8ος χρόνος, ημέρα 2279η
Πέμπτη, 27 Ιανουαρίου 2022

Η Fed χάλασε το σερί των τριών ανοδικών εβδομάδων του ΧΑ

Η Fed χάλασε το σερί των τριών ανοδικών εβδομάδων του ΧΑ

Σε μια δύσκολη χρηματιστηριακή εβδομάδα ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε πτώση «μόλις» 1,36%, καθώς με τα πυκνά σύννεφα που μαζεύτηκαν γύρω από το υφιστάμενο πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων της Fed οι απώλειες ήταν οι ελάχιστες δυνατές, τηρουμένων των αναλογιών.

Πάντως η τελευταία ημέρα των συνεδριάσεων ήταν θετική με τον Γενικό στις 883,11 μονάδες και κέρδη 0,11%.

Σημαντική κρίνεται η συμπεριφορά του χρηματιστηρίου στον απόηχο μιας βαριάς και απαισιόδοξης Πέμπτης, κατά την οποία επικράτησε καθολικά το κακό επενδυτικό κλίμα διεθνώς, απόρροια των ανησυχητικών δηλώσεων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ ότι τελικά ίσως δεν αποφευχθεί κάποιου είδους παρέμβαση, εις βάρος προφανώς των μετοχικών αγορών.

Τα πρόσημα ήταν μικτά, καθώς 10 μετοχές του 25άρη έκλεισαν ανοδικές επί συνόλου 86, έναντι 33 πτωτικών και 51 αμετάβλητων. Ο Δείκτης άλλαξε 3 φορές πρόσημο, έχοντας μέτριο εύρος διακύμανσης 7 μονάδων, από -0,34% έως +0,47%, με το κλείσιμο να βρίσκει και πάλι τους επενδυτές σε δίλημμα ως προς τη συνέχεια.

Η συναλλακτική δραστηριότητα ήταν και πάλι απούσα, με τον τζίρο σήμερα στα 35 εκατ. ευρώ χωρίς καμία προσυμφωνημένη συναλλαγή. Σε κάθε περίπτωση, ο Δείκτης βρέθηκε σε αρνητικό έδαφος μετά το χθεσινό μίνι sell off, και το επόμενο επίπεδο στήριξης είναι οι 874 μονάδες, ενώ αντίσταση οι 891.

Επιμέρους, τα πράγματα ήταν αρκετά διαφορετικά. Με απαρχή τις μετοχές του ομίλου του Κόκκαλη, πολλά χαρτιά, κυρίως μικρομεσαία, έκαναν αισθητή την παρουσία τους και μάλιστα σε τόσο δύσκολη συγκυρία.

Οι ΙΝΛΟΤ (+11,68%), ΙΝΚΑΤ (+10,80%) και ΙΝΤΚΑ (+8,59%) έδωσαν ρεσιτάλ απορρόφησης πωλήσεων, με τη δεύτερη να καταγράφει ρεκόρ τζίρου στις 495 χιλ. ευρώ, δηλαδή σχεδόν 7 φορές τον μέσο όρο.

Άξιες μνείας, για άλλη μια φορά, και οι μετοχές της πληροφορικής, που είτε υπεραπέδωσαν, είτε επέδειξαν αξιοθαύμαστη ανθεκτικότητα στις πιέσεις, υπενθυμίζοντας ότι αφορούν σε μικρής - μικρομεσαίας κεφ/σης εταιρείες.

Η μετοχή της Performance έπιασε νέα ιστορικά υψηλά στο +8,368%, ακολουθούμενη από την Space (+6.24%) και την Ideal (+5,03%).

Ακόμα, η μετοχή της Briq συμπεριφέρθηκε άψογα, καθώς το +4,31% συνοδεύτηκε από εκθετική αύξηση τζίρου 984% του μεσοσταθμικού, υπονοώντας ότι κάτι προεξοφλείται, πλέον, στην ούτως ή άλλως καλή εταιρεία ακινήτων.

Από τις μεγάλες, πολύ καλή συμπεριφορά επέδειξε αυτή του Mytilineos (+1,97%) ενώ και αυτή του ΟΤΕ δοκίμασε ξανά την προσπέλαση των 16 ευρώ, σημειώνοντας ενδοσυνεδριακά πολυετή υψηλά.

Πρωταθλητές σε εβδομαδιαία απόδοση ήταν οι προαναφερθείσες μετοχές του ομίλου Intracom, και αυτή της ΒΥΤΕ με +12,16%, ενώ αρνητικά απέδωσαν οι μετοχές του ομίλου Viohalco, με τη μητρική στο -6,52%, τη Cenergy στο -6,67% και την ΕΛΒΑΛ στο -3,78%.

Για τη συνέχεια, τα πάντα θα κριθούν στη συνδυασμένη ανάγνωση των εξελίξεων από πλευράς Fed, η οποία καλώς ή κακώς δίνει τον τόνο, και των δεδομένων που αναμένονται να δημοσιευτούν σχετικά με την παραγωγή και τις λιανικές πωλήσεις. Η αγορά εργασίας των ΗΠΑ στάθηκε μεν στο ύψος της, αλλά απαιτείται προσοχή καθώς το σημείο είναι κρίσιμο.

Στα καθ’ ημάς, η κακή συνεδρίαση της Πέμπτης δεν ήταν προς το παρόν και τόσο κακή, πρώτον διότι παρά τις πιέσεις, υπήρξε υποστηρικτική διάθεση από τους επενδυτές έστω και σε ελαφρά χαμηλότερα επίπεδα, ενώ και οι όγκοι ήταν χαμηλοί, κάτι που υποδεικνύει ότι η διάθεση για ρευστοποιήσεις δεν ήταν και τόσο μεγάλη τελικά.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.