Η πορεία του πετρελαίου εξαρτάται από τη Fed και τον ΟΠΕΚ

Η πορεία του πετρελαίου εξαρτάται από τη Fed και τον ΟΠΕΚ

Πρώτη δημοσίευση Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2015

Του Νίκου Τζαμπούρα

Το πετρέλαιο τύπου WTI έκλεισε την Παρασκευή κάτω από τα $41 ανά βαρέλι, καταγράφοντας την όγδοη συνεχόμενη ημέρα πτώσης και σημειώνοντας χαμηλά 2μιση μηνών. Ο μαύρος χρυσός πλέον βρίσκεται πολύ κοντά στα χαμηλά του 2015 αλλά και 6μισή ετών ($37,73).

Τα χαμηλά του 2015 αποτελούν σημαντική στήριξη, καθώς παραμονή κάτω από αυτά τα επίπεδα καθιστά μη συμφέρουσες τις πιο ακριβές μορφές εξόρυξης, όπως αυτή του σχιστολιθικού πετρελαίου των ΗΠΑ. Δύο από τους βασικότερους λόγους της πτώσης του πετρελαίου από τις αρχές του καλοκαιριού είναι η αυξημένη παραγωγή αλλά και η ενίσχυση του δολαρίου. Αυτοί οι δύο παράγοντες αναμένεται να επιβεβαιώσουν εκ νέου τη βαρύτητα τους στην πορεία του πετρελαίου κατά τις προσεχείς εβδομάδες.

Αυξημένη παραγωγή

Παρά τη σημαντική υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου, η παγκόσμια παραγωγή παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Ο Οργανισμός πετρελαιοπαραγωγών εξαγωγών Χωρών (ΟΠΕΚ), σε μία προσπάθεια να αυξήσει το μερίδιο του στην αγορά και να οδηγήσει εκτός «παιχνιδιού» τις ΗΠΑ, έχει διατηρήσει την παραγωγή σε επίπεδα 30 εκατ. βαρελιών ημερησίως. Ορισμένα μέλη του οργανισμού που αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα εξαιτίας αυτής της στρατηγικής, όπως η Βενεζουέλα, έχουν εκφράσει ανοιχτά τη διαφωνία τους. Παρόλα αυτά, δύσκολα θα υπάρξει απόφαση για περιορισμό της παραγωγής, στην επόμενη σύνοδο στις 4 Δεκεμβρίου. Εξάλλου, σε δηλώσεις του την περασμένη εβδομάδα, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΠΕΚ, Abdallah Salem el-Badri, ανέφερε πως ο οργανισμός αναμένει ανάκαμψη των τιμών το 2016 και, ως εκ τούτου, δεν συντρέχει λόγος για περιορισμό της παραγωγής.

Βεβαίως, σε υψηλά επίπεδα παραμένει και η προσφορά των εκτός-ΟΠΕΚ παραγωγών. Αυτό ίσως αρχίζει να αλλάζει από το νέο έτος, καθώς, σύμφωνα με την τελευταία αναφορά της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας, η προσφορά αυτών των χωρών θα αρχίσει να υποχωρεί το 2016. Σύμφωνα με την ίδια αναφορά, σημαντικό αντίκτυπο στην τιμή του μαύρου χρυσού έχουν και τα αυξημένα αποθέματα πετρελαίου των ανεπτυγμένων χωρών.

Ισχυρό δολάριο

Από τις αρχές του καλοκαιριού, η κεντρική τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών (Fed) βρίσκεται σε τροχιά σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής. Το γεγονός αυτό έχει ενισχύσει σημαντικά το Δολάριο ΗΠΑ, κάτι που έχει επιδράσει αρνητικά στο πετρέλαιο, αφού υπάρχει αντίστροφη συσχέτιση μεταξύ τους. Παρότι η Fed έχει ως τώρα αναβάλει την αύξηση των επιτοκίων, πλέον τα περιθώρια έχουν στενέψει ασφυκτικά. Τα υπέρ του αναμενομένου θετικά στοιχεία απασχόλησης των ΗΠΑ, πριν από δύο Παρασκευές, έχουν καταστήσει τη μη μεταβολή της πολιτικής εξαιρετικά δύσκολη. Οι πιθανότητες εκκίνησης της σύσφιξης την νομισματικής πολιτικής της Fed στη συνεδρίαση της 16ης Δεκεμβρίου αγγίζουν πλέον το 70%.

Περαιτέρω ενίσχυση των hawkish προσδοκιών ενδέχεται να μας παρέχει αυτήν την εβδομάδα η δημοσίευση του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή των ΗΠΑ, αλλά και η δημοσίευση των πρακτικών της περασμένης συνάντησης πολιτικής της Fed. Ο χαμηλός πληθωρισμός είναι επί της ουσίας το μοναδικό στοιχείο που φαίνεται να αποτρέπει τη Fed από την ομαλοποίηση της πολιτικής. Έτσι, ενδεχόμενη αυξημένη καταγραφή θα οδηγήσει το δολάριο υψηλότερα, πιέζοντας περαιτέρω το πετρέλαιο.
Τις σημαντικότερες ημερομηνίες για την πορεία του πετρελαίου αποτελούν η 4η Δεκεμβρίου με τη σύνοδο του ΟΠΕΚ και η 16η Δεκεμβρίου με την απόφαση επιτοκίων της Fed. Αν οι επικρατούσες εκτιμήσεις για την έκβαση των δύο αυτών συνεδριάσεων επαληθευτούν, τότε οι τιμές του πετρελαίου αναμένεται να δεχθούν σημαντικές πιέσεις.


* Ο κ. Νίκος Τζαμπούρας είναι Forex Trading Instructor του DailyFX.gr