Η πλεονασματική προσφορά συνεχίζει να ρίχνει το αργό

Η πλεονασματική προσφορά συνεχίζει να ρίχνει το αργό

Σε χαμηλά σχεδόν εξαετίας έφτασε το αργό καθώς τα στοιχεία της αμερικανικής κυβέρνησης έδειξαν μια μη αναμενόμενη αύξηση της εγχώριας παραγωγής την προηγούμενη εβδομάδα εντείνοντας τις ανησυχίες για την παγκόσμια πλεονασματική προσφορά.

Η έκθεση της ΕΙΑ έδειξε αύξηση της παραγωγής κατά 4,8 εκατ. βαρέλια για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 11 Δεκεμβρίου. Υπενθυμίζεται οως χτες το Αμερικάνικο Ινστιτούτο Πετρελαίου σε έκθεσή του έκανε λόγο για αύξηση της παραγωγής κατά 2,3 εκατ. βαρέλια ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μείωση.

Παράλληλα, σήμερα ανακοινώθηκε από τη Fed και η πολυαναμενόμενη αύξηση των επιτοκίων για πρώτη φορά από το 2006. Η «μπερδεμένη» πορεία του δολαρίου απόρροια αυτής της απόφασης δεν επηρέασε την σταθερά πτωτική πορεία του «μαύρου χρυσού» που ταλανίζεται από την παγκόσμια υπερπροσφορά.

Σε αυτό το κλίμα, το αργό WTI έχασε 1,83 δολάρια ή 4,9% τερματίζοντας τις συναλλαγές στα 35,52 δολάρια ανά βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης , που αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο από το Φεβρουάριο του 2009.

Το πετρέλαιο τύπου Brent ,  στην τελευταία μέρα διαπραγμάτευσής του, το συμβόλαιο παραδόσεως Ιανουαρίου έχασε 1,26 δολάρια ή 3,3% και έκλεισε στα 37,19%.