Η κομβική περίπτωση της ΔΕΗ και οι θετικοί οιωνοί στο ΧΑ

Η κομβική περίπτωση της ΔΕΗ και οι θετικοί οιωνοί στο ΧΑ

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Τελευταία ολοκληρωμένη – δηλαδή χωρίς αργίες - εβδομάδα του Δεκέμβρη αλλά και του έτους είναι η τρέχουσα, ενώ απομένουν μόλις εννέα συνεδριάσεις πριν από το φινάλε του εκπληκτικού για το χρηματιστήριο 2019, με τους οιωνούς να είναι ξανά υπέρ των long, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό για τη (νέα) προσπάθεια υπέρβασης του ορίου των 900 μονάδων.

Δεν αποκλείεται στις συνεδριάσεις που απομένουν να δούμε την υπέρβαση του – δύσκολου όπως έχει αποδειχτεί - ορίου των 900 μονάδων, κάτι που θα σημάνει την τεχνική και ψυχολογική απελευθέρωση της αγοράς, θα ξεμπλοκάρει τη δυναμική και θα ανατροφοδοτήσει το σύστημα.

Το 2019 είναι η καλύτερη χρηματιστηριακή χρονιά από τη… φούσκα του '99, αλλά βεβαίως τώρα η αγορά είναι σε εντελώς διαφορετική κατάσταση, άλλη αφετηρία και διαφορετικό timing. Ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται την τρέχουσα χρονιά σε ποσοστό 45,29%, ο FTSE 25 κερδίζει 39,47%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης βρίσκεται στο +99,07%.

Παρά τα σημαντικά κέρδη τόσο στις τράπεζες όσο και στις περισσότερες μετοχές του Large Cap, η αγορά δείχνει αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα πλησίον των υψηλών της, ενώ «επέστρεψε» ταχύτατα και με συνοπτικές διαδικασίες από την πρόσφατη διόρθωση έως τις 860 μονάδες, οι οποίες κρατήθηκαν με σχετική ευκολία.

Η εμφατική βελτίωση της εικόνας των διεθνών αγορών ύστερα από τη (νέα) συμφωνία για το εμπόριο μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομικών του κόσμου ΗΠΑ και Κίνας, είναι ο κεντρικός καταλύτης που αλλάζει εκ νέου τα δεδομένα και δείχνει πως – πιθανότατα – το κλείσιμο του έτους θα συνοδευτεί με νέα ρεκόρ και τις αγορές…. Υπερφορτωμένες.

Συνάμα, το αποτέλεσμα των εκλογών στην Αγγλία φαίνεται πως λύνει ένα Γόρδιο Δεσμό για όλο το ευρωπαϊκό σύστημα, ξεμπλοκάροντας μια κατάσταση διαρκών παλινδρομήσεων που επηρεάζει όλο το πολιτικοοικονομικό ευρωπαϊκό σύστημα.

Οι δείκτες της Wall Street έκαναν δυναμικό ντεμαράζ, με τον S&P 500 σε νέα ιστορικά υψηλά, τον Dow Jones ξανά πάνω από τις 28.000 μονάδες και πλησίον στο ιστορικό ρεκόρ του, ενώ κοντά βρίσκεται και ο Nasdaq. Εξαιρετική ήταν η εικόνα και των ευρωπαϊκών δεικτών, έστω και αν έχασαν μεγάλο μέρος από τα ενδοσυνεδριακά τους κέρδη την Παρασκευή.

Σ' ότι αφορά το Χ.Α., παρ' ότι μπαίνουμε σε περίοδο που παραδοσιακά υπάρχει εορταστική ραστώνη και εύλογη μείωση συναλλαγών, υπάρχουν εξελίξεις που κρατούν αυξημένο το ενδιαφέρον των επενδυτών.

Η κατάθεση του σχεδίου Ηρακλής στη Βουλή και οι εξελίξεις που έπονται, η σημερινή δημοσίευση του νέου business plan της ΔΕΗ, η ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου της Lamda Development, τα πολυετή υψηλά (ή και ιστορικά) για κορυφαίους τίτλους του Large Cap όπως ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Jumbo, Τέρνα Ενεργειακή κ.α.) αλλά και το τελευταίο τριπλό κλείσιμο παραγώγων της χρονιάς, προσδίδουν ενδιαφέρον στη νέα εβδομάδα.

Η κομβική περίπτωση της ΔΕΗ

Σ'' ό,τι αφορά τη ΔΕΗ, μολονότι o δρόμος της εξυγίανσης είναι μακρύς και επίπονος, με μεγάλο βραχνά το δανεισμό, το +19% της μετοχής την περασμένη εβδομάδα και το +200% το 2019, μαρτυρούν ξεκάθαρα ότι η αγορά πιστεύει ότι η κυβέρνηση είναι σε καλό δρόμο για να πετύχει ένα από τα πολύ δύσκολα στοιχήματα άμα της ανάληψης των καθηκόντων της. Και ασφαλώς, η περίπτωση της ΔΕΗ, είναι τεράστιας σημειολογίας για την οικονομία, την κοινωνία και την κυβέρνηση.

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις στην Επιχείρηση ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή Μάνος Χατζηδάκης τονίζει πως «η Αγορά δεν αντιμετωπίζει πλέον την ΔΕΗ ως μια υπόθεση με σοβαρά υπαρξιακά ζητήματα - δίνοντας της αποτίμηση που θα είχε ένα αιολικό πάρκο μεσαίας ισχύος - αλλά ως μια βιώσιμη πρόταση με νέα σημεία αναφοράς ως προς την λειτουργία της.

Η υπόθεση της ΔΕΗ δεν είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό εταιρείας που άργησε να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα της ενεργειακής αγοράς. Αποτελεί μια συστημική εταιρεία τόσο για τον κλάδο της όσο και για την ελληνική οικονομία ενώ το μέγεθος του δανεισμού της αποτελεί παράγοντα ρίσκου για όλο το τραπεζικό σύστημα. Επομένως, η πρόθεση για αλλαγή πλεύσης προς μια πιο βιώσιμη ανάπτυξη πανηγυρίστηκε με εμφατικό τρόπο δίνοντας αφορμές για θετικότερες αναθεωρήσεις των προοπτικών της εταιρίας.

Τα τεχνικά δεδομένα και η πορεία του τζίρου

Για άλλη μια φορά θα τονίσουμε πως κύριο χαρακτηριστικό των πτωτικών διορθωτικών συνεδριάσεων το πρώτο 10ήμερο του Δεκέμβρη ήταν η μεγάλη μείωση της αξίας συναλλαγών, στοιχείο που έδειχνε ξεκάθαρα ότι δεν υπήρχε διάθεση να «σηκωθούν» σοβαρά κεφάλαια από την αγορά, ενώ οι ανοδικές συνεδριάσεις είχαν εκ νέου σημαντική αύξηση του τζίρου!

Σημειώνουμε ότι η διακύμανση της αξίας συναλλαγών μαρτυρά πολλά για την «ποιότητα» και την ανθεκτικότητα της εκάστοτε κίνησης. Όταν αυξάνεται ο τζίρος, τότε ενισχύεται η εκάστοτε πορεία της αγοράς – πτωτική ή ανοδική.

Την πρώτη εβδομάδα του Δεκέμβρη όπου το Χ.Α. διόρθωσε κατά 3,15% στο Γ.Δ. και κατά 6,57% στον τραπεζικό, οι μέσες συναλλαγές ήταν μόλις στα 58 εκατ. ευρώ, μειωμένες κατά 33,6% έναντι της τελευταίας εβδομάδας του Νοέμβρη που έφεραν το ρεκόρ των 901,58 μονάδων.

Στον αντίποδα, την περασμένη εβδομάδα που η αγορά γύρισε εκ νέου ανοδικά, ο μέσος τζίρος διαμορφώθηκε στα 73,2 εκατ. ευρώ, ενισχυμένος κατά 26,1% έναντι της αμέσως προηγούμενης! Παράλληλα, ο μέσος τζίρος των τριών ανοδικών συνεδριάσεων (Τετάρτης, Πέμπτης και Παρασκευής) ξεπέρασε τα 80 εκατ. ευρώ, στοιχείο που «επιβεβαιώνει» την κυριαρχία των αγοραστών αλλά και τα νέα πονταρίσματα.

Ειδικά την Παρασκευή η αξία συναλλαγών εκτοξεύτηκε στα 90 εκατ. ευρώ που είναι μια από τις καλύτερες επιδόσεις των τελευταίων μηνών, με τα 75 εκατ. ευρώ να είναι «καθαρές» συναλλαγές, και περίπου 15 εκατ. ευρώ πακέτα.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, «τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης διατήρησε τα κεκτημένα κρατώντας την περιοχή των 860 μονάδων, επίπεδο το οποίο οριοθετούσε την μεσοπρόθεσμη αλλαγή της της τάσης και είναι ακριβώς 23,6% χαμηλότερα από το εύρος της ανόδου μεταξύ 720 και 901 μονάδων, εντός δηλαδή των επιτρεπτών ορίων που ορίζουν μια γρήγορη διόρθωση.

Η συνέχεια ήταν πολύ πιο ενθουσιώδης και με μεγαλύτερη δράση αφού ο Γενικός Δείκτης ανέκτησε σχετικά εύκολα τις 890 μονάδες με τους αγοραστές να κλείνουν τις συνεδριάσεις κοντά στα υψηλά ημέρας. Οι βραχυπρόθεσμοι κινητοί μέσοι έχουν επανέλθει σε αγοραστικές ζώνες και οι ταλαντωτές έχουν ανανεώσει το ανοδικό περιθώριο στις 930 μονάδες.

Η διαφορά αυτής της ανοδικής κίνησης από τις προηγούμενες είναι η μεγαλύτερη συλλογικότητα στην συνεισφορά της τάσης και ικανοποιητικότερος επιμερισμός των συναλλαγών στους ημερήσιους πρωταγωνιστές. Ενδεχομένως αυτή την εβδομάδα ο Γενικός Δείκτης θα έχει μια ακόμη ευκαιρία για ένα νέο υψηλό έτους καθώς οδεύει για τέταρτη φορά στην βασική ζώνη αντίστασης των 900 μονάδων».