Η κρίση, οι δημόσιες προτάσεις και το Χρηματιστήριο

Η κρίση, οι δημόσιες προτάσεις και το Χρηματιστήριο

Της Αντιόπης Σχοινά

Ανεπανόρθωτα λαβωμένο είναι το ελληνικό χρηματιστήριο στην επταετία της κρίσης, καθώς οι αλλαγές που συντελούνται στο επιχειρείν αντικατοπτρίζονται με τον πιο γλαφυρό τρόπο. Εκτός από την πτώση του τζίρου, τους ελάχιστους ενεργούς κωδικούς σε σχέση με το pick της αγοράς, κάθε μέρα μετρά και μια απώλεια.

Εταιρείες φεύγουν από το ταμπλό, μετοχές διαγράφονται, όμιλοι μεταφέρουν στο εξωτερικό τις εταιρείες και τις εισάγουν σε ξένες κεφαλαιαγορές.

Με την έξοδο της ΑΓΕΤ Ηρακλής από το ΧΑ, η παρουσία πολυεθνικών εταιρειών από 18 που ήταν θα περιοριστεί μόλις και μετά βίας στις τρεις εταιρείας, μιας και η ΑΓΕΤ είναι η 15η κατά σειρά θυγατρική πολυεθνικής που φεύγει από την ελληνική αγορά.

Οι τρεις εταιρείες που μένουν είναι η Nexans, που ανήκει στον γαλλικό όμιλο Alcatel και επίσης προωθεί την αποχώρησή της από το Χρηματιστήριο, οι Μινωικές Γραμμές, που ελέγχεται από τον ιταλικό εφοπλιστικό όμιλο Grimaldi Compagnia, και βέβαια ο ΟΤΕ, που μετοχικά ανήκει στην πλειοψηφία στην Deutsche Telekom.

Εταιρείες που έχουν φύγει μετά το 2001 είναι η Interamerican Σοκολατοποιία Παυλίδου, Χάλυψ Δομικά Υλικά, Παπαστράτος, Panafon Κωτσόβολος, Ελαΐς, Ρόκας, Δέλτα Παγωτού, Φοίνιξ Metrolife Εμπορική, Αλφα Βήτα Βασιλόπουλος, Crown Hellas Can, Eμπορική Τράπεζα και Rilken.

Η φυγή των θυγατρικών των πολυεθνικών αφορά κυρίως στην πολιτική που ακολουθούν οι μητρικές εταιρείες να διατηρούν μόνο μία εισηγμένη σε ένα ισχυρό χρηματιστήριο της Ευρώπης ή της Αμερικής, ενώ οι χαμηλές αποτιμήσεις στο Χ.Α. επισπεύδουν τις διαδικασίες, καθώς είναι πιο εύκολες και φθηνές οι δημόσιες προτάσεις.

Από την άλλη, παραδοσιακές ελληνικές βιομηχανίες όπως η Πετζετάκις, με χρόνια ιστορίας στο Χ.Α., αν και ακόμα βρίσκονται υπό επιτήρηση, κατεβάζουν ρολά με νομικό τρόπο και σίγουρα ακολουθεί η διαγραφή τους από το ταμπλό οριστικά.

Να αναφέρουμε ότι από το 2008 επίσημη πλέον χρονιά έναρξης της ύφεσης περισσότερες από 60 εταιρείες έχουν διαγραφεί από τις αρχές του Χρηματιστηρίου. Να σημειωθεί ότι από το 1999 μέχρι και το 2007 είχαν διαγραφεί άλλες 133 επιχειρήσεις. Τελευταίες περιπτώσεις διαγραφής θυμίζουμε Ριντένκο, Εικόνα - Ηχος, Ιμπέριο, Alapis, Fashion Box ΔΑΝΕ, Θεσσαλική, Δάριγκ, Cosmos, Globe, Ipirotiki Software & Publications, Connection, Datamedia, Ευρωπαϊκή Τεχνική, Τεχνοδομή, Δυναμική Ζωή.

Επιπρόσθετα, υπάρχουν μεγάλοι βιομηχανικοί όμιλοι στο Χρηματιστήριο Αθηνών που εξετάζουν την μεταφορά της έδρα τους στο εξωτερικό το 2016.

Το ίδιο έχουν πράξει ήδη ΦΑΓΕ, Coca-Cola HBC και Viohalco στην Ελβετία οι πρώτες και στις Βρυξέλλες η τελευταία με στόχο την διατήρηση της ανταγωνιστικής τους θέσης στο εξωτερικό, αλλά και την ευκολότερη πρόσβαση στην χρηματοδότηση.

Άλλωστε δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι η παλιά πρακτική της παράλληλης εισαγωγής δεν ικανοποιεί τα θεσμικά χαρτοφυλάκια και μετά την μεταφορά της έδρας τους ξεκινούν και τις διαδικασίες για την εισαγωγή τους σε ένα ξένο ισχυρό χρηματιστήριο με στόχο την διατήρηση της αξίας της εταιρείας, καθώς η ελληνική κεφαλαιαγορά στην παρούσα φάση δεν δίνει δυνατότητες διαμόρφωσης σωστής αποτίμησης για ισχυρές, εξαγωγικές και ανταγωνιστικές εταιρείες.