Η μείωση των συναλλαγών τον Δεκέμβριο και τα τεχνικά δεδομένα

Η μείωση των συναλλαγών τον Δεκέμβριο και τα τεχνικά δεδομένα

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Το μικρότερο όγκο των τελευταίων έντεκα μηνών διακίνησαν χθες οι τραπεζικές μετοχές του ελληνικού χρηματιστηρίου, καθώς 7,24 εκατ. τεμάχια είχαν να πραγματοποιήσουν από τις 7 Ιανουαρίου 2019, πιστοποιώντας ότι βαίνουν διαρκώς μειούμενες οι πρωτοβουλίες των ξένων χαρτοφυλακίων, μετά τη λήξη του 11μήνου, όπου έκλεισαν τα βιβλία τους.  
 

Θυμίζουμε ότι ο μέσος τζίρος το Νοέμβριο ήταν στα 71 εκατ. ευρώ, ενώ στις τέσσερις έως τώρα συνεδριάσεις του Δεκέμβρη, οι μέσες συναλλαγές είναι πολύ χαμηλότερες. Τη Δευτέρα ο τζίρος κατήλθε στα 56,02 εκατ. ευρώ με τα 7,91 εκατ. ευρώ σε πακέτα, την Τρίτη ανήλθε στα 76,47 εκατ. ευρώ, την Τετάρτη ήταν λίγο πάνω από τα 40 εκατ. ευρώ έως τις 17:00 μ.μ. όμως στις δημοπρασίες με πακέτα έφτασε στα 58,11 εκατ. ευρώ, ενώ χθες Πέμπτη οι συναλλαγές κατήλθαν στα 47,23 εκατ. ευρώ, επίδοση που είναι η μικρότερη των τελευταίων 18 συνεδριάσεων.

Όπως τονίζει στο Liberal o διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΧΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης «μετά το κλείσιμο των βιβλίων από τους ξένους στα τέλη Νοέμβρη, οι όγκοι, οι τζίροι και οι ρυθμοί στην αγορά έχουν μειωθεί χαρακτηριστικά και ολοφάνερα. Πλέον, τα δύο σημαντικά επίπεδα για τον FTSE 25 είναι από πλευράς στήριξης οι 2.193 μονάδες και από πλευράς αντίστασης οι 2.270 μονάδες.

Βραχυπρόθεσμα, οι 2.210 μονάδες (σ.σ. χθες ο FTSE 25 έκλεισε οριακά χαμηλότερα στις 2.209,02 μονάδες) και οι 2.240 μονάδες έχουν γίνει ενδιάμεση στήριξη και αντίσταση αντίστοιχα. Αυτό σημαίνει πως η σημερινή συνεδρίαση είναι κρίσιμη, καθώς θα μας δείξει αν η αγορά κρατήσει και βγάλει άμυνες, ή αν θα... κρεμάσουμε χαμηλότερα».

Από την πλευρά του, ο υπεύθυνος ανάλυσης της Λέων Δεπόλας ΑΧΕΠΕΥ Νικόλαος Καυκάς, σημειώνει πως «συνεχίζονται οι ταλαντώσεις του Γ.Δ. εντός του εκτιμώμενου εύρους διακύμανσης των 850 με 920 μονάδων, ενώ ο Τραπεζικός δείκτης περιμένει την ψήφιση του σχεδίου «Ηρακλής'».

Τα διαθέσιμα αποτελέσματα εννεάμηνου παρέχουν στήριξη στις τρέχουσες αποτιμήσεις, ωστόσο για τις επόμενες συνεδριάσεις δεν αναμένουμε μεγάλες αλλαγές στα επίπεδα τιμών. Υπενθυμίζουμε ότι σημαντική περιοχή στήριξης αποτελούν οι 865 - 855 μονάδες. Στον αντίποδα, η διαφυγή πάνω από την ζώνη των 920 - 950 μονάδων, ενδέχεται να αναβληθεί για το επόμενο έτος».

Σε μεταβατικό στάδιο οι αγορές

Σε κάθε περίπτωση, όλες οι αγορές διεθνώς βρίσκονται σε μεταβατική φάση επανεκτίμησης προτεραιοτήτων αλλά και «ζυγίσματος» δυνάμεων, ύστερα από την τελευταία διατάραξη του κλίματος αναφορικά με την εμπορική συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, αλλά και τη συνεπακόλουθη γεωστρατηγική ανησυχία και τις όψιμες πολιτικές εντάσεις που έχουν προκύψει.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές προέρχονται από το πιο πλουραλιστικό, ανθεκτικό και «γεμάτο» bull market όλων των εποχών, το οποίο έχει ξεπεράσει σε διάρκεια τα δέκα χρόνια, με τα κέρδη να είναι ιλιγγιώδη. Έτσι, κάθε αφορμή ή αιτία, εύλογα οδηγεί σε κατοχύρωση της κερδισμένης ρευστότητας, σ'' ένα περιβάλλον ασφαλώς υπερφορτωμένο και εν πολλοίς κορεσμένο απ'' όλες τις απόψεις.

Ο Δεκέμβριος παραδοσιακά είναι συνήθως θετικός για τα χρηματιστήρια, κυρίως προς το τέλος του, όμως οι αγορές προέρχονται από υπερδεκαετές ράλι, οπότε όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά, ειδικά όταν ελλοχεύει διαρκώς νέο «χτύπημα» στη μάχη του εμπορικού πολέμου.

Εντός αυτών των συνθηκών, το ελληνικό χρηματιστήριο μετά το ράλι του πρώτου 11μήνου που έδωσε κέρδη 47% στο Γ.Δ., κοντά στο 42% στον FTSE 25 και +105,6% στις τράπεζες είναι εύλογο να παρουσιάζει συμπτώματα κόπωσης, τα οποία προέρχονται από τις απολύτως θεμιτές κινήσεις κάποιων χαρτοφυλακίων να «κλειδώσουν» μέρος της κερδισμένης ρευστότητας.

Περιθώρια για πιο σοβαρή διόρθωση υπάρχουν, δεδομένου ότι το Χ.Α. παραμένει η αγορά με τα μεγαλύτερα κέρδη παγκοσμίως, όμως πολλά θα εξαρτηθούν από το ευρύτερο κλίμα που θα διαμορφωθεί σε διεθνές επίπεδο.

Χθες λοιπόν ο Γ.Δ. κινούμενος σχεδόν σε όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης σε πτωτική τροχιά έκλεισε στις 878,57 μονάδες με πτώση 1,14% και πολύ κοντά στο χαμηλό ημέρας που ήταν στις 877,96 μονάδες (-1,21%). O FTSE 25 όπως προαναφέρθηκε έκλεισε στις 2.209,02 μονάδες με πτώση 1,20%, ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 853,38 μονάδες με πτώση 3,07%, ενώ ο Mid Cap έκλεισε στις 1.177,13 μονάδες με πτώση 0,33%.

Στο χώρο του FTSE 25, με απώλειες άνω του 3% είχαν οι Πειραιώς, Alpha Bank και Ελλάκτωρ, η Εθνική υποχώρησε κατά 2,95%, η Eruobank -2,84%, Motor Oil -2,30% και Viohalco -2,20%, ενώ άνω του 1% υποχώρησαν οι ΕΛΠΕ, Μυτιληναίος, ΔΕΗ, ΓΕΚ Τέρνα, Σαράντης και ΕΧΑΕ.

Τα στατιστικά των Axia numbers Νοεμβρίου

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που δημοσίευσε χθες το Χ.Α., οι ξένοι επενδυτές τον Νοέμβριο 2019 πραγματοποίησαν το 55,9% της συνολικής αξίας συναλλαγών. Η συνολική αξία συναλλαγών το φετινό Νοέμβριο έφτασε στα 1,49 δισ. ευρώ, σημειώνοντας άνοδο κατά 7,8% από τη συναλλακτική δραστηριότητα του προηγούμενου μήνα που ήταν 1,38 δισ. ευρώ. Σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2018 που η αξία συναλλαγών ήταν 1,08 δισ. ευρώ, σημειώθηκε άνοδος της τάξης του 37,1%. Οι ενεργές επενδυτικές μερίδες το Νοέμβριο μειώθηκαν στις 18,29 χιλιάδες έναντι 23,55 χιλιάδες τον Οκτώβριο, ενώ άνοιξα και 576 νέοι κωδικοί, έναντι 942 που είχαν ανοίξει τον Οκτώβριο.