Η πορεία του S&P 500 μέσα σε τέσσερα γραφήματα

Η πορεία του S&P 500 μέσα σε τέσσερα γραφήματα

Πλέον το 2016 ξεκίνησε με προσδοκίες αλλά και προκλήσεις, και με την αγωνία να επικρατεί στους επενδυτές σχετικά με την πορεία των διεθνών χρηματιστηρίων την καινούρια χρονιά.

Φυσικά και κάθε χρηματιστήριο έχει τις δικές το ιδιαιτερότητες, αλλά συνήθως την τάση στις αγορές χαράζει το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης και ιδιαίτερα ο μεγαλύτερος δείκτης όλων, αυτός του S&P 500.

Παρακάτω παρουσιάζονται τέσσερα γραφήματα του S&P 500 τα οποία μπορούν να δώσουν μια πιο καθαρή εικόνα σχετικά με την πορεία του συγκεκριμένου δείκτη.

Στις 21 Δεκεμβρίου ο κινητός μέσος όρος των 50 ημερών διέσπασε ανοδικά αυτόν των 200 ημερών δημιουργώντας τον «χρυσό σταυρό» (golden cross) όπου και ουσιαστικά σηματοδότησε έναν νέο ανοδικό κύκλο. Πλέον όλα θα κριθούν για τον S&P 500 στην αντίσταση των 2,092 μονάδων όπου σε περίπτωση που τις διασπάσει τότε δημιουργεί σοβαρές πιθανότητες για κίνηση προς τα ιστορικά υψηλά.

 

Πηγή γραφήματος: Stockcharts

Επίσης ένα ακόμη σημαντικό γράφημα είναι αυτό στο οποίο παρουσιάζεται το ποσοστό των μετοχών του S&P 500 που βρίσκονται πάνω από τον κινητό μέσο όρο των 50 ημερών. Όπως παρατηρούμε αυτό βρίσκεται στο 50,40% του συνόλου των μετοχών του εν λόγω δείκτη και αρκούν μερικές ανοδικές συνεδριάσεις ώστε να κινηθεί προς υψηλότερα επίπεδα.

 

Πηγή γραφήματος: Stockcharts

Η εικόνα είναι σχεδόν η ίδια και στο ποσοστό των μετοχών που βρίσκονται πάνω από τον κινητό μέσο όρο των 200 ημερών όπου συγκεκριμένα είναι 48,80%. Κι εδώ αρκούν μερικές ανοδικές συνεδριάσεις ώστε το ποσοστό των μετοχών να κινηθεί πάνω από το 50% οδηγώντας τον S&P 500 προς υψηλότερα επίπεδα.

 

Πηγή γραφήματος: Stockcharts

Το σημαντικότερο όμως γράφημα αποτελεί το παρακάτω στο οποίο αποτυπώνεται το ποσοστό των εταιρειών που βρίσκονται με ανοδικό σήμα. Όπως παρατηρούμε αυτό βρίσκεται στο 57,20% δηλαδή πάνω από τις μισές μετοχές του S&P 500 συνεχίζουν να βρίσκονται με ανοδικό σήμα γεγονός που μπορεί να οδηγήσει τον συγκεκριμένο δείκτη προς υψηλότερα επίπεδα αρκεί μια θετική είδηση είτε για την παγκόσμια οικονομία είτε για την αμερικανική.

 

Πηγή γραφήματος: Stockcharts

Γενικά θα μπορούσαμε να διαπιστώσουμε πως από τεχνικής απόψεως ο S&P 500 βρίσκεται σε «καλό δρόμο» κυρίως γιατί συνεχίζει να διατηρεί το ανοδικό του σήμα από τις 21/12 καθώς και γιατί οι μισές από τις μετοχές που τον απαρτίζουν συνεχίζουν να βρίσκονται με ανοδικό σήμα.

Το εάν θα επιβεβαιωθούν ή θα διαψευσθούν οι τεχνικοί δείκτες μένει να αποδειχθεί στο ταμπλό.