Η ΕΧΑΕ ο ...γκρουπιέρης και  ο θεσμός του Χρηματιστηρίου

Η ΕΧΑΕ ο ...γκρουπιέρης και ο θεσμός του Χρηματιστηρίου

H υποχώρηση της μετοχής των Ελληνικών Χρηματιστηρίων (ΕΧΑΕ) σε επίπεδα λίγο πάνω από την στήριξη των 2,55 ευρώ, αντανακλά τα αρνητικά φορτία που περιβάλλουν το ελληνικό χρηματιστήριο τα τελευταία χρόνια. Η μετοχή της ΕΧΑΕ μετά από τα 24 ευρώ του 2007 και τα 9 ευρώ του 2014, κινήθηκε από το 2015 μέχρι και τους πρώτους μήνες του 2020, σε μια ζώνη τιμών από τα 3,5 ευρώ μέχρι τα 6 ευρώ.

Ακολούθως έσπασε την τεχνική στήριξη των 3,50 ευρώ, που αποτελεί πλέον και τη νέα αντίσταση και η τιμή της μετοχής φλερτάρει πλέον με το επίπεδο των 2,55 ευρώ. Ένα επίπεδο στήριξης που αν διασπαστεί καθοδικά, θα μπορούσε δυνητικά να οδηγήσει στις τιμές της βύθισης του 2012 στα 1,93 ευρώ.

Δεν είναι μόνο η πορεία της μετοχής που προβληματίζει. Ακόμα περισσότερο προβληματίζει το γεγονός, ότι η ΕΧΑΕ συμβολίζει στα μάτια των επενδυτών το ίδιο το Χρηματιστήριο. Τον ίδιο τον θεσμό. Και ο θεσμός αυτός απαξιώνεται, γιατί είναι σαν να χάνει η «μπάνκα» στα χαρτιά. Παλιότερα είχα έναν σοφό παραδοσιακό πελάτη, από αυτούς που ήταν παρόντες κάθε μέρα στο παλαιό έδρα του χρηματιστήριου στην Σοφοκλέους. Μεταξύ σοβαρού και αστείου, μου εξηγούσε για ποιον λόγο αγόραζε μόνο μετοχές της Τραπέζης της Ελλάδος και της ΕΧΑΕ. Μου έλεγε λοιπόν ότι αγόραζε τις μετοχές της ΤτΕ, διότι αυτή «έλεγχε το χρήμα» και τις μετοχές της ΕΧΑΕ, διότι στα μάτια του η ΕΧΑΕ ήταν ο «γκρουπιέρης του Καζίνο».

Όταν λοιπόν χάνει ο ίδιος ο «γκρουπιέρης», κάτι δεν πάει καλά. Και πότε χάνει ο διαχειριστής ενός χρηματιστηρίου; Όταν δεν έχει επαρκή έσοδα. Και πότε δεν έχει επαρκή έσοδα; Όταν ο τζίρος του χρηματιστηρίου και το γενικότερο ενδιαφέρον για μετοχές, παραμένει σε χαμηλά επίπεδα.

Μέσα από αυτήν την οπτική, η πρωτοβουλία που ανέλαβαν η ΕΧΑΕ, η Ένωση Θεσμικών Επενδυτών, ο Σύνδεσμος Μελών Χρηματιστηρίου Αθηνών, ο Σύνδεσμος Εταιρειών Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών και άλλοι φορείς για την αναβάθμιση του ρόλου και των υποδομών της ελληνικής κεφαλαιαγοράς, είναι παραπάνω από επίκαιρη.

Η πρωτοβουλία αυτή στοχεύει στη προσέλκυση των μικροεπενδυτών και πάλι στο Χρηματιστήριο Αθηνών, κυρίως μέσω της συμμετοχής τους σε συλλογικούς επενδυτές. Τέτοιου είδους επενδυτές είναι για παράδειγμα οι Ανώνυμες Εταιρείες Επενδύσεων Χαρτοφυλακίου, οι οποίες ενώ κάποτε αποτελούσαν ένα εξειδικευμένο πολυπληθή κλάδο στο Χρηματιστήριο Αθηνών, στην πορεία συγχωνεύτηκαν με τις τράπεζες σε μια προσπάθεια γιγάντωσης των τραπεζικών ισολογισμών.

Το Χρηματιστήριο θα μπορέσει να πάρει τα πάνω του, όταν ξαναγεννηθεί το ενδιαφέρον για Αμοιβαία Κεφάλαια, για ETFs, για Εταιρείες Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας και όταν ενεργοποιηθούν Οργανισμοί Εναλλακτικών Επενδύσεων. Το ενδιαφέρον αυτό θα βασίζεται σε δυο βασικά πλεονεκτήματα που θα πρέπει να προσφέρουν οι θεσμικοί επενδυτές. Το πρώτο είναι η επαγγελματική διαχείριση και το δεύτερο θα πρέπει να είναι η θεσμοθέτηση ενός νέου φιλικού φορολογικού καθεστώτος προς τους μικροεπενδυτές που επιλέγουν να επενδύσουν μέσω των συλλογικών επενδυτών.

Το ίδιο θα μπορούσε να συμβεί και με τους επενδυτές που συμμετέχουν σε νεοφυείς επιχειρήσεις, σε εταιρείες που εισάγονται στο χρηματιστήριο μέσω δημοσίων εγγραφών, σε εταιρείες του δημοσίου που ιδιωτικοποιούνται μέσω χρηματιστηρίου κ.α.

Ο θεσμός του Χρηματιστηρίου πρέπει να αναβαθμιστεί και αυτό δεν είναι κάτι που δεν γίνεται μόνο μέσω κάποιων αλλαγών στο γενικότερο νομικό πλαίσιο. Απαιτείται η προσέλκυση κεφαλαίων, η προσέλκυση επενδυτών και η προσέλκυση νέων εταιρειών που θα κρίνουν ως δελεαστική την είσοδο τους στην χρηματιστηριακή αγορά. Τότε είναι που θα μεγιστοποιηθεί και η αξία της μετοχής ΕΧΑΕ.

*Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.