Η διαδικασία για τη νομοθετική ρύθμιση των κρυπτονομισμάτων στην ΕΕ

Η διαδικασία για τη νομοθετική ρύθμιση των κρυπτονομισμάτων στην ΕΕ

Στο προτεινόμενο νομοθετικό πακέτο Markets in Crypto Assets (MiCA) είχαμε αναφερθεί πρόσφατα αναλύοντας τις ανησυχίες που μπορεί να προκληθούν στις αγορές κρυπτονομισμάτων. Ωστόσο το ρυθμιστικό πακέτο της ΕΕ προχωρά στην επόμενη φάση των συζητήσεων χωρίς την αμφιλεγόμενη διάταξη που επιδιώκει τον περιορισμό της χρήσης κρυπτογράφησης όπως το bitcoin (BTC) που βασίζονται στον αλγόριθμο συναίνεσης απόδειξη εργασίας Proof of Work.

Τις τελευταίες ημέρες, οι νομοθέτες της ΕΕ διαπραγματεύτηκαν ένα νομοθετικό πακέτο για την προτεινόμενη νομοθεσία ορόσημο για τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία, το οποίο δεν περιέχει τη διάταξη που αποσκοπεί στον περιορισμό της χρήσης κρυπτονομισμάτων απόδειξης εργασίας στην ΕΕ, προτού αυτό το νομοθετικό πακέτο προχωρήσει στις τριμερείς διαπραγματεύσεις μεταξύ Κοινοβουλίου, Συμβουλίου και Επιτροπής.

Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, ο Stefan Berger, ο Ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που είναι ο εισηγητής του MΙCA, εξέφρασε τις ανησυχίες του ότι άλλοι ηγέτες της ΕΕ που τάσσονται υπέρ του περιορισμού της χρήσης κρυπτονομισμάτων απόδειξης εργασίας θα έκαναν μια τελευταία προσπάθεια να φέρουν τη νομοθεσία σε πλήρη κοινοβουλευτική ψηφοφορία.

Αφού παραληφθεί από το Συμβούλιο η πρόταση της Επιτροπής, το κείμενό της εξετάζεται ταυτοχρόνως από το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η εξέταση αυτή είναι γνωστή ως «ανάγνωση». Μπορούν να διενεργηθούν έως και τρεις αναγνώσεις προτού συμφωνηθεί ή απορριφθεί από το Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο μια νομοθετική πρόταση. Εάν η νομοθετική πρόταση απορριφθεί σε οποιοδήποτε από τα στάδια της διαδικασίας ή εάν το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο δεν μπορέσουν να καταλήξουν σε συμβιβασμό, η πρόταση δεν εγκρίνεται και η διαδικασία τερματίζεται.

Το κοινοβούλιο δεν αμφισβήτησε την εντολή διαπραγμάτευσης για το MiCA, έγραψε ο Berger την περασμένη Παρασκευή στο Twitter. Η προθεσμία για την αμφισβήτηση της εντολής έληξε τα μεσάνυχτα της Πέμπτης, σύμφωνα με τον Berger. Η εν λόγω διάταξη απορρίφθηκε σε στενή ψηφοφορία της Επιτροπής στις 14 Μαρτίου.

Οι αξιωματούχοι της ΕΕ συζητούν επίσης μια σειρά ζητημάτων, συμπεριλαμβανομένης της συμπερίληψης νομοθετικών πρωτοβουλιών για τα Non-Fungible Tokens (NFT) και τα πρωτόκολλα αποκεντρωμένης οικονομίας (DeFi) στο πακέτο MiCA, καθώς και σε ποιες υπηρεσίες της ΕΕ θα πρέπει να δοθούν εξουσίες εποπτείας στον χώρο των κρυπτονομισμάτων.