Η καυτή εβδομάδα της Λεωφόρου Αθηνών

Η καυτή εβδομάδα της Λεωφόρου Αθηνών

Στις πρώτες δύο συνεδριάσεις της εβδομάδας και με την προϋπόθεση πως θα γίνουν γνωστά ο λογαριασμός του SSM, η κάλυψη της Πειραιώς και οι όποιες αποφάσεις της Συνόδου της Δευτέρας, θα φανεί εάν το Χρηματιστήριο της Αθήνας μπορεί να επανέλθει πάνω από τις 700 ή θα ξανά...κυλήσει προς τις γνώριμές μας 666 μονάδες.

Για την χρηματιστηριακή συμπεριφορά του κλάδου (αλλά και του ΧΑ) ο Μάνος Χατζηδάκης αναφέρει ότι "τα βιβλία προσφορών διαμορφώνουν ψυχολογία και τάση" και δεν έχει άδικο, καθώς οι παίκτες "ανιχνεύουν" τα επίπεδα τιμών όπου θα γίνουν οι αμκ.

Από αυτή την άποψη έχει ενδιαφέρον το ότι Δευτέρα απόγευμα (θα γίνονται γνωστά και τα του Eurogroup) η αγορά θα έχει εικόνα για το αν η Πειραιώς καλύπτει το σύνολο των κεφαλαιακών αναγκών του βασικού σεναρίου (2,2 δις ευρώ) έχοντας διασφαλίσει ήδη 590 εκατ. ευρώ από την ανταλλαγή των ομολογιών της.

Alpha Bank και Eurobank ακολουθούν μέσα στην εβδομάδα οπότε πιθανότατα θα υπάρξει επηρεασμός και στο χρηματιστηριακό ταμπλό, ενώ με εύλογο ενδιαφέρον αναμένονται οι ενέργειες της διοίκησης της Εθνικής.

Το σύστημα, διεθνώς, διευκολύνει έναν τελευταίο ανοδικό γύρο προς το τέλος της χρονιάς. Είναι εφικτό ένα years' end rally, που πιθανως θα ακολουθούσε το ελληνικό χρηματιστήριο υπο προυποθέσεις.

Κατ΄ αρχήν βραχυπρόθεσμα, η τάση εξαρτάται από:

- τα επίπεδα τιμών, που θα προχωρήσουν τις αμκ οι Εθνική, Eurobank, Alpha Bank και Πειραιώς. Ηδη την προηγούμενη εβδομάδα επιχειρήθηκε η προεξόφληση αυτών των νέων, με αποτέλεσμα να υπάρξει σαφής διαφοροποίηση στο ταμπλό,

- την στάση του SSM. Συνεπώς με το άνοιγμα της συνεδρίασης της Δευτέρα η αγορά θα έχει πιο ξεκάθαρη εικόνα για τον κλάδο και τις ανάγκες του κάθε ομίλου ξεχωριστά,

- την ανακοίνωση οικονομικών αποτελεσμάτων 9μηνου,

- την γενικότερη τάση στα ξένα χρηματιστήρια.

Στο μεταξύ αύριο οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών αναμένεται να ενημερωθούν από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) για το τι εγκρίνεται και τι όχι από τις δράσεις των capital plans.

Η πρώτη αύξηση κεφαλαίου θα ολοκληρωθεί την Δευτέρα όταν θα κλείσει το book building της τράπεζας Πειραιώς, το οποίο άνοιξε την Τετάρτη το απόγευμα. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών είναι ζωηρό και δεν αποκλείεται η τράπεζα να αντλήσει κεφάλαια υψηλότερα από τα απαραίτητα 1,6 δισ. ευρώ.

Οι συνολικές κεφαλαιακές ανάγκες του ομίλου της τράπεζας Πειραιώς με βάση το δυσμενές σενάριο ανήλθαν σε 4,9 δισ. ευρώ και στο βασικό στα 2,2 δισ. ευρώ. Η τράπεζα είχε όφελος από την δημόσια πρόταση για την αγορά ομολόγων 600 εκατ ευρώ, ποσό που μειώνει ισόποσα τις ανάγκες του βασικού σεναρίου.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι την Δευτέρα αναμένεται να ανοίξει το βιβλίο προσφορών της Alpha Bank, η οποία θα απευθυνθεί στους ιδιώτες επενδυτές με στόχο την κάλυψη του συνόλου των κεφαλαιακών αναγκών (σ.σ. με βάση το δυσμενές σενάριο) ύψους 2,7 δισ. ευρώ.

Την Τρίτη θα ανοίξει το βιβλίο προσφορών της Eurobank με στόχο την πλήρη κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών της ύψους 2,1 δισ. ευρώ.

Αμέσως μετά θα πάρει την σκυτάλη ο όμιλος της Εθνικής Τράπεζας, η διοίκηση της οποίας θα απευθυνθεί στους επενδυτές με στόχο την άντληση έως και 4,6 δισ. ευρώ όσο είναι και το σύνολο των κεφαλαιακών της αναγκών.

Από το βασικό σενάριο προέκυψαν ανάγκες ύψους 1,5 δισ. ευρώ και σύμφωνα με πηγές η τράπεζα στοχεύει στην κάλυψη κεφαλαίων από ιδιώτες ύψους έως 2 δισ. ευρώ. H Εθνική στις αρχές του τρίτου 10ημέρου του Νοεμβρίου θα απευθύνει πρόκληση και προς τους μικρούς εγχώριους ιδιώτες επενδυτές.