Η είσοδος της Airbnb στη Wall Street κάνει τους «οικοδεσπότες» επιχειρηματίες

Η είσοδος της Airbnb στη Wall Street κάνει τους «οικοδεσπότες» επιχειρηματίες

Το εντυπωσιακό με την δημόσια προσφορά της Airbnb, δεν είναι το ύψος των κεφαλαίων που αναμένεται να σηκώσει και αναμένεται να φτάσουν τα  δισ.δολάρια.  Δεν είναι ούτε η εντυπωσιακή χρηματιστηριακή κεφαλαιοποίηση που θα έχει από την πρώτη στιγμή της διαπραγμάτευσης των μετοχών της, στη Νέα Υόρκη, ύψους $ 30 δισ. Το εντυπωσιακό είναι, ότι παρ’ όλη την μέχρι τώρα επιτυχημένη εφαρμογή του μοντέλου της οικονομίας του διαμοιρασμού στο χώρο των βραχυχρόνιων μισθώσεων, η Airbnb διαταράσσει περαιτέρω όλα όσα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα. 

Και το επιτυγχάνει με επιχειρηματικές κινήσεις, που δεν θα πρέπει να περάσουν απαρατήρητες από τους επενδυτές. Διότι ανοίγει νέους τρόπους συνεργασίας με όσους φιλοξενούνται στην πλατφόρμα της.

Η Airbnb αποφάσισε παράλληλα με τη διάθεση των 52 εκατ. νέων μετοχών, θα διαθέσει και περίπου 9 εκατ. μετοχές, μέσω των οποίων θα ενισχύσει το  Fund των μελών της, δηλαδή το Fund των οικοδεσποτών (Unique Airbnb Fund) που προσφέρουν τα ακίνητα τους προς ενοικίαση μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας. Έτσι μέσω του ΙΡΟ, θα εισρεύσουν $3 δισ. στο ταμείο της εταιρείας, περίπου $400 εκατ. στο “Unique Airbnb Fund” και περίπου $100 εκατ. στους τρεις ιδρυτές της εταιρείας, τον Brian Chesky, τον Nathan Blezarczyk και τον Joseph Gebbia. 

Σκοπός του ταμείου είναι η παροχή ασφάλειας και σιγουριάς προς την κοινότητα των οικοδεσποτών, απέναντι στο ενδεχόμενο μιας νέας συστημικής κρίσης, όπως αυτής που βίωσε το οικοσύστημα των βραχυχρόνιων μισθώσεων μέσα στο 2019. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που περιέχονται στο ενημερωτικό τεύχος του ΙΡΟ της Airbnb, το 2020 ήταν μια δύσκολη χρονιά τόσο για την Airbnb, όσο και για τους οικοδεσπότες της, πολλοί εκ των οποίων βρέθηκαν εκτεθειμένοι σε δάνεια και σε υποχρεώσεις προς τρίτους. Στο εννεάμηνο του 2020, τα έσοδα της Airbnb ανήλθαν στα $2,5 δισ., έναντι $3,7 δισ. την αντίστοιχη περίοδο του 2019, σημειώνοντας πτώση της τάξης του -32%. Ένα γεγονός που οδήγησε σε αρνητικό cash flow της τάξης των $520 εκατ, από το θετικό cash flow ύψους $320 εκατ., του αντίστοιχου πρώτου εννεάμηνου του 2019. Τέλος, η Airbnb για το εννεάμηνο του 2020, εμφάνισε ζημίες ύψους $670 εκατ., έναντι ζημιών $323 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2019.   

Η αποτίμηση της Airbnb, σύμφωνα με τους αναλυτές το Q4 του 2019 κυμαινόταν γύρω στα $31 δισ. Με το ξέσπασμα της πανδημίας η αποτίμηση υποχώρησε στα $18 δισ., για να επανέλθει γύρω στα $30 δισ., με τους αισιόδοξους αναλυτές να προβλέπουν ότι η κεφαλαιοποίηση της εισηγμένης στο NYSE, Airbnb μπορεί να κυμανθεί ανάμεσα στα $42 δισ. και στα $50 δισ., χωρίς να έχει κλείσει ακόμα, ούτε μια κερδοφόρα οικονομική χρήση. 

Επιστρέφοντας στο μοντέλο του “Unique Airbnb Fund», η Airbnb σκοπεύει να το χρησιμοποιήσει, όχι μόνο για να στηρίξει όσους οικοδεσπότες αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα, αλλά για να δώσει κίνητρα στους νέους οικοδεσπότες που ενταχθούν στην πλατφόρμα, μόλις η Airbnb επιτρέψει μέσα στο 2021 την εγγραφή νέων “hosts”.

Ο σκοπός της Airbnb είναι να στηρίξει στην κρίση τους συνεργάτες της, αλλά και να τους βοηθήσει να αναπτυχθούν. Και αυτό θα γίνει, μετατρέποντας τους σε μικρούς επιχειρηματίες, που θα προσφέρουν στους επισκέπτες και στους φιλοξενούμενους τους, όχι απλά χώρους διαμονής, αλλά εμπειρίες.

Ήδη η Airbnb βοηθάει οικοδεσπότες να κτίζουν καταλύματα πάνω σε πλατφόρμες που επιπλέουν στο νερό, να κατασκευάζουν σπίτια πάνω στα δένδρα, να φτιάχνουν ρέπλικες από παλαιές άμαξες του Far West, να διαμορφώνουν σπήλαια, να κτίζουν σπίτια με μηδενικό ενεργειακό αποτύπωμα, ή με ανακυκλώσιμα υλικά και άλλα.

Η Airbnb, αντιμετωπίζει τη φοβία των ταξιδιωτών που υπάρχει και θα υπάρχει για τα μακρινά ταξίδια, στοχεύοντας σε ένα νέο προϊόν, που είναι τα κοντινά ταξίδια. Ταξίδια που δεν θα εστιάζουν τόσο στη διαμονή όσο και στην εμπειρία. Κυρίως στην εμπειρία. 

Ο στόχος της Airbnb, είναι οι οικοδεσπότες να μετεξελιχθούν σε επιχειρηματίες, που δεν θα έχουν την βραχυχρόνια μίσθωση, ως ένα πάρεργο. Αλλά θα την μετατρέψουν σε μια μικροεπιχείρηση που θα προσφέρει, διαμονή, γαστρονομικές εμπειρίες, ξεναγήσεις και happenings, έτσι ώστε να προσφέρεται στον φιλοξενούμενο μια γκάμα από διαφορετικές υπηρεσίες, από τις οποίες θα εισπράττει, τις προμήθειες της η Airbnb.

Το “Unique Airbnb Fund”, αποτελεί μια εξαιρετική πρωτοβουλία της Airbnb, ειδικά σήμερα που βρίσκεται προ των πυλών του Χρηματιστηρίου. Διότι, μπορεί να μην έχει κέρδη, να παρουσιάζει συρρίκνωση των μεγεθών της λόγω του covid-19, όμως δείχνει έμπρακτα ότι το μοντέλο ανάπτυξης της στηρίζεται στους συνεργάτες της. Συνεργάτες που διαθέτουν 5,6  εκατομμύρια κατοικίες, σε 100.000 πόλεις σε όλον τον κόσμο. Και αυτό έχει σημασία για τους μικρομετόχους.

 
Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.