Η μη ολοκλήρωση της συμφωνίας οδήγησε σε απώλειες το Χρηματιστήριο

Η μη ολοκλήρωση της συμφωνίας οδήγησε σε απώλειες το Χρηματιστήριο

Του Θεόδωρου Σεμερτζίδη 

Με απώλειες 1,34% ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον γενικό δείκτη να κλείνει στις 553,43 μονάδες, σε μια συνεδρίαση όπου επικράτησαν οι πωλητές καθ' όλη την διάρκεια της.

Από την έναρξη της συνεδρίασης, ο γενικός δείκτης βρέθηκε με απώλειες έως και άνω του 2%, φθάνοντας έως και τις 545,75 μονάδες, χωρίς να καταφέρει σε κανένα χρονικό σημείο να περιορίσει τις απώλειες, με τους πωλητές να επικρατούν σε όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης. Ο τζίρος που σημειώθηκε σήμερα, κυμάνθηκε στα επίπεδα των προηγούμενων συνεδριάσεων με το 10% περίπου αυτού να αποτελείται από πακέτα στις μετοχές των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Alpha Bank, και Folli Follie.

Έως ότου υπάρξουν κάποια θετικά νέα σχετικά με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά θα δέχεται πιέσεις, με την μεταβλητότητα να παραμένει αυξημένη στις επόμενες συνεδριάσεις.

Η αύξηση του πολιτικού και οικονομικού ρίσκου της χώρας λόγο της μη ολοκλήρωσης της συμφωνίας, αντικατοπτρίστηκε σήμερα και στην  αύξηση των αποδόσεων των ελληνικών κρατικών τίτλων, με την διετία να διαμορφώνεται στο 11,027%, την πενταετία στο 10,062%, και τη δεκαετία στο 9,056%.

Ο τραπεζικός δείκτης ολοκλήρωσε με απώλειες 4,24%, με τις μετοχές του κλάδου να καταγράφουν σημαντικές απώλειες καθ' όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης, με τις μεγαλύτερες εξ' αυτών να σημειώνει η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς με 6,34%.

Βελτιώθηκε στο τέλος η εικόνα, για τις υπόλοιπες μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, καθώς στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης οι περισσότερες από αυτές διαπραγματεύονταν με αρνητικό πρόσημο, ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψε η μετοχή της Ελλάκτωρ με 3,36%, ενώ τα μεγαλύτερα κέρδη σημείωσε η μετοχή της Lamda Development με 3,36%.

Σε τεχνικό επίπεδο, διατηρήθηκε το σήμα πώλησης για τον γενικό δείκτη, ο οποίος στο τέλος κατάφερε να βρεθεί πάνω από τον κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών, με τη στήριξη να βρίσκεται στις 549 μονάδες. Στα θετικά της συνεδρίασης, η διατήρηση του γενικού δείκτη πάνω από το επίπεδο στήριξης των 549 μονάδων, όπου αναμένεται να δοκιμαστεί στις επόμενες συνεδριάσεις.

Η μετοχή της Εθνικής έκλεισε στα €0,229 με απώλειες 5,76%, της Alpha Bank στα €1,73 με απώλειες 2,81%, της Τράπεζας Πειραιώς στα €0,192 με απώλειες 6,34%, και της Eurobank στα €0,709 με απώλειες 4,58%.

Κάτω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε, δέκα και διακοσίων ημερών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση η μετοχή της Motor Oil, με τη στήριξη να βρίσκεται στα €9,1226. Η μετοχή σημείωσε απώλειες 1,29% και έκλεισε στα €9,16.

Με απώλειες ολοκλήρωσε σήμερα η μετοχή των ΕΛΠΕ, όπου και παρέμεινε κάτω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε και δέκα ημερών, ενώ η στήριξη βρίσκεται στα €3,4927. Η μετοχή έκλεισε στα €3,57 με απώλειες 1,11%.

Με κέρδη κατάφερε να ολοκληρώσει την συνεδρίαση η μετοχή των Ελληνικών Χρηματιστηρίων, όπου στο δεύτερο μισό της συνεδρίασης διέγραψε τις απώλειες που σημείωνε μέχρι τότε, κλείνοντας πάνω από τον κινητό μέσο όρο των διακοσίων ημερών, με το σήμα πώλησης όμως να παραμένει και την αντίσταση να βρίσκεται στα €4,9928 . Η μετοχή κατέγραψε κέρδη 1,01% και έκλεισε στα €5.

Κατάφερε τελικά να βρεθεί πάνω από τον κινητό μέσο όρο των διακοσίων ημερών η μετοχή της Grivalia Properties, διαγράφοντας τις απώλειες που σημείωνε στο πρώτο μισό της συνεδρίασης, με το σήμα αγοράς να διατηρείται και την αντίσταση να βρίσκεται στα €7,8567. Η μετοχή έκλεισε στα €7,69 με κέρδη 1,85%.

Παρέμεινε κάτω από τον κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών η μετοχή του Τιτάνα, με τη στήριξη να βρίσκεται στο 50% του Fibonacci στα €17,4793, ενώ το σήμα διατηρείται σταθερά σε πώληση. Η μετοχή σημείωσε απώλειες 0,56% και έκλεισε στα €17,90.

Ο τζίρος ολοκληρώθηκε στα €45,34 εκατομμύρια, με την αξία των πακέτων στα €4,05 εκατομμύρια.

Από το σύνολο των μετοχών που έκαναν σήμερα πράξη, 40 κινήθηκαν ανοδικά, 59 πτωτικά, και 144 παρέμειναν αμετάβλητες.