Η επίδραση των αμερικανικών επιτοκίων στα ευρωπαϊκά ομόλογα

Η επίδραση των αμερικανικών επιτοκίων στα ευρωπαϊκά ομόλογα

Του Θεόδωρου Σεμερτζίδη

Η αύξηση των επιτοκίων της FED επηρεάζει την παγκόσμια οικονομία και τα διεθνή χρηματιστήρια.

Κι αυτό είναι λογικό καθώς πρόκειται για την αλλαγή νομισματικής πολιτικής της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου η οποία πέραν των όποιων οικονομικών δεδομένων θα επηρεάσει και την ζωή ενός σημαντικού μέρους του πληθυσμού του πλανήτη.

Ουσιαστικά η αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων κάνει το δολάριο ελκυστικότερο λόγω αποδόσεων αφού αυξάνεται το risk free rate (επιτόκιο δίχως κίνδυνο), με αποτέλεσμα να αναπροσαρμοστούν ανάλογα και οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων.

Ποια θα είναι όμως η επίδραση αυτής της αύξησης επάνω στα ευρωπαϊκά ομόλογα; Μια πρώτη εικόνα αυτής της επίδρασης είδαμε πριν δύο μέρες στις ευρωπαϊκές αγορές, όπου ενώ μετοχές και εμπορεύματα ενισχύθηκαν οι τιμές των ομολόγων σημείωσαν πτώση με αποτέλεσμα να αυξηθεί η απόδοση τους.

Πολλές ευρωπαϊκές χώρες «ανακυκλώνουν» τον βραχυπρόθεσμο δανεισμό τους (κι όχι μόνο) με αρνητικά επιτόκια, παρά τα όποια οικονομικά προβλήματα μπορεί να έχουν τόσο στο θέμα των ελλειμμάτων ή της ανεργίας, όσο και στο θέμα της ανάπτυξης της οικονομίας τους.

Παρόλα αυτά όμως οι επενδυτές δέχονται να χάσουν ένα 0,2% επί του κεφαλαίου τους ώστε να αγοράσουν τα ομόλογα των χωρών αυτών.

Όπως παρατηρούμε και στο παρακάτω γράφημα, υπάρχει θετική συσχέτιση μεταξύ των αμερικανικών επιτοκίων και του δεκαετών ομολόγων των χωρών της ευρωζώνης.

Προ της δεκαετίας του 2000 η μεταβολή της απόδοσης των δεκαετιών ομολόγων ήταν εντονότερη απέναντι στην μεταβολή των αμερικανικών επιτοκίων.

Έκτοτε με την διεύρυνση της ευρωζώνης παρατηρούμε πως η μεταβολή αυτή δεν είναι τόσο έντονη παραμένοντας όμως σε θετική συσχέτιση με αυτά.

Πηγή γραφήματος:Fred graph

Ουσιαστικά η αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων πιθανώς να σηματοδοτήσει και ρευστοποιήσεις στα ευρωπαϊκά ομόλογα, αυξάνοντας παράλληλα τις αποδόσεις αυτών και κάνοντας ακριβότερο τον δανεισμό των ευρωπαϊκών οικονομιών.

Ταυτόχρονα με τις ρευστοποιήσεις ευρωπαϊκών ομολόγων θα υπάρξει και πίεση στην ισοτιμία του κοινού νομίσματος έναντι του δολαρίου, καθώς οι επενδυτές θα ρευστοποιούν assets του ευρώ και θα τοποθετούνται σε assets του δολαρίου.

Όπως και να έχει πάντως, η αλλαγή της αμερικανικής νομισματικής πολιτικής γίνεται με γνώμονα την αμερικανική οικονομία και μόνο και, όχι με το πως οι επιδράσεις σε Ευρώπη και αναδυόμενες αγορές θα επιτείνουν τα οικονομικά προβλήματα των χωρών τους.