Η καλύτερη συνεδρίαση του 2019 με ράλι τραπεζών και ισχυρό τζίρο

Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2019, 18:15
-A +A

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Την καλύτερη συνεδρίαση του 2019 πραγματοποίησε τη Δευτέρα το ελληνικό χρηματιστήριο, με οδηγό της τράπεζες που έκαναν ισχυρό ράλι, εν μέσω θετικών εκτιμήσεων για τους στόχους αναφορικά με τα κόκκινα δάνεια. Κύριο ποιοτικό στοιχείο της συνεδρίασης που έκανε και τη διαφορά από κάθε άλλη που έχει γίνει το πρώτο δίμηνο του έτους, ήταν ο διπλασιασμός του τζίρου – σε σχέση με τα πρόσφατα επίπεδα – που έφτασε στα 84 εκατ. ευρώ και ήταν ο μεγαλύτερος εδώ και αρκετό καιρό.

Υπήρξε καταφανής επαναδραστηριοποίηση ισχυρών ξένων χαρτοφυλακίων με σημαντικές εντολές αγοράς στις τράπεζες, που κυριάρχησαν σε όγκους και τζίρους στην αγορά, για ακόμη μια συνεδρίαση.

Κύριος καταλύτης για τη σημερινή κίνηση της αγοράς είναι η κινητικότητα στις τράπεζες αναφορικά με τους χειρισμούς στα κόκκινα δάνεια, όπου οι εκτιμήσεις είναι θετικές για την επόμενη ημέρα. Μάλιστα, σε έκθεσή του σήμερα ο αμερικανικός οίκος Morgan Stanley εκφράστηκε θετικά για τον κλάδο, τονίζοντας ότι οι τράπεζες θα πιάσουν τους στόχους στα NPEs.

Οι αναλυτές του οίκου, ύστερα από επίσκεψη στην Αθήνα και μέσα από σειρά συναντήσεων με στελέχη των τεσσάρων συστημικών τραπεζών και τη διοίκηση μιας εταιρείας διαχείρισης NPEs,  σημειώνουν πως βλέπουν θετικά την προωθούμενη ρύθμιση για τον ν. Κατσέλη και εκτιμούν ότι το σχέδιο του ΤΧΣ μπορεί να εφαρμοστεί εντός του 2019.

Μέσα σ' αυτό το κλίμα, η αγορά δείχνει να προεξοφλεί θετικά τις εξελίξεις, όπου το επόμενο διάστημα θα είναι εξαιρετικά «πυκνές». Πρόκειται για εξελίξεις που άπτονται της οικονομίας, οπότε ενδέχεται να επηρεάσουν τόσο την αγορά ομολόγων, όσο και μετοχών. Διαδικασίες τακτοποίησης των NPEs, αξιολόγηση από Ε.Ε., ενδεχόμενη αναβάθμιση, έκδοση 10ετούς ομολόγου κ.α. θα εξελιχθούν σε διάστημα μόλις δύο – τριών εβδομάδων.

Μεθαύριο Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου θα δημοσιευθεί η έκθεση αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας από την Ε.Ε. όπου θα αναφέρει την πρόοδο που έχει συντελεστεί στα 16 προαπαιτούμενα για την εκταμίευση των 750 εκατ. ευρώ.

Την προσεχή Παρασκευή 1η Μαρτίου θα έχουμε την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από τη Moody’s και δεν αποκλείεται να υπάρξει αναβάθμιση, ενώ μέσα στο πρώτο 15ήμερο του Μαρτίου η Ελλάδα αναμένεται να βγει στις αγορές εκδίδοντας 10ετές ομόλογο, για πρώτη φορά μετά από δέκα χρόνια.

Παράλληλα, το country risk έχει μειωθεί αρκετά, οπότε, με τις αποδόσεις των ομολόγων σε χαμηλό 7-8 μηνών το ελληνικό χρηματιστήριο ήταν νομοτελειακό ότι θα επιχειρήσει να κλείσει την «ψαλίδα».

Αν σε όλα αυτά προστεθεί και το ακάθεκτο ανοδικό momentum των διεθνών αγορών που στο πρώτο δίμηνο του 2019, έχουν σχεδόν εξαλείψει το μεγαλύτερο μέρος της ζημιάς που έγινε το τελευταίο τρίμηνο του 2018 όταν και ξέσπασε ο «πόλεμος» των δασμών μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, καταλαβαίνουμε ότι η συγκυρία είναι ευνοϊκή και ευρύτερα.

Νέα υψηλά 5μήνου με τις τράπεζες έως +11,45%

Εν μέσω όλων των παραπάνω, ο Γενικός Δείκτης κινούμενος όλη την ημέρα σε θετική τροχιά έκλεισε στις 686,77 μονάδες με άνοδο 1,46%, έχοντας χαμηλό ημέρας στις 677,91 μονάδες και υψηλό στις 690,82 μονάδες (όταν κέρδιζε άνω του 2%). Πρόκειται για νέο υψηλό πέντε μηνών, καθώς σ' αυτά τα επίπεδα είχε να κλείσει από τις αρχές Οκτωβρίου 2018.

Ο FTSE 25 έκλεισε στις 1.806,75 μονάδες με άνοδο 1,16%, ο Mid Cap έκλεισε στις 1.110,19 μονάδες με άνοδο 0,56%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης που ήταν ο απόλυτος πρωταγωνιστής έκλεισε στις 496,31 μονάδες με ράλι +7,25%, πολύ κοντά στο υψηλό ημέρας που ήταν στις 497,47 μονάδες.

Η Πειραιώς πρώτευσε στην άνοδο με +11,45%, η Εθνική ενισχύθηκε κατά 8,10% με όγκο 6,75 εκατ. τεμάχια, η Alpha Bank κέρδισε 6,92% με όγκο 12 εκατ. μετοχές ενώ η Eurobank είχε άνοδο 6,13% με όγκο 37,4 εκατ. τεμάχια!

Μάλιστα, από τα 84 εκατ. ευρώ του τζίρου τα 47,6 εκατ. ευρώ διακινήθηκαν στις τράπεζες, με πρωταγωνίστρια τη Eurobank που διακίνησε το 1/4 των συνολικών συναλλαγών (21,18 εκατ. ευρώ), η Alpha Bank διακίνησε 13,94 εκατ. ευρώ και η Εθνική 9,78 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, από τα 68,26 εκατ. τεμάχια που ήταν ο συνολικός όγκος της αγοράς, τα 59 εκατ. διακινήθηκαν στις τέσσερις μεγάλες τράπεζες, ενδεικτικό του πόσο καταλυτικό ρόλο παίζουν.

Κατά τα λοιπά, η άνοδος σήμερα ήρθε παρ' ότι πολλά blue chips με σημαντική επιρροή στο Γ.Δ. έκλεισαν με πτώση! Πιο αναλυτικά, με απώλειες έκλεισαν τίτλοι όπως Coca Cola HBC, ΟΠΑΠ, ΕΛΠΕ, Motor Oil, Μυτιληναίος, Jumbo, ΟΛΠ, ΓΕΚ Τέρνα, Σαράντης και Aegean Airlines.

Αντιθέτως, ανοδικά έκλεισαν οι ΟΤΕ, Ελλάκτωρ, Τέρνα Ενεργειακή, ΑΔΜΗΕ, Grivalia Properties, ΕΧΑΕ, ΔΕΗ, Τιτάν, Lamda Development και Fourlis. Στον Mid Cap ξεχώρισε η Attica Bank με άνοδο 5,83%, ενώ καλή εικόνα είχαν επίσης οι MIG, J&P Άβαξ, Intralot, ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος, Κρι Κρι και Space Hellas.

Στην ευρύτερη αγορά, κινητικότητα και κέρδη είχαν μετοχές όπως Ελγέκα, ΑΝΕΚ, Δρομέας, Μουζάκης, Ίλυδα, Attica Συμμετοχών, Κυριακούλης και Revoil, ενώ υποχώρησαν οι Σφακιανάκης, Mevaco, Newsphone, Κρέτα Φαρμ, Centric, Lavipharm, Αλουμύλ, Σελόντα, Κορδέλλου και Ιντεάλ.

Το πλέον αξιοσημείωτο, που δείχνει και το προφίλ της συνεδρίασης όπου το focus έγινε στις τράπεζες και στη μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση είναι πως παρά τα ισχυρά κέρδη του Γ.Δ., εντούτοις η συνολική εικόνα ήταν μοιρασμένη, με 56 ανοδικές και 55 πτωτικές μετοχές!  

-A +A

Δημοφιλέστερα Άρθρα