Η Ιταλία οδηγεί σε χαμηλό σχεδόν ενάμιση έτους το ευρώ

Η Ιταλία οδηγεί σε χαμηλό σχεδόν ενάμιση έτους το ευρώ

Υπό πίεση βρίσκεται και πάλι το ευρώ έναντι του δολαρίου, καθώς πληθαίνουν οι παράγοντες που ενισχύουν τους πολιτικούς κινδύνους που αντιμετωπίζει, ενώ παράλληλα το δολάριο ανακάμπτει από τα χαμηλά της προηγούμενης εβδομάδας.

Το ενιαίο νόμισμα κινείται σε χαμηλά 17 μηνών έναντι του δολαρίου, με τους επενδυτές να παρακολουθούν τις εξελίξεις στο Brexit και τον ιταλικό προϋπολογισμό.

Το ευρώ κινείται κάτω από τα $1,13, σημειώνοντας πτώση 0,6% από το κλείσιμο της Παρασκευής. Μάλιστα, υποχώρησε σε χαμηλό στα 1,1237 δολάρια το πρωί, καταγράφοντας το χαμηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Ιούνιο. Στη συνέχεια υποχώρησε στα 1,1258 δολάρια μετά την ανακοίνωση των στοιχείων των ιταλικών βιομηχανικών παραγγελιών που αποδείχθηκαν καλύτερα από τα αναμενόμενα.

Σύμφωνα με τον αναλυτή Ούλριχ Λόιχτμαν της Commerzbank υπάρχει ανησυχία ως προς τη σύγκρουση μεταξύ Ιταλίας και Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τα δημοσιονομικά σχέδια της γειτονικής χώρας, ενώ η ιταλική κυβέρνηση έχει προθεσμία έως την Τρίτη για την υποβολή του αναθεωρημένου προϋπολογισμού.

«Εάν δεν παρουσιάσει ουσιαστικές βελτιώσεις (σ.σ. ο προϋπολογισμός), θα μπορούσε να θεωρηθεί ως κλιμάκωση της σύγκρουσης με τις Βρυξέλλες, η οποία ασφαλώς δεν θα ήταν θετική για την ιταλική αγορά ομολόγων», τονίζει ο ΟΛόιχτμαν.