Η Κίνα «φρενάρει» τις ευρωαγορές

Η Κίνα «φρενάρει» τις ευρωαγορές

Με σημαντικές απώλειες συνεχίζουν τις σημερινές συναλλαγές εν μέσω ανησυχιών στις τάξεις των επενδυτών για την κατάσταση της κινεζικής οικονομίας μετά την ανακοίνωση νέων μακροοικονομικών στοιχείων.

Συγκεκριμένα, η δεύτερη ισχυρότερη οικονομία στον πλανήτη κατέγραψε υποχώρηση στις λιανικές πωλήσεις που ήταν μάλιστα χαμηλότερες από αυτές που ανέμεναν οι αναλυτές που συμμετείχαν σε σχετικές δημοσκοπήσεις. Μάλιστα κατέγραψαν τον πιο αδύναμο ρυθμό αύξηση από τον Νοέμβριο του 2003!

Όπως εξηγούν οι αναλυτές, ο δείκτης λιανικών πωλήσεων απηχεί τις ανησυχίες για την πορεία των διαπραγματεύσεων της Κίνας με τις ΗΠΑ για την εξομάλυνση των εμπορικών τους σχέσεων.

Σε αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx χάνει 1% και όλοι κλάδοι που δραστηριοποιούνται σε αυτόν βρίσκονται σε αρνητικό έδαφος.

Ο κλάδος με τις μεγαλύτερες απώλειες είναι αυτός της αυτοκινητοβιομηχανίας καθώς καταγράφηκε σημαντική μείωση στις πωλήσεις τον Νοέμβριο. Σύμφωνα με το Reuters η εισαγωγή αυστηρότερων νέων δοκιμών εκπομπών ρύπων επηρεάζει τη ζήτηση.

Σε αυτό το κλίμα, η Volkswagen χάνει 2,35%, η Renault υποχωρεί κατά 3,75% και η Fiat χάνει 2,1%.

Στους επιμέρους δείκτες, ο γερμανικός DAX χάνει 0,58% στις 10.862 μονάδες και ο γαλλικός CAC υποχωρεί κατά 0,93% στις 4.851. Ο βρετανικός FTSE χάνει 0,59% και κινείται στις 6.835 μονάδες.

Νωρίτερα, σημαντικές απώλειες καταγράφηκαν στις ασιατικές αγορές με τον κινεζικό Shangai να χάνει 1,53% και τον ιαπωνικό Nikkei να υποχωρεί κατά 2,02%.