Η παροχολογία «σκοτώνει» το momentum στο Χρηματιστήριο

Η παροχολογία «σκοτώνει» το momentum στο Χρηματιστήριο

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Αν και θα ήταν υπεραπλούστευση το να αποδοθεί το «γύρισμα» της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς κατά τη διάρκεια του Μαΐου εξ ολοκλήρου στο κρεσέντο της παροχολογίας, καθώς και διεθνώς υπάρχει μείωση ρίσκου ευρύτερα, εντούτοις έχει παίξει καταλυτικό ρόλο για την αλλαγή πλεύσης των επενδυτών.

Η αγορά έχασε με συνοπτικές διαδικασίες όλα τα κέρδη (που ήταν άνω του 7% σε επίπεδο Γενικού Δείκτη) του Απριλίου, γυρνώντας χθες σε χαμηλό σχεδόν δύο μηνών και στα επίπεδα που είχε στις 27 Μαρτίου, ενώ κορυφαία blue chips – όπως Motor Oil και Τιτάνας - έχουν μόνιμα αρνητικές συνεδριάσεις τον τρέχοντα μήνα.

Το κρεσέντο παροχολογίας από την πλευρά της κυβέρνησης έχει προβληματίσει όλο το επενδυτικό «δίκτυο» που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα, αλλάζοντας το προφίλ ρίσκου της χώρας, όπως μαρτυρούν και οι αποδόσεις των ομολόγων που έχουν πάρει την ανιούσα.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως η έκδοση του 7ετούς ομολόγου που σχεδιάζονταν για τις 7 Μαΐου πήρε αρχικά αναβολή λίγων ημερών, ενώ πλέον μεταφέρθηκε για μετά τις εκλογές, αναλόγως με τις συνθήκες στις αγορές.

«Ρεβανσισμός» με θυσία την οικονομία

Η Ελλάδα πλήρωσε πολύ ακριβά το… μάρμαρο του λαϊκισμού από το 2015 και εντεύθεν, με επικίνδυνους πειραματισμούς, εκβιασμούς στο κενό, τυχοδιωκτισμούς, υποσχέσεις του τίποτα, με τη χώρα να απομονώνεται περαιτέρω επενδυτικά, κάτι που καθρεφτίστηκε όλα τα τελευταία χρόνια στο χρηματιστήριο, το οποίο έχασε ολωσδιόλου το παγκόσμιο bull market.

Τώρα, ολόκληρη η επενδυτική κοινότητα, εγχώριοι και κυρίως ξένοι διαχειριστές παρατηρούν την κυβέρνηση να επαναφέρει τακτικές και πρακτικές άλλων εποχών στην προεκλογική εκστρατεία, «θυσιάζοντας» τη δημοσιονομική υπόσταση της χώρας και ό,τι με κόπο «χτίστηκε», στο κρεσέντο παροχών, με στόχο να κλείσει – κατά το δυνατόν – την ψαλίδα διαφοράς στις εκλογές.

Πρακτικές που κάθε άλλο παρά υπεύθυνη και αξιόπιστη στάση από την κυβέρνηση μαρτυρούν, που χωρίς τις (τυπικές) δεσμεύσεις των μνημονίων, δείχνει να βάζει ως πρώτη προτεραιότητα το κοντόφθαλμο πολιτικό όφελος, ασχέτως αν υποσκάπτει την ευρύτερη δημοσιονομική αξιοπιστία.

Με τη χώρα να έχει «λιώσει» ύστερα από δέκα χρόνια κρίσης και συρρίκνωσης, πτώσης του ΑΕΠ, κλεισίματος χιλιάδων επιχειρήσεων, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη οικονομική καταστροφή σε περίοδο ειρήνης από καταβολής, είναι απολύτως ανεύθυνο και τυχοδιωκτικό το να υποσκάπτονται οι όποιες κατακτήσεις για να κερδηθούν κάποιες ψήφοι στην κάλπη.

Ηχηρό καμπανάκι (και) από τη Fitch

Σύμπτωση που επαναλαμβάνεται, ασφαλώς παύει να είναι σύμπτωση. Ύστερα λοιπόν από πληθώρα αναλυτών και ξένων οίκων, διεθνή δίκτυα όπως το Capital Economics, αλλά και μετά το ηχηρό καμπανάκι του Διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα που εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για την παροχολογία Τσίπρα, χθες και η Fitch βγήκε στο ίδιο «πνεύμα» μπροστά.

Ο οίκος επισήμανε πως το νέο πακέτο παροχών ενισχύει την αβεβαιότητα αναφορικά με την μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική συμπεριφορά της χώρας και αναμένεται να πυροδοτήσει εντάσεις με τους Ευρωπαίους πιστωτές.

Σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο, τα νέα μέτρα λίγο πριν τις ευρωεκλογές αποτελούν μια προσπάθεια του Έλληνα πρωθυπουργού να αυξήσει τη δημοτικότητά του μετά από τρία ολόκληρα χρόνια λιτότητας. «Το κατά πόσο το πακέτο θα οδηγήσει σε διαρκή μεταστροφή της δημοσιονομικής συμπεριφοράς της Ελλάδας θα εξαρτηθεί εν μέρει από το πώς θα επηρεάσει τις σχέσεις με τους πιστωτές, καθώς επίσης και από τη σύσταση της Βουλής μετά τις εκλογές του Οκτωβρίου», ξεκαθαρίζει η Fitch.

Σημειώνει πως η κατάργηση της μείωσης του αφορολόγητου θα μπορούσε να δυσκολέψει τις επόμενες κυβερνήσεις να εξισορροπήσουν το μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής χωρίς να πλήττονται οι δεσμεύσεις για τους δημοσιονομικούς στόχους.

Οι επιπτώσεις είναι άγνωστες αλλά μία απότομη κλιμάκωση θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τα δημόσια οικονομικά. Πάντως, ξεκαθαρίζει πως αυτή την στιγμή δεν κινδυνεύει η αξιολόγηση που έδωσε τον περασμένο Αύγουστο, όταν αναβάθμισε το ελληνικό αξιόχρεο κατά δύο βαθμίδες, αλλά είναι πιθανό οι εξελίξεις αυτές να επιδεινώσουν το κλίμα στις αγορές.

Τι περιμένει από τις εκλογές η αγορά

Η αγορά λοιπόν, αναμένει με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την κρίσιμη «διπλή» εκλογική αναμέτρηση, καθώς θα δείξει πολλά για τους πολιτικούς συσχετισμούς, τις νέες ισορροπίες αλλά και τους… νικητές των επόμενων – εθνικών – εκλογών.

Οι επενδυτές, εγχώριοι και ξένοι ποντάρουν πολλά στο αποτέλεσμα των εκλογών, καθώς αυτές θα προεξοφλήσουν τον επόμενο νικητή – και ίσως το... εύρος της νίκης του - άρα θα οριοθετήσουν ποιες πολιτικές θα εφαρμοστούν – σε οικονομικό, επενδυτικό και επιχειρηματικό επίπεδο – τα επόμενα χρόνια.

Εγχώριοι αλλά και ξένοι διαχειριστές και επαγγελματίες των επενδύσεων, που έχουν ευρύτερο focus στο ανοικτό «παιχνίδι» των αγορών παγκόσμια, γνωρίζουν ότι μια αλλαγμένη οικονομική ατζέντα με πολιτικές πιο φιλικές προς τις επενδύσεις και τον ιδιωτικό τομέα, δύναται να λειτουργήσει ως εφαλτήριο για έλκυση σημαντικών επενδυτικών κεφαλαίων στη χώρα.

Σύμφωνα με αρκετούς εξ αυτών, η Ελλάδα δείχνει να βρίσκεται ακριβώς στη φάση της… εκκίνησης προς μια νέα δημιουργική εποχή.

Πλέον μετά από σχεδόν μια 10ετία κρίσης, συρρίκνωσης, πτώσης του ΑΕΠ, κλεισίματος χιλιάδων επιχειρήσεων και – ίσως μια για πάντα – αλλαγής του οικονομικού μοντέλου στη χώρα, η επενδυτική κοινότητα, το χρηματιστήριο, οι τράπεζες αλλά και οι επιχειρήσεις δείχνουν να βρίσκονται μπροστά σε μια ιστορική ευκαιρία, μια νέα αφετηρία που ίσως σηματοδοτήσει το εφαλτήριο ενός νέου πολυετούς αναπτυξιακού κύκλου…

Η χώρα χρειάζεται μια επενδυτική επανάσταση, ένα γενικευμένο επιχειρηματικό… ξεσηκωμό, ώστε να γίνει ξανά τόπος φιλόξενος για δουλειές, για επενδυτικά κεφάλαια, που με τη σειρά τους θα προκαλέσουν και θα εμφυσήσουν γενικότερο ντόμινο ανάπτυξης και ανασκουμπώματος. Σε μια συγκυρία μεγάλης κινητικότητας κεφαλαίων διεθνώς, η χώρα δεν πρέπει να χάσει άλλο χρόνο, ούτε άλλη ευκαιρία...