Η εμπορική εκεχυρία ΗΠΑ-Κίνας ωθεί τη Wall

Η εμπορική εκεχυρία ΗΠΑ-Κίνας ωθεί τη Wall

Με σημαντικά κέρδη συνεχίζουν την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας οι τρεις βασικοί δείκτες της Wall Street καθώς υπήρξε συμφωνία ΗΠΑ-Κίνας στο ζήτημα των εκατέρωθεν δασμών εξομαλύνοντας έτσι τις εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών.

Σε αυτό το κλίμα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κερδίζει 526,78 μονάδες ή 1,28% στις 25.862 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύεται κατά 121,61 μονάδες ή 1,66% και κινείται στις 7.252 μονάδες. Ο S&P 500 κερδίζει 32,23 μονάδες ή 1,17% και κινείται στις 2.792 μονάδες.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την Κυριακή (σήμερα το πρωί, ώρα Ελλάδας) ότι η Κίνα συμφώνησε να «μειώσει και να άρει» τους δασμούς σε αμερικανικά αυτοκίνητα που εισάγει, κάτω από το επίπεδο των δασμών τους οποίους αυτή τη στιγμή επιβάλλει το Πεκίνο σε οχήματα που έχουν κατασκευαστεί στις ΗΠΑ.

Μία ημέρα αφού ο ίδιος και ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ κήρυξαν εκεχειρία 90 ημερών στον εμπορικό πόλεμο των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη, προκειμένου να υπάρξει χρόνος για διαπραγματεύσεις, ο Τραμπ ανέφερε μέσω Twitter: «Η Κίνα συμφώνησε να μειώσει και να άρει τους δασμούς στα αυτοκίνητα που εισάγονται στην Κίνα από τις ΗΠΑ. Αυτή τη στιγμή οι δασμοί φθάνουν στο 40%».

Στα μάκρο της ημέρας, οριακή μείωση κατέγραψαν τον Οκτώβριο στις ΗΠΑ οι κατασκευαστικές δαπάνες. Συγκεκριμένα και σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου η μείωση που καταγράφηκε έφτασε το 0,1% ενώ οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε σχετικές δημοσκοπήσεις έκαναν λόγο για αύξηση 0,3%.

Την ίδια ώρα σε χαμηλό τριών μηνών υποχώρησε ο μεταποιητικός δείκτης PMI στις 55,3 μονάδες τον Νοέμβριο έναντι τις 55,7 του Οκτωβρίου.

Στα εταιρικά νέα οι αυτοκινητοβιομηχανίες καταγράφουν σημαντικά κέρδη καθώς η «εκεχειρία» ΗΠΑ-Κίνας διευκολύνει τις εταιρείες. Η μετοχή της Ford Motor Co κερδίζει 4,2% και της General Motors Co κερδίζει 2,42%.

Νωρίτερα, με κέρδη ξεκίνησαν την εβδομάδα και οι ασιατικές αγορές μετά την υποχώρηση των ανησυχιών για τον εμπορικό πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.