Η κρίση και οι χρηματιστηριακές ευκαιρίες της στην Ελλάδα

Η κρίση και οι χρηματιστηριακές ευκαιρίες της στην Ελλάδα

Το περασμένο έτος έμεινε στην ιστορία σαν ένα δύσκολο - οικονομικά και κοινωνικά - έτος. Ο λόγος ήταν η ξαφνική εμφάνιση της πανδημίας, που ανάγκασε το σύνολο του κόσμου να λάβει μέτρα κοινωνικού εγκλεισμού.

Τα τελευταία οδήγησαν σε στενότερους εμπορικούς δρόμους και σημαντική απομείωση των κύκλων εργασιών πληθώρας εταιριών και βεβαίως του ρυθμού οικονομικής ανάπτυξης παγκοσμίως.

Παράλληλα, ελήφθησαν μέτρα δημοσιονομικής στήριξης και νομισματικής παρέμβασης, ώστε να απορροφηθούν οι επιπτώσεις στην αγορά εργασίας και στις ενδεχόμενες πληθωριστικές πιέσεις.

Πλέον, έχοντας μπροστά μας το νέο εμβόλιο και την αντιμετώπιση της πανδημίας, τα πάντα φαίνεται να έχουν αλλάξει προς το καλύτερο. Οι χρηματαγορές δέχτηκαν με ενθουσιασμό τις εξελίξεις, επιτυγχάνοντας το ένα ρεκόρ πίσω από το άλλο: σε δύο μήνες ο S&P 500 κατέγραψε κέρδη 13,9%, ο DAX 17,9% ο ΝΙΚΚΕΙ 225 20,1% και ο Eurostoxx 50 19,8%.

Και μάλιστα, ο τρόπος που ξεδιπλώθηκε τέτοια ανοδική τάση ήταν αξιοπρόσεκτος, ενώ όλοι οι προαναφερθέντες χρηματιστηριακοί δείκτες κατέγραψαν ιστορικά υψηλά.

Στην Ελλάδα, τα πράγματα κινήθηκαν προς την ίδια κατεύθυνση, πάντως σίγουρα πιο επιθετικά, όπως συνηθίζεται. Η απόδοση του Γενικού Δείκτη το τελευταίο δίμηνο άγγιξε το +42,1%, ενώ κατά κλάδο τα πράγματα ήταν ακόμα πιο επιθετικά, όπως λ.χ ο τραπεζικός που κατέγραψε κέρδη 120,8%.

Έχουμε ως δεδομένο ότι μπροστά μας βλέπουμε μια υγιέστατη τάση, της οποίας μολονότι η ώθηση (ή η αφορμή) ήταν το εμβόλιο, ωστόσο ο τρόπος που διαχύθηκε και η πυκνότητα της συναλλακτικής δραστηριότητας θεμελιώνει την πεποίθηση ότι οι πιθανότητες να αντιστραφεί είναι μικρές. Μετά από τέτοια κίνηση που διαδέχθηκε την κρίση σε παγκόσμια κλίμακα, θα ήταν δύσκολο για κάποιον να τοποθετηθεί (ή να επανατοποθετηθεί, εάν ρευστοποίησε νωρίς).

Επομένως, η διστακτικότητα μεγεθύνεται, καθώς είναι συχνό ατόπημα να μην επενδύονται κεφάλαια σε ήδη «ακριβές» μετοχές, αλλά να αναμένεται κάποια διόρθωση για «ευκαιρία». Κι όμως, μια τέτοια στρατηγική οδηγεί τις περισσότερες φορές σε έλλειψη αγοραστικών θέσεων σε ισχυρές ανοδικές κινήσεις, και περαιτέρω διαφυγόντα -πολύτιμα, μετά από την κρίση του 2020- κέρδη.

Όπως και κάθε κρίση, έτσι και η πρόσφατη, δημιουργεί ευκαιρίες. Η έννοια αυτών των ευκαιριών όμως, αναγιγνώσκεται διπλά. Αφενός, εμφανίζεται η ευκαιρία τοποθέτησης σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα, ώστε να δημιουργηθούν υπερκέρδη εφόσον τα πράγματα αναρρώσουν (όπερ και εγένετο στην τρέχουσα συγκυρία). Ωστόσο, δεν είναι πάντα εύκολη η απόφαση αυτή, αναλογιζόμενοι τόσο την αρνητική ειδησεογραφία-κλίμα της περιόδου, όσο και τις προβλέψεις για τη μέγιστη -κατά περίπτωση- ύφεση. Εξάλλου, πάντα τίθεται η προβληματική του «πού», του «πότε», και του «για πόσο».

Αφετέρου, και ίσως το σημαντικότερο για τη συνέχεια, διαφάνηκε ο χαρακτήρας των εισηγμένων. Η συμπεριφορά τόσο στην έντονη πτώση (κατά τις πρώτες εβδομάδες της κρίσης), όσο και κατά τη φάση ανάρρωσης (το τελευταίο δίμηνο), είναι ένα άριστο δείγμα για την επενδυτική βάση της κάθε εταιρείας.

Και συνυπολογίζοντας ότι οι μεσο-μακροπρόθεσμες επιτυχημένες επενδύσεις απαιτούν μια τέτοια βάση, είναι λογικό να αναζητηθούν οι εισηγμένες με τις καλύτερες τέτοιες συμπεριφορές.

Διότι πολύ απλά, ο επενδυτής-μέτοχος μιας εταιρίας που πιστεύει και επενδύει σε αυτήν, δεν θα την πουλήσει στην πρώτη δυσκολία (κατά την πτώση) ή στην πρώτη ευκαιρία (κατά την άνοδο). Επομένως, η μετοχή σε γενικές γραμμές στο ταμπλό θα παρουσιάσει τόσο ανθεκτικότητα (κατά την πτώση) όσο και ομαλή ανάρρωση χωρίς γρήγορες ρευστοποιήσεις (κατά την άνοδο).

Οι τίτλοι που παρακολουθούνται όλο αυτό το διάστημα φέρουν τέτοια χαρακτηριστικά «καλών» επενδυτικών επιλογών (λ.χ  Mytilineos, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Κρι Κρι,Τέρνα Ενεργειακή, Σαράντης, ΑΔΜΗΕ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Entersoft). Οι επιλογές σημαδεύονται πάντα από διασπορά τόσο κατά κλάδο, όσο κατά κεφαλαιοποίηση, επικινδυνότητα, κ.α.

Τα κέρδη συνήθως έρχονται σε τέτοιες περιόδους, με υπομονή και μέτριες παρεμβάσεις από πλευρά του επενδυτή-διαχειριστή, έχοντας κατά νου πάντα ένα πλάνο, τόσο σε θέμα τιμών όσο -κυρίως- σε θέμα χρονισμού. Είναι σημαντικό να απεμπλακεί ο επενδυτής από την έννοια του «φθηνού-ακριβού» και του «χαμηλά-υψηλά», και να εστιάσει στην ουσία της επένδυσης, τη διαχείριση των κινδύνων που αναλαμβάνει και τον χρονικό του ορίζοντα.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.