Η ισχυρή ζήτηση μειώνει τα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου, προειδοποιεί ο ΙΕΑ

Η ισχυρή ζήτηση μειώνει τα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου, προειδοποιεί ο ΙΕΑ

Το πλεόνασμα στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου αρχίζει να συρρικνώνεται εξαιτίας της ισχυρότερης του αναμενόμενου αύξησης στη ζήτηση από Ευρώπη και ΗΠΑ καθώς και τη μείωση της παραγωγής σε χώρες εντός και εκτός του ΟΠΕΚ, ανακοίνωσε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας.

Σύμφωνα με το Reuters, o IEA αναθεώρησε ανοδικά την εκτίμησή του για το φετινό ρυθμό αύξησης της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου, στα 1,6 εκατ. βαρέλια από 1,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως. «Η αύξηση της ζήτησης μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ συνεχίζει να είναι υψηλότερη της αναμενόμενης, ιδιαίτερα στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Με βάση τις πρόσφατες εκτιμήσεις των επενδυτών, οι τιμές θα αυξηθούν αν και πολύ ήπια», ανέφερε ο IEA.

Η ισχυρή ζήτηση στις βιομηχανικές χώρες ήταν βασικός παράγοντας για την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης κατά 2,3 εκατ. βαρέλια την ημέρα το δεύτερο τρίμηνο, η οποία ήταν η μεγαλύτερη τριμηνιαία αύξηση σε ετήσια βάση από τα μέσα του 2015.

Όσον αφορά την προσφορά, η παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου μειώθηκε κατά 0,72 εκατ. βαρέλια την ημέρα τον Αύγουστο λόγω μη προγραμματισμένων διακοπών και εργασιών συντήρησης στη Λιβύη καθώς και σε χώρες εκτός ΟΠΕΚ, όπως η Ρωσία, το Καζακστάν, το Αζερμπαϊτζάν, το Μεξικό αλλά και στη Βόρεια Θάλασσα.

Πρόκειται για την πρώτη μείωση στην παγκόσμια παραγωγή εδώ και τέσσερις μήνες. Η παραγωγή αργού από χώρες μέλη του ΟΠΕΚ μειώθηκε τον Αύγουστο για πρώτη φορά εδώ και πέντε μήνες λόγω των νέων αναταραχών στη Λιβύη, με την παραγωγή του Οργανισμού να μειώνεται κατά 0,21 εκατ. βαρέλια την ημέρα, στα 32,67 εκατ. βαρέλια. Το ποσοστό συμμόρφωσης των 12 μελών του ΟΠΕΚ με τη συμφωνία μείωσης της παραγωγής ανήλθε στο 82% τον Αύγουστο από το 75% τον Ιούλιο. Στο σύνολο του έτους έως τώρα το ποσοστό συμμόρφωσης αγγίζει το 86%.

Ως αποτέλεσμα της μείωσης της παραγωγής και της υψηλής ζήτησης, αποκαθίσταται σταδιακά η ισορροπία στα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου, σύμφωνα με τον IEA.