Η λίρα σε χαμηλό δύο ετών μετά τις παραιτήσεις στην κυβέρνηση Τζόνσον

Η λίρα σε χαμηλό δύο ετών μετά τις παραιτήσεις στην κυβέρνηση Τζόνσον

Η στερλίνα υποχώρησε σε χαμηλό δύο ετών έναντι του δολαρίου την Τρίτη, καθώς η κρίση που ξέσπασε στην κυβέρνηση του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον ενίσχυσε την πίεση στο νόμισμα που ήδη πλήττεται από τους φόβους για ύφεση αλλά και το δυνατό δολάριο.

Ο υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ παραιτήθηκε λίγα λεπτά μετά την παραίτηση του υπουργού Υγείας υποστηρίζοντας ότι έχασε την εμπιστοσύνη  στην ικανότητα του Τζόνσον να κυβερνά για το εθνικό συμφέρον. 

Οι παραιτήσεις θα μπορούσαν να είναι το τελειωτικό χτύπημα για την πρωθυπουργία του Τζόνσον, ωστόσο, η λίρα είχε ήδη δεχτεί μεγάλη πίεση καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας, καθώς μια μεγάλη άνοδος στις τιμές του φυσικού αερίου τόσο στην Ευρώπη όσο και στη Βρετανία προκάλεσε φόβους για ώθηση του πληθωρισμού ακόμη υψηλότερα, οδηγώντας ενδεχομένως την οικονομία σε ύφεση. 

Διαβάστε εδώ: Σενάρια κατάρρευσης για την κυβέρνηση Τζόνσον μετά τις παραιτήσεις των Υπουργών Υγείας και Οικονομικών

Οι ειδήσεις για τις παραιτήσεις του βρετανικού υπουργικού συμβουλίου προκάλεσαν μια ελαφρά πτώση, με τη στερλίνα να παραμένει μακριά από τα χαμηλά του Μαρτίου 2020 των 1,1899 δολαρίων που σημειώθηκαν νωρίτερα. Στη συνέχεια ανέκτησε κάποιες απώλειες και μέχρι πριν λίγο διαπραγματευόταν 1,25% χαμηλότερα στα 1,195 δολάρια.

"Η αρχική αντίδραση θα ήταν η πώληση του νομίσματος. Ωστόσο, το Ηνωμένο Βασίλειο δεν είναι προφανώς η μόνη οικονομία σε επισφαλή ή εύθραυστη θέση", δήλωσε ο Philip Shaw, επικεφαλής οικονομολόγος της Investec.

Σημειώνεται ότι η Τράπεζα της Αγγλίας, προσπαθώντας να αντιμετωπίσει τον αυξανόμενο πληθωρισμό χωρίς να επιβαρύνει την οικονομία, έχει αυξήσει τα επιτόκια πέντε φορές από τον Δεκέμβριο. Ορισμένοι παράγοντες της αγοράς αναμένουν μεγαλύτερη αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης στην επόμενη συνεδρίαση στις 4 Αυγούστου.