Η «βουτιά» στις εξαγωγές της Κίνας «ρίχνει» την Ευρώπη

Η «βουτιά» στις εξαγωγές της Κίνας «ρίχνει» την Ευρώπη

Απώλειες καταγράφουν οι βασικοί ευρωπαϊκοί δείκτες, καθώς η μείωση των των κινεζικών εξαγωγών, ενίσχυσαν τους φόβους για επιβράδυνση της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί 0,5%, με όλους τους τομείς και τα μεγάλα χρηματιστήρια σε να κινούνται σε αρνητικό έδαφος.
Στα επιμέρους ευρωπαϊκά ταμπλό, ο γερμανικός DAX καταγράφει πτώση 0,51% στις 10.831 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 υποχωρεί κατά 0,54% στις 4.755 μονάδες και ο βρετανικός FTSE 100 σημειώνει πτώση 0,48 στις 6.885 μονάδες.

Στην περιφέρεια, σε αρνητικό έδαφος κινείται η Ιταλία με τον FTSE ΜΙΒ να καταγράφει απώλειες κατά 0,81% στις 19.133 μονάδες, ενώ η Ισπανία με τον IBEX 35 να χάνει 0,79% στις 8,806 μονάδες.

Τέλος, απώλειες σημειώνει ο PSI 20 στην Πορτογαλία που μειώνει τα κέρδη του κατά 0,46% στις 4.936 μονάδες.

Ο κλάδος των κατασκευών και των υλικών σημειώνει τις χειρότερες επιδόσεις λίγο με απώλειες περίπου 1%. Η μείωση αυτή ακολουθεί την ανακοίνωση στοιχείων στην Κίνα που δείχνουν πτώση των εισαγωγών κατά 7,6% σε ετήσια βάση τον Δεκέμβριο, ενώ οι αναλυτές είχαν προβλέψει άνοδο 5%.

Εντωμεταξύ, οι εξαγωγές της Κίνας μειώθηκαν απροσδόκητα κατά 4,4%, ενώ οι εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για άνοδο 3%. Τα νέα στοιχεία έδειξαν να ενισχύουν τις ανησυχίες ότι οι δασμοί των ΗΠΑ για τα κινεζικά προϊόντα έχουν αρχίσει να επιβαρύνουν σοβαρά την οικονομία της Κίνας.

Στα εταιρικά νέα, η μετοχή της δανέζικης Pandora κατέρρευσε αφότου η Morgan Stanley μείωσε την τιμή - στόχο για την εταιρεία. Η μετοχή της υποχωρεί σχεδόν 7%.

Η βρετανική Burberry αντίθετα, σημειώνει μεγάλα κέρδη, διότι η Bank of America αναβάθμισε τη σύσταση της μετοχής της σε "neutral" από "underperform". Οι μετοχές της εταιρείας ενισχύονται πάνω από 2%.