Η εκλογή Μπάιντεν πιέζει την τουρκική λίρα

Η εκλογή Μπάιντεν πιέζει την τουρκική λίρα

Η διαφαινόμενη επικράτηση του Τζο Μπάιντεν στις αμερικανικές εκλογές οδηγεί την τουρκική λίρα σε νέα βουτιά. Η ισοτιμία του τουρκικού εθνικού νομίσματος βρίσκεται πλέον μια ανάσα από τις 8,6 λίρες έναντι του δολαρίου και αρκετοί θεωρούν βέβαιο ότι σύντομα θα υπερβεί το «φράγμα» των 9 λιρών.

Οι αγορές προεξοφλούν αλλαγή στάσης του νέου προέδρου των ΗΠΑ απέναντι στον Ερντογάν, εκτιμούν ότι ο Τζο Μπάιντεν θα ακολουθήσει μια πιο δυναμική στάση έναντι εκείνης του Τραμπ, ο οποίος διατηρεί προσωπικές σχέσεις με τον τούρκο πρόεδρο και ότι θα αντιδράσει απέναντι στην ενεργοποίηση από την Τουρκία των ρωσικών S-400, καθώς και την επιχειρούμενη εξάπλωση της Αγκυρας σε Λιβύη, Ανατολική Μεσόγειο και Συρία.

Η διαφαινόμενη νίκη Μπάιντεν στις ΗΠΑ έρχεται σε μια συγκυρία όπου οι επενδυτές φαίνεται να έχουν χάσει την ψυχραιμία τους με τον Τ.Ερντογάν, καθώς ο τρόπος με τον οποίο χειρίζεται την οικονομική πολιτική αυξάνει ακόμη περισσότερο τις πιθανότητες ατυχήματος για την οικονομία της γείτονας.

Ετερος λόγος για την βίαια υποχώρηση της λίρας τις τελευταίες ημέρες είναι και οι ανησυχίες ότι η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας δεν θα προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων, παρά θα επιδείξει την ίδια στάση με εκείνη προ μερικών εβδομάδων. Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω είναι το τουρκικό νόμισμα να καταγράφει νέα μεγάλη «βουτιά» και να διαπραγματεύεται στις 8,5642 λίρες/δολάριο. Νωρίτερα σήμερα η ισοτιμία των δύο νομισμάτων είχε αγγίξει και τις 8,58 λίρες ανά δολάριο, ενώ οι απώλειες του τουρκικού νομίσματος από τις αρχές του έτους αγγίζουν το 30%.

Η τουρκική λίρα καταγράφει τις χειρότερες επιδόσεις μεταξύ των νομισμάτων των αναδυόμενων αγορών από την αρχή του έτους, εξαιτίας των ανησυχιών για το ενδεχόμενο δυτικών κυρώσεων, εξάντλησης των αποθεμάτων, υψηλού πληθωρισμού και νομισματικής ανεξαρτησίας.

Οι αναλυτές είναι βέβαιοι ότι η κατηφόρα θα έχει συνέχεια. Την προηγούμενη Παρασκευή η γερμανική Commerzbank είχε προβλέψει ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες η ισοτιμία για το τουρκικό νόμισμα θα διαμορφωθεί στα επίπεδα των 9 λιρών ανά δολάριο.

Σύμφωνα με τον αναλυτή της τράπεζας, Tatha Ghose, «δεν υπάρχει κανένας λόγος η ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος να μην υπερβεί ένα επίπεδο όπως τις 9 λίρες ανά δολάριο τις επόμενες εβδομάδες».

Ο μοναδικός λόγος που θα μπορούσε να φρενάρει την συνεχόμενη πτώση της λίρας θα ήταν μια μεγάλη αύξηση των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα της Τουρκίας, ανέφερε ο αναλυτής της γερμανικής τράπεζας, ενώ σήμερα το τουρκικό νόμισμα διαμορφώνεται στα επίπεδα των 8,31 λιρών ανά δολάριο.

Τα πονταρίσματα ακόμη και για τις 9 λίρες/δολάριο έχουν ξεκινήσει εδώ και καιρό, όπως επίσης ότι η επιβολή capital controls στην Τουρκία αποτελεί μονόδρομο. Την ίδια στιγμή η τουρκική κυβέρνηση, επιμένει δια του γαμπρού του Ερντογάν και υπουργού Οικονομικών Μπ. Αλμπαιράκ, ότι δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο επιβολής capital controls.