Η επίδραση ενός εμπορικού πολέμου στην αγορά συναλλάγματος

Η επίδραση ενός εμπορικού πολέμου στην αγορά συναλλάγματος

Της Μαίρης Βενέτη

Οι πρόσφατες πολιτικές επιλογές με υφή εμπορικού πολέμου εκατέρωθεν του Ατλαντικού, έχουν διηθητικό χαρακτήρα σε πολύ τομείς, με δύο από αυτούς να εντοπίζονται στο συνάλλαγμα και φυσικά στην αγορά χρέους.

Οι αναλυτές της Barclays Plc προέβλεψαν ότι η ανάπτυξη των ΗΠΑ μπορεί να χάσει  έως και 0,2 ποσοστιαίες μονάδες μετά τις παρεμβάσεις στα τιμολόγια χάλυβα και αλουμινίου. Η μείωση όμως του ρυθμού ανάπτυξης μπορεί να είναι και πολύ μεγαλύτερη ανάλογα με τον τρόπο ανταπόκρισης των εμπορικών εταίρων της Αμερικής.

Αυτό σίγουρα αποτελεί μια  ανησυχητική εξέλιξη για τις ΗΠΑ, τόσο λόγω του ισοζυγίου  των εμπορικών συναλλαγών όσο και λόγω του ελλείμματος του προϋπολογισμού. Και τα δύο τις καθιστούν περισσότερο από ποτέ  εξαρτημένες από τη διεθνή ζήτηση για το χρέος τους.

Όσον αφορά το δολάριο,η λογική επιτάσσει ότι  θα ενισχυθεί βραχυπρόθεσμα έναντι των νομισμάτων που επηρεάζονται από τους επερχόμενους δασμούς -αμερικανικό πέσο και καναδικό δολάριο για παράδειγμα- αλλά μακροπρόθεσμα, πιθανότατα θα παραμείνει υπό πίεση, επειδή θα  πρέπει να χρηματοδοτήσει μεγάλα και αυξανόμενα ελλείμματα τρεχουσών συναλλαγών.

Παραδοσιακά καταφύγια

Οι περισσότεροι  διαχειριστές χρήματος έχουν αρχίσει να συσσωρεύονται σε παραδοσιακούς παραδείσους όπως το γιεν και σε μικρότερο βαθμό το ελβετικό φράγκο, ενώ ταυτόχρονα  μηδενίζουν την έκθεση τους στα νομίσματα των χωρών που βρίσκονται στην κορυφή της λίστας για τις διαπραγματεύσεις για το εμπόριο.

Η ανησυχία είναι ότι οι δασμοί  του Προέδρου Donald Trump θα προκαλέσουν ένα κύμα αντιποίνων από τους εμπορικούς του εταίρους.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη απαντήσει, προετοιμάζοντας ανάλογες πρακτικές  για κάποια προϊόντα των ΗΠΑ, ενώ η παραίτηση του Gary Cohn την Τρίτη οδήγησε το γιεν σε απογείωση και  το πέσο και το δολάριο του Καναδά σε ανώμαλη προσγείωση.

Το ιαπωνικό νόμισμα  έναντι του δολαρίου έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο την περασμένη εβδομάδα από το 2016, αμέσως μετά την ανακοίνωση των δασμών από τον Trump.

Πιθανή διάσπαση του κομβικού σημείου 105,62 θα μας οδηγήσει στο 104,95 και αν δεν διαφοροποιηθούν οι αποφάσεις του Trump, τότε η μεγάλη εικόνα του 103,20 θα μπει στο οπτικό πεδίο όπως φαίνεται και από το παρακάτω διάγραμμα.

Αντίθετα το δολάριο του Καναδά υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα από τον περασμένο Ιούλιο με ανάλογες πιέσεις και στο μεξικανικό πέσο.

Εξέλιξη αναμενόμενη  αν σκεφτεί κανείς ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ χρησιμοποιεί την απειλή δασμών ως διαπραγματευτικό χαρτί για αναθεώρηση της συμφωνίας NAFTA.

Πιο συγκεκριμένα, το ζεύγος usd/cad - ένα από τα αγαπημένα όσων εμπλέκονται στην αγορά συναλλάγματος- είναι μια ανάσα πριν την κομβική αντίσταση του 1,30 ενώ αν Καναδάς και ΗΠΑ «δεν τα βρουν», πιθανότατα να έχουμε σύντομα διάσπαση του 1,3083, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για  το επόμενο νούμερο που ανοίγει στα chart της τεχνικής ανάλυσης και το οποίο τοποθετείται μακροπρόθεσμα τρεις ολόκληρες φιγούρες ψηλότερα.