Πτώση – διόρθωση έως 4% σε τράπεζες και blue chips

Τρίτη 03 Δεκεμβρίου 2019, 12:18 - Τελευταία ενημέρωση: 16:30
-A +A
Πτώση – διόρθωση έως 4% σε τράπεζες και blue chips

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Εντάθηκαν οι πιέσεις στο ελληνικό χρηματιστήριο μετά το μεσημέρι, με την εικόνα της αγοράς να είναι σχεδόν καθολικά πτωτική, ενώ τράπεζες και blue chips υποχωρούν έως και 4,5%. Η αγορά που χθες έδειξε κάποιες άμυνες στη μεγάλη πτώση των διεθνών αγορών που υποχώρησαν έως 2,28%, σήμερα – έστω και ετεροχρονισμένα – υποχωρεί αναλόγως, εν μέσω γενικότερης νευρικότητας σ' όλες τις αγορές.

Διεθνώς, ο Δεκέμβριος δεν έχει μπει καλά για τις χρηματιστηριακές αγορές καθώς η πρώτη συνεδρίαση του μήνα έβαλε στοπ στη… νιρβάνα που επικρατούσε όλο το τελευταίο διάστημα, με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντ. Τραμπ, για πολλοστή φορά το τελευταίο 12μηνο, να «χειραγωγεί» τις αγορές κατά το δοκούν, με νέες απειλές και «εχθρικά» tweets.

Πρόκειται για ένα σκηνικό που το έχουμε δει πολλάκις τον τελευταίο χρόνο και κάθε φορά που υπερθερμαίνεται το κλίμα και η εμπορική συμφωνία είναι προ των πυλών οδηγώντας σε νέα ρεκόρ τους δείκτες, ο Αμερικανός πρόεδρος αλλάζει εκ νέου τα δεδομένα, οδηγώντας σε αποφόρτιση όλο το σύστημα!

Δεν είναι τυχαίο ότι οι δείκτες της Wall Street κατέγραψαν τις μεγαλύτερες απώλειες από τα μέσα Οκτωβρίου, καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ αιφνιδίασε και πάλι αρνητικά τα χρηματιστήρια απανταχού, ανακοινώνοντας μέσω Twitter ότι θα επαναφέρει άμεσα τους δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από τη Βραζιλία και την Αργεντινή.

Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον, ο Γ.Δ. του Χ.Α. έχει κατέλθει στις 878 μονάδες με πτώση 1,57%, ενώ η αξία συναλλαγών διαμορφώνεται στα 56 εκατ. ευρώ. Στις τράπεζες, απώλειες άνω του 4% καταγράφουν οι Πειραιώς και Eurobank, η Εθνική υποχωρεί κατά 3,50% και η Alpha Bank -3,03%.

Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί στο χώρο του Large Cap είναι ότι καμιά μετοχή δεν βρίσκεται σε θετικό έδαφος. Απώλειες άνω του 4% καταγράφει η Viohalco, ενώ σημαντικές πιέσεις δέχονται μετοχές όπως Jumbo, Cenergy Holdings, ΕΛΠΕ, Ελλάκτωρ, Motor Oil, Μυτιληναίος, Aegean Airlines, Σαράντης και ΟΠΑΠ.

Στο χώρο του Mid Cap πτώση άνω του 6% καταγράφει η MLS, ενώ σημαντική πτώση καταγράφουν τίτλοι όπως Intracom Holdings, Intrakat, Attica Bank, AVAX, Κρι Κρι, Κέκροπας, Profile κ.α. Θετικά στο μεσαίο χώρο κινούνται μόνο οι AS Company, Ικτίνος, Πλαστικά Θράκης και Τεχνική Ολυμπιακή. Στο σύνολο της αγοράς, 23 μετοχές ενισχύονται έναντι 97 που υποχωρούν.

-A +A

Δημοφιλέστερα Άρθρα