Η Ελλάδα δανείστηκε με ιστορικά χαμηλό επιτόκιο

Η Ελλάδα δανείστηκε με ιστορικά χαμηλό επιτόκιο

Έκλεισε το βιβλίο προσφορών για το «reopening» της έκδοσης 10ετούς του περασμένου Μαρτίου, με την απόδοση να διαμορφώνεται στο 1,5%, που αποτελεί και ιστορικό χαμηλό επίπεδο για το ελληνικό κόστος δανεισμού και τη συμμετοχή να ξεπερνά κάθε προσδοκία.

Ειδικότερα, το ελληνικό δημόσιο άντλησε από τις αγορές το ποσό των 1,5 δισ. ευρώ με το χαμηλότερο επιτόκιο στην ιστορία, στέλνοντας ηχηρό μήνυμα επιστροφής στις αγορές, ενώ η συμμετοχή των επενδυτών ξεπέρασε τα 5 δισ. ευρώ. Το αρχικό guidance για την απόδοση διαμορφωνόταν στο 1,55%.

Μπορεί η νέα έξοδος της Ελλάδας στις αγορές με 10ετές ομόλογο να ήταν μία κίνηση κλίματος ή ψυχολογίας – από τη στιγμή που έχουν καλυφθεί πλήρως οι χρηματοδοτικές ανάγκες για το 2019 - όμως ο στόχος επιτεύχθηκε και με το παραπάνω.

Το αποτέλεσμα της δημοπρασίας αντανακλά την ταχεία αποκατάσταση του επενδυτικού κλίματος και την ψήφο εμπιστοσύνης που δίνουν οι επενδυτές στο πρόγραμμα της κυβέρνησης, καθώς το κόστος δανεισμού του ελληνικού δημοσίου μειώθηκε… και με τη βούλα κατά 61,5% από τον περασμένο Μαρτίου (όταν δανειστήκαμε με 3,9% για 10 χρόνια) και κατά 55,8% από τις ευρωεκλογές.

Χρ. Σταϊκούρας: «Εξαιρετικά ποιοτική η έκδοση του 10ετούς ομολόγου»

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας χαρακτήρισε εξαιρετικά ποιοτική την έκδοση του 10ετούς ομολόγου από την Ελλάδα, επισημαίνοντας πως η κίνηση αυτή υποδηλώνει πως η χώρα ανακτά την αξιοπιστία της απέναντι στις διεθνείς αγορές κι επιστρέφει στην πλήρη κανονικότητα.

Αναλυτικά η δήλωση του Χρ. Σταϊκούρα:

«Η οικονομία της χώρας κάνει σήμερα, με επιτυχία, ένα ακόμη βήμα σύμφωνα με το σχέδιό μας.

Η χώρα, με Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, βγήκε εφέτος, επιτυχώς, για δεύτερη φορά στις αγορές.

Άντλησε, με δεκαετές ομόλογο, 1,5 δισ. ευρώ από τις διεθνείς αγορές, με επιτόκιο ύψους 1,5%.

Θυμίζουμε ότι το επιτόκιο της προηγούμενης έκδοσης 10ετούς ομολόγου, στις 12 Μαρτίου 2019, ήταν στο 3,9%.

Επιπροσθέτως, ως στοιχεία επιτυχίας χαρακτηρίζονται η μεγάλη ζήτηση, η σημαντικά πλεονάζουσα κάλυψη και η διασπορά των επενδυτών.

Όλα τα ανωτέρω καταδεικνύουν ότι πρόκειται για μία εξαιρετικά ποιοτική έκδοση.

Η επιτυχής αυτή κίνηση αποδεικνύει ότι η χώρα, με σχέδιο και αποφασιστικότητα, ενισχύει την αξιοπιστία της απέναντι στις διεθνείς αγορές και δημιουργεί, βήμα – βήμα, τις προϋποθέσεις για την επιστροφή της στην πλήρη κανονικότητα».