Η Κίνα «ταρακούνησε» και τη Wall

Η Κίνα «ταρακούνησε» και τη Wall

Σημαντικές απώλειες για τη Wall Street σήμερα σε μια συνεδρίαση που ακολούθησε το αρνητικό ρεύμα που είχε προηγηθεί στις παγκόσμιες αγορές και ξεκίνησε από την Ασία. Η διακοπή των συναλλαγών για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες μόνο μέρες στα κινέζικα χρηματιστήρια καθώς και η ελεύθερη πτώση των τιμών του πετρελαίου που βρέθηκαν σε χαμηλά έντεκα ετών, προκάλεσαν ανησυχία στο επενδυτικό κοινό.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με ισχυρές απώλειες που περιορίστηκαν στη συνέχεια μετά την απόφαση των κινεζικών αρχών να αναστείλουν τους τη λειτουργία του μηχανισμού αυτόματης διακοπής των χρηματιστηριακών συναλλαγών. Ωστόσο, τις τελευταίες δύο ώρες της συνεδρίασης, δημοσιεύματα του Reuters που έκαναν λόγο για υποτίμηση του γουάν από την Κεντρική Τράπεζα της Κίνας, που μπορεί να φτάσει στο 15%, δημιούργησαν νευρικότητα καθώς οι αναλυτές θεωρούσαν πως τέτοιες παρεμβάσεις θα προκαλέσουν «περισσότερο κακό παρά καλό».

Σε αυτό το κλίμα ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έχασε 393 μονάδες (2,32%) ολοκληρώνοντας τις συναλλαγές στις 16.551 μονάδες. Ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κατέγραψε απώλειες 147 μονάδων (3,03%) και έκλεισε στις 4.689 μονάδες. Ο S&P 500 έχασε 47 μονάδες (2,37%) και τερμάτισε τις συναλλαγές στις 1.943 μονάδες.

Σχολιάζοντας την απόφαση των κινεζικών αρχών σε ξένο πρακτορείο ο επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής της αγοράς για την εταιρεία FBN Securities, κ. Jeremy Klein, ανέφερε πως θα βοηθήσει ώστε να μην υπάρξουν βεβιασμένες κινήσεις από τους επενδυτές από την έναρξη της συνεδρίασης υπό το φόβο της διακοπής της.

Παράλληλα, η ελεύθερη πτώση των τιμών του πετρελαίου συνεχίζεται καθώς τα στοιχεία η αναταραχή στην Κίνα για την κατάσταση της οικονομίας της, έχει εντείνει τις ανησυχίες για μείωση της ζήτησης από έναν από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς ενέργειας παγκοσμίως.

Ο κλάδος της τεχνολογίας, των χρηματοοικονομικών και της βιομηχανίας, κατέγραψαν τις μεγαλύτερες απώλειες ανάμεσα στους δέκα που δραστηριοποιούνται στον S&P 500. Στο Nasdaq που έχασε περίπου 3% τα βλέμματα στράφηκαν στη μετοχή της Apple που έχασε 4,22%.

Οι τρεις βασικοί δείκτες έχουν χάσει πάνω από 4% τις τελευταίες συνεδριάσεις, γεγονός που αποτελεί το χειρότερο ξεκίνημα έτους από το 2008.

Την ίδια ώρα, ισχυρές απώλειες κατέγραψαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια διευρύνοντας τις απώλειες τους από την αρχή του έτους καθώς επικρατεί ένα γενικευμένο sell off στα διεθνή χρηματιστήρια, αποδεικνύοντας ότι οι διεθνείς αγορές είναι συγκοινωνούντα δοχεία. Συγκεκριμένα, ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε στις 5,953 μονάδες με απώλειες 1,98%, ο γερμανικός DAX έχασε 2,23%, ενώ ο γαλλικός CAC 40 κατέγραψε απώλειες 1,66%.

Το πρωί, οι ασιατικές αγορές, για δεύτερη φορά μέσα στις πρώτες ημέρες του νέου έτους αντέδρασαν με ισχυρές απώλειες με φόντο τις γεωπολιτικές ανησυχίες -μετά και την είδηση για την πυρηνική δοκιμή της Β. Κορέας, αλλά και την ήδη περιπεπλεγμένη κατάσταση στη Μέση Ανατολή- και χωρίς να καθησυχάζονται οι φόβοι για τις συνέπειες της επιβράδυνσης της κινεζικής οικονομίας.

«Επενδυτική όαση» της σημερινής ημέρας παρέμεινε ο χρυσός με το μίνι ράλι του να συνεχίζεται για πέμπτη διαδοχική ημέρα καθώς οι επενδυτές θεωρούν το πολύτιμο μέταλλο επενδυτικό καταφύγιο μέσα στη δίνη που έχει προκληθεί στις παγκόσμιες αγορές εν μέσω γεωπολιτικών εξελίξεων.

Ωστόσο, στο «μέτωπο» των μάκρο, άκρως ενθαρρυντικά για την αγορά εργασίας των ΗΠΑ παραμένουν τα στοιχεία που δημοσιευτήκαν από το υπουργείο Απασχόλησης και έδειξαν ότι οι νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 42 ετών, για την τελευταία εβδομάδα του 2015.

Σήμερα, ο πρόεδρος της Fed του Chicago, υποστήριξε πως η Κεντρική τράπεζα θα πρέπει να προχωρήσει το 2016 σε αύξηση των επιτοκίων λιγότερες φορές από τις τέσσερις που είχε θέσει ως στόχο. Όπως πάντα οι δημόσιες τοποθετήσεις των αξιωματούχων της Fed τυγχάνουν μεγάλης προσοχής από επενδυτές και αναλυτές καθώς οι κινήσεις της κεντρικής τράπεζας μπορούν να επηρεάσουν τις αγορές.