Η «βουτιά» του πετρελαίου παρέσυρε τη Wall

Η «βουτιά» του πετρελαίου παρέσυρε τη Wall

Με απώλειες έκλεισαν οι τρεις βασικοί δείκτες της Wall Street τη σημερινή συνεδρίαση καθώς δέχτηκαν πίεση από τη σημερινή υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου που βρέθηκαν κάτω από τα 40 δολάρια ανά βαρέλι.

Σύμφωνα με τον κ. Robert Pavlik, τον στρατηγικό αναλυτή της αγοράς της Boston Private Wealth, η σημερινή υποχώρηση των δεικτών οφείλονται τόσο στις ανησυχίες για τα χθεσινά τραγικά γεγονότα με τα τρομοκρατικά χτυπήματα στις Βρυξέλλες όσο και στις ανησυχίες για την παγκόσμια ανάπτυξη.

Σε αυτό το κλίμα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έχασε 79 μονάδες (0,45%) ολοκληρώνοντας τις συναλλαγές στις 17.502 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq που σημείωσε απώλειες 52 μονάδων (1,10%) έκλεισε στις 4.768 μονάδες. Ο S&P 500 έχασε 13 μονάδες (0,64%) και έκλεισε στις 2.036 μονάδες.

Ο κλάδος της ενέργειας δέχθηκε το μεγαλύτερο πλήγμα καθώς έφτασε να χάνει το απόγευμα μέχρι και 2% οδηγώντας το Nasdaq σε αρνητικό έδαφος.

Υπενθυμίζεται πως η τρέχουσα εβδομάδα, που αμαυρώθηκε από τις χθεσινές τρομοκρατικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες που κόστισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 30 ανθρώπους, θα ολοκληρωθεί «χρηματιστηριακά» αύριο λόγω της αργίας της Μεγάλης Παρασκευής.

Σύμφωνα με την έκθεση της Αμερικάνικης Υπηρεσίας Ενέργειας, τα αποθέματα αυξήθηκαν για έκτη διαδοχική εβδομάδα και τρεις φορές περισσότερο από τις προβλέψεις των αναλυτών. Συγκεκριμένα, η αύξηση για την προηγούμενη εβδομάδα έφτασε τα 9,4 εκατ. βαρέλια με τους αναλυτές να αναμένουν 2,7 εκατ. Η δημοσιοποίηση της έκθεσης αυτής ήταν ο λόγος που πίεσε τις τιμές του πετρελαίου με τις ανησυχίες της παγκόσμιας πλεονασματικής προσφοράς να έρχονται και πάλι στο προσκήνιο.

Στα μάκρο της ημέρας, οι πωλήσεις νέων κατοικιών  αυξήθηκαν τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε το υπουργείο Εμπορίου. Συγκεκριμένα, οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 2 % με τα σπίτια που έχουν πωληθεί, σε ένα ετήσιο προσαρμοσμένο μέγεθος να φτάνει τα 512.000. Ωστόσο, όπως αναφέρουν και ξένοι αναλυτές, η άνοδος των πωλήσεων νέων κατοικιών αυξήθηκαν ιδιαίτερα σε μια περιοχή ενώ σε άλλες περιοχές καταγράφηκε μείωση.

Παράλληλα, παρά την αύξηση των πωλήσεων κατοικιών μετά από αρκετές εβδομάδες, δε σημειώθηκε αντίστοιχη άνοδος στις υποθήκες. Ο συνολικός όγκος ενυπόθηκων δανείων μειώθηκε κατά 3,3% σύμφωνα με την Ένωση Ενυπόθηκων Δανείων.

Στα εταιρικά νέα, η μετοχή της Nike Inc κατέγραψε απώλειες 3,79% μετά την ανακοίνωση αποτελεσμάτων της εταιρείας, στην οποία τα έσοδα ήταν χαμηλότερα από τα αναμενόμενα.

Η μετοχής της General Mills Inc. υποχώρησε κατά 0,36%  παρά την ανακοίνωση κερδών μεγαλύτερων  των προβλέψεων με τις πωλήσεις όμως να σημειώνουν πτώση.

Την ίδια ώρα διαπραγμάτευση μετοχή της Emerald Oil Inc. αναστάλθηκε μετά την αίτηση προστασίας από τους πιστωτές που κατέθεσε η εταιρεία.

Νωρίτερα, σε αρνητικό έδαφος κινήθηκε  το σύνολο των ασιατικών χρηματιστηρίων, έπειτα από το τρομοκρατικό χτύπημα στις Βρυξέλλες.