Η μεγάλη πτώση της Πειραιώς ίσως αποδειχτεί και το μεγάλο πλεονέκτημα μετά την ΑΜΚ

Η μεγάλη πτώση της Πειραιώς ίσως αποδειχτεί και το μεγάλο πλεονέκτημα μετά την ΑΜΚ

Όπως ήταν αναμενόμενο, σήμερα η Πειραιώς βρίσκεται στο δεύτερο συνεχόμενο limit down της, ενώ όπως φαίνεται στο διάγραμμα έχει πιεστεί ασύμμετρα σε σχέση τόσο με τον Δείκτη της (ΔΤΡ) όσο και με τον Γενικό Δείκτη όλο αυτό το διάστημα.

Ωστόσο, οι εξελίξεις πρόκειται να επηρεάσουν μάλλον θετικά την ίδια την εταιρεία, αφενός λόγω του ίδιου του μεγέθους της ΑΜΚ (σε σχέση με την υφιστάμενη κεφαλαιοποίησή της), αφετέρου λόγω του γενικού σχεδίου εξυγίανσής της, που σε θεωρητικό -τουλάχιστον- επίπεδο είναι πολλά υποσχόμενο.

Επομένως, σε περίπτωση που, έστω και εν μέρει, πάνε καλά τα πράγματα σχετικά στο μέτωπο της κάλυψης, αλλά και τη χρηματοοικονομική αντίδραση της εταιρείας, η τεράστια απόκλιση που παρατηρείται στην απόδοση της μετοχής θα κλείσει βίαια υπέρ της τράπεζας Πειραιώς, ακόμα και στο πιθανό σενάριο πως οι τιμές των υπολοίπων μετοχών θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν μεσοπρόθεσμα.

Είναι αλήθεια ότι προτιμήθηκαν «δραστικά μέτρα» για την αύξηση κεφαλαίου της Πειραιώς, με κυριότερο την πάρα πολύ χαμηλή αποτίμηση έναρξης της ΑΜΚ, εξ ού και τα αλλεπάλληλα limit down. Όμως πιθανόν αυτό να λειτουργήσει υπέρ της μετοχής στο μέλλον.

Τούτο προφανώς δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η μετοχή θα αναρρώσει στα επίπεδα των υπολοίπων τραπεζικών τίτλων, καθώς πρόκειται σχεδόν για μια διαφορετική εταιρεία, με άλλες αποτιμήσεις και άλλα χρηματοοικονομικά, σε σχέση πάντα με την προ ΑΜΚ κατάστασή της, ενώ και η υπερβολή στην περίπτωση που αυτό θα συνέβαινε, θα έκανε κακό στην ανθεκτικότητα της μετοχής σε κερδοσκοπικές συμπεριφορές.

Έτσι, γυρίζοντας σελίδα, η Πειραιώς στοιχηματίζει για ένα διαφορετικό αύριο, και έχοντας ως δυνατό σύμμαχο την πλεονεκτική της θέση με τα νέα δεδομένα και σίγουρα καθιστά αυτήν μια ελκυστική επενδυτική επιλογή στα χαρτιά.

Ωστόσο, κάθε τοποθέτηση πρέπει να συνοδεύεται από μια στρατηγική, είτε ιδωμένη ποσοτικά (ποσοστά απομείωσης, μέγεθος θέσης, κ.α.) όσο και χρονικά (περίοδος διακράτησης κ.λπ.).

Ιδιαίτερα δε για μια τέτοια επιλογή όπως η Πειραιώς, η οποία ακολουθείται από πολύ υψηλό περιθώριο απόδοσης και ζημίας, ο επενδυτής θα πρέπει να προσδιορίσει αρχικά ένα μέγιστο ποσό καθολικής ζημίας, στο αρνητικό σενάριο που η τράπεζα Πειραιώς συνεχίσει αυτήν την πολύμηνη καθίζηση, ώστε να αισθάνεται άνετα με την επιλογή του, και να απολαύσει τα επερχόμενα κέρδη.