Η εποχή των ευρωπαϊκών πράσινων ομολόγων

Η εποχή των ευρωπαϊκών πράσινων ομολόγων

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εξέδωσε πριν δύο μέρες τις οδηγίες για τον τρόπο που θα συνταχθούν τα εθνικά προγράμματα ανάκαμψης, στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Η ΕΕ έχει σαν στόχο να ενθαρρύνει τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να εστιάσουν σε επτά βασικούς τομείς επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων και για το σκοπό αυτό το Ταμείο Ανάκαμψης θα διαθέσει 750 δισ. ευρώ για το σύνολο της πρωτοβουλίας «Επόμενη Γενιά - ΕΕ», από το οποίο τα 32 δισ. ευρώ θα αντιστοιχούν στην Ελλάδα.

Τουλάχιστον το 37% των δαπανών κάθε σχεδίου θα πρέπει να είναι σχετικές με το κλίμα, με το κέντρο βάρους να οριοθετείται από την Κομισιόν στην ανάπτυξη και χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, στη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας των δημόσιων και ιδιωτικών κτιρίων και στην επιτάχυνση της χρήσης βιώσιμων, προσβάσιμων και έξυπνων μεταφορών.

Τι σημαίνουν όλα αυτά για τον κόσμο των αγορών;

Το είχαμε προαναγγείλει ήδη από τον Ιούλιο, μαζί με την άνοδο του ευρώ: Bρισκόμαστε λίγο πριν τη γέννηση μιας τεράστιας νέας δεξαμενής ομολόγων στις διεθνείς αγορές.

Το ταμείο Ανάκαμψης θα δημιουργήσει μια νέα κατηγορία ομολόγων σε ευρώ υψηλής ποιότητας και κάτω από το ειδικό βάρος της αυξημένης αξιοπιστίας του κοινού νομίσματος σαν παγκόσμιο νόμισμα- καταφύγιο, πολλοί διαχειριστές θα επιλέξουν αυτά τα ομόλογα ως μια δυνατή διαφοροποίηση από το δολάριο.

Επιπλέον λόγω των κατευθύνσεων που η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβάλλει, τα πράσινα ομόλογα –όπως και τα ομόλογα ESG στα οποία θα επιστρέψουμε διεξοδικά σε δεύτερο χρόνο- θα έχουν ειδικό βάρος στη νέα αυτή αγορά .

Ποιά είναι όμως τα πράσινα ή κλιματικά ομόλογα;

Καταρχάς για να χαρακτηριστεί ένα ομόλογο ως πράσινο, θα πρέπει τα κεφάλαια που θα αντληθούν να χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για περιβαλλοντικά φιλικές επενδύσεις.

Θα πρέπει επίσης να έχει την θετική γνωμοδότηση από το Climate Bond Standard Board, ότι πράγματι το συγκεκριμένο δανειακό προϊόν δύναται να παράξει μετρήσιμα οφέλη για το περιβάλλον.

Πράσινα ομόλογα μπορούν να εκδώσουν όχι μόνο επιχειρήσει,ς αλλά και κράτη, οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης και χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί, ενώ περιλαμβάνονται όλοι οι τύποι χρηματοδότησης, από ιδιωτικές τοποθετήσεις μέχρι δημόσια προσφορά.

Διεθνώς αγοραστές πράσινων ομολόγων είναι θεσμικοί επενδυτές, όπως τα συνταξιοδοτικά ταμεία, οι ασφαλιστικοί οργανισμοί και οι διαχειριστές κεφαλαίων, οι οποίοι εντάσσουν την περιβαλλοντική ευθύνη και τη βιωσιμότητα στα βασικά κριτήρια των επενδυτικών τους επιλογών.

Όταν βέβαια πρωτοεμφανίστηκαν τα εργαλεία χρηματοδότησης για project καθαρής ενέργειας, ανακύκλωσης και προώθησης «πράσινων» τεχνολογιών- κάπου μέσα στο 2007- αντιμετωπίστηκαν με αρκετή δυσπιστία.

Σιγά σιγά όμως και σε βάθος οχτώ χρόνων έφθασαν αθροιστικά οι εκδόσεις τα 100 δισ. δολάρια.

Η ανάπτυξή τους όμως τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να επιταχύνει με ιλιγγιώδη ρυθμό, καθώς προστέθηκε στο δυναμικό τους και μια νέα κατηγορία, αυτή των ομολόγων βιωσιμότητας. Ο όγκος λοιπόν των εκδόσεων αυτών έχει αυξηθεί με αποτέλεσμα τα άνωθεν νούμερα να έχουν εκτοξευτεί.

Τα σημερινά μεγέθη

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Climate Bonds Initiative, το 2019 για πρώτη φορά οι εκδόσεις των πράσινων ομολόγων ξεπέρασαν τα 250 δισ. δολάρια αγγίζοντας τα 259 δισ. από τα 171 το 2018.

Ο αριθμός των εκδοτών ανήλθε στους 506 από τους 347 το 2018, ενώ νέες χώρες εισήλθαν ως νέοι εκδότες όπως η Ρωσία, η Σαουδική Αραβία, η Ουκρανία, το Εκουαδόρ, η Ελλάδα, η Κένυα, ο Παναμάς και τα Μπαρμπέιντος.

Στην κορυφή των εκδόσεων παρέμειναν οι ΗΠΑ με 51,3 δισ. δολάρια , η Κίνα με 31,3 δισ. δολάρια, ενώ ακολούθησε η Γαλλία με εκδόσεις συνολικού ύψους 30,1 δισ. δολαρίων.

Αν τώρα αθροίσουμε το σύνολο των εκδόσεων από το 2007 έως και σήμερα, θα συνειδητοποιήσουμε ότι οι «πράσινες εκδόσεις» έχουν σπάσει το φράγμα του 1 τρισ. δολαρίων.

Όσον αφορά τώρα την πορεία των πράσινων ομολόγων τον πανδημικό έτος του 2020, τα παρακάτω διαγράμματα μιλάνε από μόνα τους.

Όπως διακρίνει κανείς, για το πρώτο εξάμηνο του 2020 σύμφωνα με την έκθεση του Αυγούστου της Climate Bonds, έχουμε μια μείωση του μεγέθους των εκδόσεων κατά 26% σε σχέση με τις εκδόσεις του 2019, στα 91,6 δισ. δολάρια, κάτι αναμενόμενο λόγω της πανδημίας.

221 εκδότες από 34 χώρες ενεργοποιήθηκαν κατά το πρώτο εξάμηνο με πέντε από τους 12 κρατικούς εκδότες να επιστρέφουν στην αγορά: η Χιλή, η Γαλλία, η Ινδονησία,η Λιθουανία και η Ολλανδία. Με 85 νεοεισερχόμενους στην αγορά από 24 χώρες, ο συνολικός αριθμός των GBissuers έφθασε τους 1056.

Η έκρηξη των πράσινων ομολόγων είναι ακόμα στην αρχή

Σκεφτείτε το εξής: Υπολογίζεται ότι για τη μετάβαση σε μια οικονομία μηδενικών καθαρών εκπομπών άνθρακα, θα πρέπει να χρηματοδοτούνται «πράσινες» επενδύσεις ύψους 1 τρισ. δολαρίων ετησίως!

Μέσα από αυτό το πρίσμα οι αναλυτές του Climate Bonds Initiative κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ακόμα και αν φθάσουμε σε εκδόσεις ύψους 550 δισ. δολαρίων ετησίως, δεν θα έχουμε καταφέρει να φθάσουμε τους στόχους χρηματοδότησης των «πράσινων» επιχειρήσεων.

Όλα αυτά σημαίνουν ότι οι επενδυτές θα έχουν ολοένα και περισσότερες επιλογές από μια ευρεία γκάμα πράσινων projects και χάρη στην κατανομή των κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης, η Ευρώπη αναμένεται να αποκτήσει ειδικό βάρος στην αγορά αυτή.

* Όλα τα διαγράμματα και οι αναλύσεις βασίζονται σε προκαταρκτικά στοιχεία για τον όγκο και τον αριθμό των εκδόσεων για το εξάμηνο 2020, εν αναμονή της ολοκλήρωσης της βάσης δεδομένων πράσινων ομολόγων CBI.

** Αποποίηση Ευθύνης: Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.