ΓΔ: 897,01 -13,20 (-1,45 %)

Τζίρος: 251,67 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 2016η
Κυριακή, 9 Μαΐου 2021

ΓΔ: 897,01 -13,20 (-1,45 %)

Τζίρος: 251,67 εκατ. €   RT

Berkshire Hathaway: Η οικονομία έχει ανακάμψει με εξαιρετικά αποτελεσματικό τρόπο- «Δολοφόνοι» οι SPACs

Η οικονομία έχει ανακάμψει με εξαιρετικά αποτελεσματικό τρόπο- «Δολοφόνοι» οι SPACs
shutterstock

Η Berkshire Hathaway του Γουόρεν Μπάφετ ανακοίνωσε το Σάββατο ότι τα λειτουργικά κέρδη του πρώτου τριμήνου αυξήθηκαν κατά 20% και επαναγόρασε μετοχές αξίας 6,6 δισεκ . δολαρίων την ώρα που ο θρυλικός επενδυτής δήλωσε κατά τη διάρκεια της ετήσιας γενικής συνέλευσης ότι η οικονομία των ΗΠΑ αναπτύσσεται πολύ ταχύτερα από ό,τι προέβλεπε πριν από λίγο καιρό,

Τα λειτουργικά κέρδη αυξήθηκαν στα 7,02 δισεκατομμύρια δολάρια, από 5,87 δισεκατομμύρια δολάρια ένα χρόνο νωρίτερα.

Η Berkshire ανέφερε κέρδη 11,71 δισεκατομμύρια δολάρια για το πρώτο τρίμηνο ή 7.638 δολάρια ανά μετοχή κατηγορίας Α, σε σύγκριση με απώλειες 49,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ή απώλειες 30.653 δολ. ανά μετοχή κατηγορίας Α, την προηγούμενη περίοδο, αναφέρει το Reuters.

Η ετήσια γενική συνέλευση της Berkshire πραγματοποιήθηκε στο Λος Άντζελες, όπου ο 90χρονος Μπάφετ μαζί με τον 97χρονο αντιπρόεδρο της Berkshire, Τσάρλι Μάνγκερ, για περισσότερες από τρεις ώρες απάντησαν στις ερωτήσεις των μετόχων της εταιρείας. 

Παράλληλα όμως ο λεγόμενος και ως «Σοφός της Όμαχα» έβαλε και κατά της φρενίτιδας των SPACs -δηλαδή των εταιρειών ειδικού σκοπού, οι οποίες εξαγοράζουν πολλά υποσχόμενες εταιρείες, με στόχο την είσοδο στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

«Είναι δολοφόνοι», σημείωσε ο Μπάφετ, αναφερόμενος στις SPACs, προσθέτοντας ότι η Berkishire έχει γύρω στα 70-80 δισ. δολάρια που θα μπορούσε να αξιοποιήσει αλλά δεν έχει την ευκαιρία να το κάνει υπό τις παρούσες συνθήκες.

Ο Μπάφετ όπως και ο Μάνγκερ δήλωσαν από κοινού ότι «ο κόσμος θα ήταν καλύτερος χωρίς τις SPACs».

Ξεχωριστή αναφορά πραγματοποίησε και στη μαζική είσοδο μικροεπενδυτών στη Wall Street, κυρίως μέσω των ηλεκτρονικών πλατφόρμων συναλλαγής, κάνοντας λόγο για φαινόμενο «καζινοποίησης» των αγορών.

Από τη πλευρά του ο Μάνγκερ είπε για το φαινόμενο αυτό «Αρχάριοι επενδυτές δελεάζονται από νέους τύπους χρηματιστηριακής λειτουργίας όπως η Robinhood και νομίζω ότι όλη αυτή η δραστηριότητα είναι λυπηρή». Ο 97χρονος επενδυτής πρόσθεσε οτι κατανοεί το γεγονός οτι οι μικροεπενδυτές «γοητεύονται από εφαρμογές που δίνουν ελευθερία στις συναλλαγές».

Ο Μπάφετ φέτος σαφώς πιο αισιόδοξος σε σχέση με πέρυσι, στις αρχές της πανδημίας, οπότε εμφανίστηκε αρκετά συγκρατημένος στην ετήσια συνέλευση της Berkishire, παρά το γεγονός ότι εξέφρασε την πεποίθηση ότι η ιστορική ανθεκτικότητα της χώρας σε μεγάλα προβλήματα, τα οποία ονόμασε «αμερικανικό θαύμα», θα επικρατούσε ξανά.