7ος χρόνος, ημέρα 2099η
Σάββατο, 31 Ιουλίου 2021

Η μετάλλαξη Δέλτα «ταρακούνησε» τη Wall Street - H χειρότερη συνεδρίαση από τον Οκτώβριο του 2020

Η μετάλλαξη Δέλτα «ταρακούνησε» τη Wall Street - H χειρότερη συνεδρίαση από τον Οκτώβριο του 2020

Με σημαντικές απώλειες ολοκλήρωσαν την πρώτη συνεδρίασή της εβδομάδας οι τρεις βασικοί δείκτες της Wall Street αποτυπώνοντας την παγκόσμια ανησυχία για την πορεία της πανδημίας καθώς με τη μετάλλαξη Δέλτα που είναι υπερ-μεταδοτική, όλοι κάνουν λόγο για τέταρτο κύμα που θα αποτελέσει τροχοπέδη για την οικονομική ανάκαμψη. 

Ο Dow Jones έφτασε να χάνει μέσα στη συνεδρίαση μέχρι και 920 μονάδες ενώ και οι τρεις δείκτες έχαναν στη μεγαλύτερη διάρκεια της συνεδρίασης άνω του 2%. Η Wall Street κατέγραψε τις μεγαλύτερε απώλειες από τον περσινό Οκτώβριο. 

Στη λήξη της συνεδρίασης, ο βιομηχανικός δείκτης έχασε 2,1% ή 725 μονάδες στις 33.962 μονάδες με το σύνολο των 30 μετοχών που διαπραγματεύονται σε αυτόν να κλείνουν σε αρνητικό έδαφος.  Ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έχασε 1,1% στις 14.274 μονάδες καταγράφοντας απώλειες για πέμπτη διαδοχική ημέρα. Ο S&P 500 απώλεσε 1,6% και έκλεισε τις συναλλαγές στις 4.258 μονάδες. 

Την ίδια ώρα η απόδοση του δεκαετούς κρατικού τίτλου των ΗΠΑ υποχωρεί σε νέο χαμηλό άνω του πενταμήνου στο 1,17%, σε ένα δείγμα ότι εξαλείφεται η εμπιστοσύνη στις μακροπρόθεσμες προοπτικές της οικονομίας της χώρας.

«Ολόκληρη η χρηματοπιστωτική αγορά ενεργεί σαν να πλησιάζει μια σημαντική οικονομική επιβράδυνση», ανέφερε στο CNBC Τζιμ Πόλσον, επικεφαλής επενδύσεων στον Όμιλο Leuthold.

«Το "Covid - redux" ενισχύει ξανά τους φόβους, καθώς οι νέες οδηγίες για χρήση μάσκας τρομάζουν αρκετούς ότι μπορεί αρχίσουν ξανά και τα μέτρα κλεισίματος της οικονομίας. Ο φόβος αυτός οδηγεί μερικούς σε μειωμένες εκτιμήσεις για το πραγματικό ΑΕΠ, γεγονός που οδηγεί στις αποδόσεις των ομολόγων χαμηλότερα και χτυπά οικονομικά ευαίσθητες μετοχές όπως εκείνες των κυκλικών κλάδων και των μικρών κεφαλαίων», προσθέτει.

Σημειώνεται, οι ανησυχίες έδειξαν να έχουν ξεκινήσει ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα, την οποία έπειτα από σημαντική μεταβλητότητα ολοκλήρωσαν και οι τρεις βασικοί δείκτες στο «κόκκινο», για πρώτη φορά έπειτα από τέσσερις διαδοχικές ανοδικές, ενώ την πτώση δεν κατάφεραν να αναχαιτίσουν ούτε τα θετικά εταιρικά αποτελέσματα που ξεκίνησαν να ανακοινώνονται για το β' τρίμηνο.

Χαρακτηριστικό είναι ότι σύμφωνα με report της BMO 66 από τις εταιρείες του S&P 500 είχαν εκδώσει guidance αύξησης κερδών τριμήνου, ο μεγαλύτερος αριθμός από το 2006, ενώ γενικότερα η αύξηση των κερδών ανά μετοχή σε ετήσια βάση αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο +65,5%, σηματοδοτώντας το ισχυρότερο τρίμηνο από το τέταρτο του 2009.

Ωστόσο, την ίδια ώρα τα κρούσματα κορονοϊού έχουν αυξηθεί σημαντικά στις ΗΠΑ, με τη μετάλλαξη Δέλτα να εξαπλώνεται συνεχώς ειδικά μεταξύ των μη εμβολιασμένων. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία του CDC τις τελευταίες επτά ημέρες η χώρα κατέγραφε περίπου 30.000 κρούσματα την ημέρα, τη στιγμή που ένα μήνα πριν ο μέσος αριθμός είχε υποχωρήσει περίπου στα 11.000.