολύτως αναγκαίες για τη λειτουργία του κράτους.

Συνεχίζονται οι επίσημες διαπραγματεύσεις μεταξύ των αξιωματούχων της ΗΠΑ και της Κίνας ώστε να βρεθεί η χρυσή τομή για τις εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών ως προς την εκατέρωθεν επιβολή δασμών στα εισαγόμενα προϊόντα τους.

Συγκεκριμένα, ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Στήβεν Μνούτσιν και ο αντιπρόεδρος της Κίνας Λιου Χι είχαν τηλεφωνική επικοινωνία συζήτησαν για θεμελιώδεις αλλαγές στην πολιτική της δεύτερης.

Ο πρόεδρος Τραμπ με ανάρτησή του χαρακτήρισε πολύ παραγωγικές τις συζητήσεις και προανήγγειλε «σημαντικές ανακοινώσεις».

Την ίδια ώρα, δημοσίευμα του Bloomberg σημείωνε ότι η Κίνα εξετάζει να μειώσει τους δασμούς στα εισαγόμενα αυτοκίνητα από τις ΗΠΑ.

Το δημοσίευμα αυτό έδωσε ώθηση στις μετοχές των αυτοκινητοβιομηχανιών με τη Ford να κερδίζει 2,9% και την GM να ενισχύεται κατά 2,9%.

Σε άλλα εταιρικά, η μετοχή της Pfizer χάνει 1% μετά την υποβάθμιση του status της από την JPMorgan.

Nωρίτερα, με κέρδη έκλεισαν τις σημερινές συναλλαγές οι ασιατικές αγορές με τον Shenzhen να κερδίζει 0,85% μετά τις διαφαινόμενες θετικές εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.