Η έλλειψη τσιπ «γονατίζει» την εξόρυξη Bitcoin στην Κίνα

Η έλλειψη τσιπ «γονατίζει» την εξόρυξη Bitcoin στην Κίνα

Η παγκόσμια έλλειψη ημιαγωγών (τσιπ) έχει μπλοκάρει την παραγωγή των μηχανημάτων που χρησιμοποιούνται για την «εξόρυξη» bitcoin, ενός κλάδου όπου κυριαρχεί η Κίνα, εκτοξεύοντας στα ύψη τις τιμές του εξοπλισμού υπολογιστών την ώρα που το ράλι του κρυπτονομίσματος αυξάνει τη σχετική ζήτηση.

Ως αποτέλεσμα, η πορεία των τιμών οδηγεί εκτός κλάδου πολλούς μικρότερους miners λόγω κόστους και επιταχύνει συγχωνεύσεις που θα μπορούσαν να ωφελήσουν τους πλουσιότερους παράγοντες, πολλοί εκ των οποίων εκτός Κίνας, εν μέσω περιόδου ράλι στην τιμή του Bitcoin

Η εξόρυξη bitcoin παρακολουθείται στενά από τους χρηματιστές και τους χρήστες του ισχυρότερου κρυπτονομίσματος του κόσμου, καθώς ο αριθμός των bitcoin που παράγουν και πουλούν στην αγορά επηρεάζει την προσφορά και την τιμή του νομίσματος.

Το bitcoin, που κινείται γύρω στα 32.000 δολάρια σήμερα, έχει δει την τιμή του να υποχωρεί κατά 20% από τα ιστορικά ρεκόρ που σημείωσε πριν από δύο εβδομάδες, ωστόσο παραμένει ενισχυμένη κατά 700% τα χαμηλά του περασμένου Μαρτίου, όταν είχε βρεθεί στα 3.850 δολάρια.

«Δεν υπάρχουν αρκετά τσιπ για να υποστηρίξουν τις εξορυκτικές φάρμες», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Άλεξ Άο, αντιπρόεδρος της Innosilicon, εταιρείας που σχεδιάζει τσιπ και είναι σημαντικός πάροχος εξοπλισμού εξόρυξης.

Οι miners του bitcoin χρησιμοποιούν όλο και ισχυρότερο, ειδικά σχεδιασμένο, εξοπλισμό υπολογιστών, για την επιβεβαίωση των συναλλαγών σε bitcoin που οδηγούν στη δημιουργία μεγαλύτερου αριθμού νομισμάτων.

Όπως προσθέτει ο κ. Άο άλλωστε, η Taiwan Semiconductor Manufacturing Co και η Samsung Electronics Co, βασικοί παραγωγοί ειδικά σχεδιασμένων ημιαγωγών που χρησιμοποιούνται σε εξορυκτικές φάρμες, δίνουν προτεραιότητα στην προμήθεια κλάδων όπως τα ηλεκτρονικά είδη, των οποίων η ζήτηση για ημιαγωγούς θεωρείται περισσότερο σταθερή.

Η παγκόσμια έλλειψη ημιαγωγών έχει προκαλέσει διαταραχές στην παραγωγή διαφόρων προϊόντων, όπως αυτοκινήτων, φορητών υπολογιστών και κινητών τηλεφώνων.

Σημειώνεται ότι η κερδοφορία της εξόρυξης εξαρτάται από την τιμή του bitcoin, το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας που χρησιμοποιείται, την απόδοση της εξορυκτικής φάρμας και την υπολογιστική ισχύ που απαιτείται για την εξόρυξη ενός bitcoin.

Με την τιμή του bitcoin να έχει απογειωθεί το τελευταίο διάστημα, η ζήτηση για εξορυκτικές φάρμες έχει εκτιναχθεί, επισημαίνει ο συνιδρυτής του fund GMR και miner Γκόρντον Τσεν. 

«Όταν οι τιμές του χρυσού ανεβαίνουν, χρειάζεστε περισσότερα φτυάρια. Όταν οι τιμές του γάλακτος αυξάνονται, θέλετε περισσότερες αγελάδες», ανέφερε χαρακτηριστικά στο πρακορείο Reuters.

Την ίδια ώρα, ο Λέι Τονγκ, διευθύνων σύμβουλος της Babel Finance, η οποία παρέχει δάνεια σε miners, λέει από την πλευρά του ότι «σχεδόν όλοι οι μεγάλοι miners χτενίζουν την αγορά εξορυκτικής φάρμας και είναι πρόθυμοι να πληρώσουν υψηλές τιμές για μεταχειρισμένα μηχανήματα»

«Ο όγκος αγορών από τη Βόρεια Αμερική υπήρξε τεράστιος, συμπιέζοντας την προσφορά στην Κίνα», προσθέτει, επισημαίνοντας ότι πολλοί miners πραγματοποιούν παραγγελίες για προϊόντα που μπορούν να παραδοθούν τον Αύγουστο ή και τον Σεπτέμβριο.

Σημειώνεται ότι τα περισσότερα από τα προϊόντα της Bitmain, ενός από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές φαρμών στην Κίνα, έχουν εξαντληθεί, σύμφωνα με τον ιστότοπο της εταιρείας.

Χαρακτηριστικό είναι ότι οι τιμές μεταχειρισμένου εξοπλισμού εκτοξεύθηκαν κατά 50% με 60% το περασμένο έτος, ενώ αυτές των καινούριων διπλασιάστηκαν, επισημαίνει ένας διευθυντής πωλήσεων στην Jiangsu Haifanxin Technology, οποίος ανέφερε το όνομά του ως Λι στο Reuters.

Πρόκειται για μια εξέλιξη που ευνοεί του θεσμικούς επενδυτές, εκτιμά από την πλευρά του ο Γουέιν Ζάο, στέλεχος της εταιρείας ερευνών για τα κρυπτονομίσματα TokenInsight, ο οποίος προσθέτει ότι πλέον πολλοί από τους miners έχουν την έδρα τους εκτός Κίνας, συχνά στη Βόρεια Αμερική και τη Μέση Ανατολή. 

Ο ίδιος τόνισε ότι ενώ μέχρι πρόσφατα η εξόρυξη bitcoin στην Κίνα αντιπροσώπευε έως και το 80% της παγκόσμιας παραγωγής, σήμερα βρίσκεται περίπου στο 50% μόνο.

Διαβάστε ακόμα:

Μάνα θα πάω στα ορυχεία…