Ισχυροί τριγμοί στη Wall Street - Πτώση 600 μονάδων για Dow Jones

Δευτέρα 13 Μαΐου 2019, 16:41 - Τελευταία ενημέρωση: 20:58
-A +A
Ισχυροί τριγμοί στη Wall Street - Πτώση 600 μονάδων για Dow Jones

Τρομερούς κλυδωνισμούς στις παγκόσμιες αγορές φέρνει η έξαρση του εμπορικού πολέμου και η ρητορική απειλών για νέους δασμούς μεταξύ των δύο ισχυρότερων οικονομιών του κόσμου. Μέσα σ' αυτό το σκηνικό, οι δείκτες της Wall Street καταγράφουν συντριπτικές απώλειες, με τον Dow Jones να χάνει έως και 650 μονάδες, ενώ 3,32% χαμηλότερα κινείται ο τεχνολογικός Nasdaq.

Οι δείκτες της Wall Street θυμίζουν τις συνθήκες πανικού που επικράτησαν τον περασμένο Οκτώβριο, όταν και πρωτο-ξέσπασε το κύμα του εμπορικού πολέμου, κάτι που έφερε τρομερές απώλειες σ' όλες τις αγορές παγκοσμίως το τελευταίο τρίμηνο του 2018.

Σήμερα, ο λόγος της κλιμάκωσης του φόβου των επενδυτών που «σηκώνουν» ρευστότητα από το σύστημα, είναι το γεγονός ότι η Κίνα ανακοίνωσε την επιβολή δασμών σε εισαγωγές αμερικανικών προϊόντων αξίας 60 δισ. δολαρίων απαντώντας στις κινήσεις Τραμπ.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η κινεζική κυβέρνηση ανέφερε ότι οι δασμοί θα τεθούν σε ισχύ την 1η Ιουνίου και θα κυμαίνονται από 5% ως 25%, σημειώνοντας παράλληλα ότι τα μέτρα θα καλύπτουν πάνω από 5.000 αμερικανικά αγαθά.

Σε αυτό το κλίμα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έφτασε πρωτύτερα να υποχωρεί έως και 700 μονάδες, ενώ πλέον χάνει περί τις 650 μονάδες ή 2,51% ευρισκόμενος στις 25.290 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq υποχωρεί κατά 261 μονάδες ή 3,33% στις 7.656 μονάδες. Τέλος, ο S&P 500, ο επονομαζόμενος και ο... δείκτης των δεικτών λόγω του κορυφαίου ειδικού βάρους που έχει παγκοσμίως, υποχωρεί κατά 71,61 μονάδες ή σε ποσοστό 2,46% και διαπραγματεύεται στις 2.810 μονάδες.

Η κίνηση της Κίνας έρχεται αφότου την Παρασκευή, ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, αποφάσισε την επιβολή δασμών 25% σε κινεζικά προϊόντα αξίας 200 δισ. δολαρίων, προειδοποιώντας το Πεκίνο ότι πρέπει να καταλήξει σε εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ καθώς διαφορετικά τα πράγματα θα είναι «πολύ χειρότερα» για την Κίνα.

Υπενθυμίζεται πως μέσα στο Σαββατοκύριακο, ο Ντοναλντ Τραμπ είχε κάνει νέα παρέμβαση μέσω τουίτερ λέγοντας ότι οι ΗΠΑ έχουν το πάνω χέρι στις διαπραγματεύσεις και πως η Κίνα θα ενδώσει στις αμερικανικές πιέσεις.

Την προηγούμενη εβδομάδα ο Dow κατέγραψε τις μεγαλύτερες εβδομαδιαίες απώλειες από τον Μάρτιο (-2,1%) ενώ τη χειρότερή τους επίδοση από τις 21 Δεκεμβρίου σημείωσαν Nasdaq και S&P 500.

Οι εξελίξεις αυτές, επηρεάζουν κυρίως τις εταιρείες του τεχνολογικού κλάδου η μετοχή της Apple χάνει 5,29%, της Advanced Micro Devices Inc. 6,37% και η Intel Corp υποχωρεί κατά 2,51%.

Νωρίτερα με απώλειες έκλεισαν οι ασιατικές αγορές με τον Shangai να χάνει 1,21% στην σκιά του νέου επεισοδίου του εμπορικού πολέμου μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη.

 

 

 

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Σάββατο 20/07/2019
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα