Η κινεζική «πυραμίδα» που απειλεί να εκτροχιάσει τα κρυπτονομίσματα

Η κινεζική «πυραμίδα» που απειλεί να εκτροχιάσει τα κρυπτονομίσματα

Όπως έγινε γνωστό με την πρόσφατη απόφαση κινεζικού δικαστηρίου, κρυπτονομίσματα αξίας τουλάχιστον $4,2 δισ. έχουν έρθει στην κατοχή των κινεζικών αρχών. Αυτά αποτελούν κεφάλαια που κατασχέθηκαν από ένα Ponzi Scheme ( εταιρεία πυραμίδα). 

    Ένα επιχειρηματικό σχήμα πυραμίδας είναι ένα επιχειρηματικό μοντέλο το οποίο «στρατολογεί» μέλη υποσχόμενο χρηματικά κέρδη και υπηρεσίες ως ανταμοιβή για την παραπομπή νέων μελών στην οργάνωση, αντί να στηρίζεται στην παροχή επενδύσεων ή την πώληση προϊόντων ή υπηρεσιών. Το δικαστήριο ανέφερε πως τα κρυπτονομίσματα που κατασχέθηκαν θα γίνουν διαθέσιμα στον κρατικό προϋπολογισμό. 
Στις 19 Νοεμβρίου, το δικαστήριο Jiangsu Yancheng Intermediate People's Court ανακοίνωσε πως πλέον έχει στην κατοχή του συνολικά: 194,775 BTC, 833,083 ETH, 1,4 εκατ. LTC, 27.6 εκατ. EOS, 74.167 DASH, 487 εκατ. XRP, 6 δισ. DOGE, 79.581 BCH, και 213.724 USDT. 

Με βάση την αποτίμηση στις αγορές σήμερα, αυτό το ποσό ξεπερνάει τα $ 4δισ. Ανησυχία έχει προκαλέσει στην αγορά ο τρόπος που η κινεζική κυβέρνηση θα αποφασίσει να χειριστεί αυτό το ποσό καθώς πλέον είναι κάτοχος Bitcoin $ 3 δισ. και $ΕΤΗ αξίας $435 εκατομμύριων. 

Ωστόσο δεν διευκρινίζεται εάν τα συγκεκριμένα κεφάλαια έχουν ήδη πωληθεί ή εάν πρόκειται να γίνει στο μέλλον, δεδομένου ότι το δικαστήριο διεξήχθη στις 22 Σεπτεμβρίου. 

Όπως γίνεται λόγος από τα κινεζικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, το Plus Token εξαπάτησε τουλάχιστον 2 εκατομμύρια πολίτες από όλο τον κόσμο, και συγκέντρωσε κεφάλαια $7,6 δισ. Η οργάνωση ξεκίνησε τον Μάιο του 2018, διαφημίζοντας μια πλατφόρμα κρυπτονομισμάτων που προσέφερε υπηρεσίες arbitrage. Παρέλειψαν ωστόσο να ενημερώσουν τα μέλη τους πως αυτή η πλατφόρμα δεν... υπήρχε καν. Υπόσχονταν ιδιαίτερα δελεαστικές καθημερινές πληρωμές, και απαιτούνταν το ποσό των $500 (τουλάχιστον) για να γίνει κανείς μέλος. Η πυραμίδα είχε καταφέρει να δημιουργήσει τουλάχιστον 3.293 επίπεδα επιβράβευσης. Η οργάνωση είχε δραστηριοποιηθεί στην Κίνα, Ιαπωνία, Κορέα, και Ρωσία. 


Περισσότερα από 15 στελέχη της πυραμίδας καταδικάστηκαν σε φυλάκιση μεταξύ 2 και 11 ετών, αλλά και χρηματικά πρόστιμα.  Η οργάνωση ξέπλενε τα κεφάλαια με αγορές πολυτελών αυτοκινήτων, real estate, αλλά και ασφαλιστικά συμβόλαια στο Χονγκ Κονγκ. 

Ωστόσο, αυτό είναι πολύ σημαντικό για τις αγορές κρυπτονομισμάτων, καθώς τα κρυπτονομίσματα που έχουν κατασχεθεί αποτελούν το 1% της κυκλοφορίας του Bitcoin, και ανάλογα με τον τρόπο που θα αποφασιστεί να πωληθούν ή καταστραφούν - πιθανώς να επηρεάσει σημαντικά τις αγορές. 

Ωστόσο, ο Κινέζος αναλυτής WU, που καλύπτει τις αγορές κρυπτονομισμάτων, θεωρεί πως τα κρυπτονομίσματα έχουν ήδη πωληθεί, που αποτελεί πολύ σημαντική εξέλιξη. Σύμφωνα με τον WU οι πωλήσεις ξεκίνησαν ήδη στα τέλη του 2019 σε τιμές μεταξύ των $7000- και $10.000 ($BTC). 

Ενώ αρχικά η κινεζική αστυνομία είχε εντοπίσει 310.000 BTC και 9,18 εκατομμύρια ΕΤΗ, μόνο τα 190.000 BTC και 830.000 ΕΤΗ κατασχέθηκαν. Αυτό αιτιολογεί γιατί αναλύσεις στα ηλεκτρονικά πορτοφόλια εντοπίζουν ακόμα διαθέσιμα κεφάλαια που πιθανολογούνται πως ανήκουν στην πυραμίδα. 

Οι αρχές συνεργάστηκαν με την εταιρεία Chaindigg, που ιδρύθηκε από έναν από τους ιδρυτές του κινεζικού ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων Huobi. 

Διχογνωμία έχει ξεσπάσει μεταξύ των αναλυτών σχετικά με τα Ethereum : εάν έχουν πωληθεί ή όχι. Σύμφωνα με τα δεδομένα τα ΕΤΗ δεν έχουν πωληθεί ή εάν έχει γίνει αυτό πρέπει να έχουν αγοραστεί όλα από μια εταιρεία. Οι κινεζικές αρχές έχουν αποφασίσει να μην αποδώσουν τα κρυπτονομίσματα στα “θύματα” καθώς θεωρούνται και οι ίδιοι πως είχαν συμμετοχή σε παράνομη ενέργεια, ωστόσο θα δοθούν στην τοπική κυβέρνηση (Περιφέρεια). 

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.