Η Κίνα κήρυξε παράνομες όλες τις συναλλαγές σε κρυπτονομίσματα

Η Κίνα κήρυξε παράνομες όλες τις συναλλαγές σε κρυπτονομίσματα

Η κεντρική τράπεζα της Κίνας δήλωσε ότι όλες οι συναλλαγές που σχετίζονται με κρυπτονομίσματα είναι παράνομες και πρέπει να απαγορευτούν, στέλνοντας το πλέον ισχυρό μήνυμα έως τώρα για την πρόθεση της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας παγκοσμίως να καταστείλει την αγορά των ψηφιακών νομισμάτων.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει η ανακοίνωση στην ιστοσελίδα της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας, όλα τα κρυπτονομίσματα - συμπεριλαμβανομένων των bitcoin και ethereum - δεν είναι παραστατικό χρήμα (fiat currency) και δεν μπορούν να κυκλοφορούν στην αγορά.

Ως εκ τούτου, όλες οι συναλλαγές που σχετίζονται με κρυπτονομίσματα, συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιών που παρέχονται από διεθνή ανταλλακτήρια σε κατοίκους της χώρας συνιστούν παράνομες οικονομικές δραστηριότητες, αναφέρει η κεντρική τράπεζα της Κίνας.

Η είδηση άσκησε σημαντική πίεση στις αγορές ψηφιακών νομισμάτων με το bitcoin να αλλάζει γρήγορα πρόσημο και την τιμή του που είχε ξεπεράσει τα 45.000 δολάρια να υποχωρεί πλέον στα περίπου 41.500.

Ωστόσο, δεδομένης της ισχυρής μεταβλητότητας που χαρακτηρίζει την αφορά κρυπτονομισμάτων, οι επενδυτές δείχνουν μάλλον κάποια ψυχραιμία στην αντίδρασή του με τις απώλειες στην αξία του bitcoin να βρίσκονται αυτή την ώρα κάτω στο περίπου 6%.

Μεγαλύτερες πιέσεις ασκούνται στο ethereum, το οποίο υποχωρεί κατά 8,5% και βλέπει την τιμή του να διαμορφώνεται στα 2.892 δολάρια.

Σημειώνεται, τέλος, ότι την ίδια ώρα η υπηρεσία οικονομικού σχεδιασμού της Κίνας χαρακτήρισε ως επείγουσα προτεραιότητα τη διακοπή της εξόρυξης κρυπτονομισμάτων στη χώρα, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι της για μείωση του αποτυπώματος του άνθρακα.