Η ΕΚΤ μάλλον θα κλωτσήσει το κουβαδάκι του tapering λίγα μέτρα πιο κάτω

Η ΕΚΤ μάλλον θα κλωτσήσει το κουβαδάκι του tapering λίγα μέτρα πιο κάτω

Υπό πίεση βρέθηκαν χθες οι αγορές εκατέρωθεν του Ατλαντικού με εμφανή προσανατολισμό στη σημερινή συνεδρίαση της ΕΚΤ, αλλά και στις ανησυχίες ότι η ραγδαία εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα θα «φρενάρει» την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας.

Όσο και να φαίνεται περίεργο, αυτό που στρεσάρει κυρίως την επενδυτική κοινότητα δεν είναι ο κίνδυνος της οικονομικής επιβράδυνσης αυτός καθ’αυτός, όσο το γεγονός ότι οι ανησυχίες αυτές επανέρχονται τη στιγμή που η Fed έχει μπει στη διαδικασία της αναζήτησης του χρονικού ορόσημου για τη μείωση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης –γύρω στα τέλη του έτους- και στην ΕΚΤ έχουν ήδη αρχίσει τα «γεράκια» να κονταροχτυπιούνται με τα «περιστέρια».

Ο πρόεδρος της St. Louis Federal Reserve, James Bullard μάλιστα έριξε χτες «λάδι» στην φωτιά των ανησυχιών ότι το tapering είναι κάπου εδώ κοντά, δηλώνοντας σε συνέντευξη που δημοσιεύτηκε στους Financial Times ότι η κεντρική τράπεζα σχεδιάζει να προχωρήσει κανονικά με τα σχέδια της για τον περιορισμό των αγορών ομολόγων, υποβαθμίζοντας τις ανησυχίες για την επιβράδυνση στις νέες θέσεις εργασίας.

Πιο συγκεκριμένα μεταξύ άλλων δήλωσε ότι «Η ζήτηση είναι επαρκέστατη για εργαζόμενους και υπάρχουν περισσότερες ανοιχτές θέσεις εργασίας από τους άνεργους. Όταν ταιριάξουν αυτά τα δύο, θα διαμορφώσουμε μια πολύ ισχυρή αγορά εργασίας καθώς θα μπαίνουμε στο 2022... Η ευρύτερη εικόνα είναι ότι ο περιορισμός των αγορών στα ομόλογα θα ξεκινήσει φέτος και θα ολοκληρωθεί κάποια στιγμή μέχρι το πρώτο μισό του επόμενου έτους»

Στο σημείο αυτό η στήλη δηλώνει τον έντονο προβληματισμό της για το πρώτο σκέλος των δηλώσεων του Bullard. Tα στοιχεία που ανακοινώθηκαν χτες από το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ για τις ανοιχτές θέσεις εργασίας τον Ιούλιο, μας έδειξαν ότι ανήλθαν σε νέο ιστορικό υψηλό. Αυτό αποκαλύπτει ότι οι εργοδότες εξακολουθούν να δυσκολεύονται να βρουν το κατάλληλο εργατικό δυναμικό, προφανώς γιατί οι άνεργοι φοβούνται την επαναδραστηριοποίηση τους εν μέσω πανδημίας. Το βασικό ερώτημα βέβαια είναι αυτό που θέσαμε τη Δευτέρα: Μετά την λήξη των πρόσθετων επιδομάτων ανεργίας, θα γυρίσουν οι Αμερικανοί άνεργοι στον στίβο της εργασίας;

Μια πρώτη απάντηση σε αυτό το ερώτημα θα έχουμε τον Οκτώβριο, όταν θα ανακοινωθούν τα στοιχεία της αγοράς εργασίας για τον μήνα του Σεπτεμβρίου. Και αν αυτά τα στοιχεία δεν είναι τα αναμενόμενα, τότε δεν θα μας εκπλήξει αν δούμε αναδιπλώσεις ακόμα και των πιο επιθετικών «γερακιών» όπως ο Bullard.

Στα του οίκου μας τώρα, οι δηλώσεις των αξιωματούχων της Fed περί tapering μαζί με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για τον πληθωρισμό στην ζώνη του ευρώ- ο οποίος εκτινάχθηκε στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας πέριξ του 3%- αποτελούν «βούτυρο στο ψωμί» των γερακιών της ΕΚΤ, τα οποία αναμένεται να επιμείνουν αν μη τι άλλο για επιβράδυνση του ρυθμού αγοράς ομολόγων.

Άλλωστε η δημοσιοποίηση των πρακτικών της ΕΚΤ από τη συνεδρίαση του Ιουλίου ανέδειξε σε όλο τους το μεγαλείο τις διαφωνίες στο εσωτερικό της.

Αν και δύσκολα θα έχουμε σήμερα συγκεκριμένες ανακοινώσεις αναφορικά με την ημερομηνία της χαλάρωσης του έκτακτου προγράμματος αγοράς ομολόγων, εντούτοις οι επενδυτές θα επιδιώξουν να «διαβάσουν» πίσω από το κείμενο της ανακοίνωσης, αλλά και τις απαντήσεις της Κριστίν Λαγκάρντ στη συνέντευξη Τύπου, αναζητώντας ενδείξεις για τις κινήσεις της ΕΚΤ κατά το τελευταίο τρίμηνο του έτους.

Άλλωστε η ήπια πτώση των ευρωπαϊκών αγορών τις δύο προηγούμενες ημέρες δεν είναι τίποτε περισσότερο από μια πρώτη «τιμολόγηση» της πιθανότητας η αρχή του tapering να είναι κάπου εδώ κοντά.

Το πιο πιθανό σενάριο για σήμερα

Η στήλη θεωρεί δύσκολο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να προβεί σήμερα σε επιθετικές ανακοινώσεις από τη στιγμή που η πανδημία συνεχίζεται, με επακόλουθο τη διατήρηση των διαταραχών στις εφοδιαστικές αλυσίδες, κάτι που καθιστά τη δυναμική της ανάκαμψης στη ζώνη του ευρώ εύθραυστη.

Το πιο πιθανό είναι το κουβαδάκι της ποσοτικής χαλάρωσης να πάει έστω λίγα μέτρα μακρύτερα και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αρχίσει να επιβραδύνει τις αγορές ομολόγων του πρόγραμματος έκτακτης ανάγκης, ύψους 1,85 τρισ. ευρώ (PEPP), ελαφρώς από το τέταρτο τρίμηνο.

Άλλωστε ήδη η Κριστίν Λαγκάρντ έχει δηλώσει πολλές φορές ότι ενδέχεται να μην εξαντλήσει ολόκληρο το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων.

Ακόμα όμως και στην περίπτωση που προαναγγείλει μια επιβράδυνση από τώρα, πιστεύουμε ότι θα τονίσει ποικιλοτρόπως ότι δεν πρόκειται για tapering, ανακοινώνοντας ταυτόχρονα σχέδια για την ενίσχυση των μακροπρόθεσμων προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης που θα διαδεχθούν το PEPP.

Εν ολίγοις, οι επενδυτές πιθανότατα ψάχνουν τους μάυρους κύκνους των αγορών σε λάθος μέρος, εστιάζοντας στις αποφάσεις των Κεντρικών Τραπεζών και όχι σε άλλα μέτωπα, όπως για παράδειγμα αυτόν του παράγοντα της Κίνας.

Οι εκτιμήσεις της αγοράς

Μετριοπαθείς είναι και οι εκτιμήσεις των παραγόντων της αγοράς στα διεθνή ειδησιογραφικά πρακτορεία, όσον αφορά τις αποφάσεις της ΕΚΤ.

Σύμφωνα με το Bloomberg, οι βελτιωμένες οικονομικές προοπτικές της ευρωζώνης θα επιτρέψουν στους αξιωματούχους της κεντρικής τράπεζας να μειώσουν τον ρυθμό των αγορών από τα 80 δισ. ευρώ τον μήνα τον Σεπτέμβριο, σε 50 δισ. ευρώ τον Μάρτιο.

Οι 25 από τους 42 οικονομολόγους που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters δήλωσαν ότι η ΕΚΤ θα μειώσει το ρυθμό των αγορών από το επόμενο τρίμηνο και 17 δήλωσαν ότι θα διατηρήσει τον τρέχοντα σημαντικά υψηλότερο ρυθμό της. Ο μέσος όρος των προβλέψεων έδειξε ότι η ΕΚΤ αναμένεται να αγοράζει ομόλογα αξίας 70 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του PEPP, από τον τρέχοντα στόχο των 80 δισ. ευρώ μηνιαίως, από το επόμενο τρίμηνο.

Η τεχνική εικόνα

Έχει παγιωθεί πλέον κάθε φορά που «τσιμπάει» το volatility, η στήλη να δίνει το σημείο μέχρι το οποίο το momentum των αγορών παραμένει άθικτο. Ήτοι το σημείο μέχρι το οποίο η πτώση των αγορών παραμένει στα πλαίσια μιας τεχνικής ανάσας.

Το σημείο αυτό για τη μητέρα των αγορών, τον S&P 500, προσδιορίζεται στις 4400 μονάδες και για τον DAX στις 15300 μονάδες.

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.