Η Κίνα έχασε την θέση της δεύτερης μεγαλύτερης χρηματιστηριακής αγοράς

Η Κίνα έχασε την θέση της δεύτερης μεγαλύτερης χρηματιστηριακής αγοράς

Μετά από σχεδόν 4 χρόνια, η Κίνα έχασε την θέση της δεύτερης μεγαλύτερης χρηματιστηριακής αγοράς στον κόσμο από την Ιαπωνία.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times, χθες Πέμπτη, με την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων οι κινεζικές μετοχές ανέρχονταν συνολικά σε 6,09 τρισεκατομμύρια δολάρια. Την ίδια ώρα οι μετοχές στο χρηματιστήριο του Τόκιο έφθαναν στα 6,16 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Η αγορά της Κίνας είχε καταφέρει να ξεπεράσει εκείνη της Ιαπωνίας τον Νοέμβριο του 2014. Η νέα μεταβολή της κατάταξης ήλθε μετά την υποχώρηση των αγορών της Ασίας, εξαιτίας της κλιμάκωσης του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ-Κίνας και την εκδήλωση της πρόθεσης από πλευράς Ντ. Τραμπ να επιβάλει επιπλέον δασμούς 25% σε κινεζικά προϊόντα αξίας 200 δισ. δολαρίων.

Ο δείκτης Shanghai Composite έχει σημειώσει φέτος απώλειες 17%, ενώ στο κλείσιμο της διαπραγμάτευσης της Παρασκευής βρισκόταν κατά 23% χαμηλότερα από το ετήσιο υψηλό του, στις 2,741 μονάδες. Ο δείκτης blue chips CSI 300 των χρηματιστηρίων της Σανγκάης και της Σενζέν είχε απώλειες 1,65%. Την ίδια ώρα, ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei 225 σημείωνε οριακή άνοδο 0.06%.

Η αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά, η οποία εξακολουθεί να είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο, αποτιμήθηκε στα 31 τρισεκατομμύρια δολάρια στο τέλος της συνεδρίασης της Πέμπτης.