Η «βουτιά» των blue chips έφερε το ΧΑ ξανά κάτω από τις 800 μονάδες

Η «βουτιά» των blue chips έφερε το ΧΑ ξανά κάτω από τις 800 μονάδες

Με πιέσεις που εκδηλώθηκαν προς το τέλος της συνεδρίασης κυρίως σε τράπεζες και άλλες μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης, σημαδεύτηκε σήμερα η συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, μετατρέποντας μια αρχικά αισιόδοξη ημέρα σε βατερλώ για τους αγοραστές. Ο Γενικός Δείκτης οπισθοχώρησε από τα υψηλά ημέρας των 811 μονάδων και έκλεισε στα χαμηλά ημέρας των 794,03 μονάδων με απώλειες 1,02%. Μένει να φανεί αν η οριακή απώλεια στήριξης των 795-798 μονάδων θα σηματοδοτήσει βαθύτερη διόρθωση.

Ωστόσο, οι όγκοι συναλλαγών δεν εκπέμπουν ιδιαίτερα ανησυχητικά μηνύματα καθώς παράμειναν σε σχετικά χαμηλά επίπεδα, με τις συναλλαγές να διαμορφώνονται στα 71,5 εκατ. ευρώ εκ των οποίων μεγάλο μέρος αφορούσε σε προσυμφωνημένες πράξεις στον ΟΠΑΠ, τον ΟΤΕ και τη Jumbo.

Το τελευταίο έρχεται και σε συνάρτηση με την εικόνα διεθνώς, όπου δεν υπήρξε διάθεση για ρευστοποιήσεις, αφενός από το μέτωπο της Ασίας στις πρώτες πρωινές ώρες (ο ΝΙΚΚΕΙ σημείωσε και ιστορικά υψηλά) αφετέρου από τις ευρωαγορές που κινήθηκαν μέτρια ανοδικά ενώ και η Wall Street άνοιξε θετικά, και μάλιστα με υψηλότερους αναλογικά όγκους από τον μέσο όρο.

Κοιτάζοντας επιμέρους τους τίτλους, αξίζει να σημειωθεί ότι οι μετοχές της ΕΕΕ (+0,69%) και του ΟΤΕ (αμετάβλητη), όντας ιδιαίτερα δεικτοβαρείς, μετρίασαν τις απώλειες στο σύνολο της αγοράς, διότι από τις 25 της υψηλής, μόνο 5 έκλεισαν θετικές και 2 αμετάβλητες.

Οι τραπεζικές μετοχές δέχθηκαν τις ισχυρότερες πιέσεις (ΔΤΡ στις 476,10 μονάδες, -1,98% ενώ ενδοσυνεδριακά βρέθηκαν να κερδίζουν πάνω από 2,3%), συγκέντρωσαν δε μόλις το 1/4 του συνολικού τζίρου, λίγο παραπάνω από τον τζίρο του ΟΤΕ, ή της Jumbo (-2,17%).

Η τελευταία συνέχισε την απογοητευτική της εικόνα προσεγγίζοντς τα 13 ευρώ. Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (-1,34%) έχει στηρίξεις στα 7,15 ευρώ, η ΔΕΗ (-1,56%) βρέθηκε στη δική της βραχυπρόθεσμη στα 7,25. Ενδιαφέρουσα η επιστροφή της Entersoft (-8,57%) στα 2,60, υπενθυμίζοντας ότι δεν βρέθηκε τυχαία σε τέτοια αποτίμηση, όπως εξάλλου και το πολύ επιθετικό Profile  (-1,65%).

Η ΕΤΕ (-3,53%) έχασε το βραχυπρόθεσμο momentum με το σημερινό κλείσιμο, υποαποδίδοντας έναντι όλων των υπολοίπων τραπεζών, καθώς τόσο η Alpha Bank (-2.36%) όσο και η Eurobank (-0,79%) βρίσκονται ακόμα σε τροχιά ανόδου επάνω στις στηρίξεις τους, με την Πειραιώς επίσης να κρατάει τα χαμηλά της κίνησης.

Η μετοχή του Mytilineos (-0,4%) δεν έχει καταλάβει καν από διόρθωση, παραμένοντας σε υψηλά επίπεδα και μην εμφανίζοντας καμία διάθεση για διόρθωση. Το Cairomezz κοντεύει στα κρίσιμο 0,1120 για την ενδεχόμενη κατάρρευση (ή όχι) σε επίπεδα κάτω των 0,09 ευρώ. Τέλος, ο ΟΠΑΠ έχει πλησιέστερη στήριξη στα 10,85, με τη βασική να είναι χαμηλότερα στα 10,20.

Σε μεσοπρόθεσμο πλάνο η αγορά είναι ακόμα πολύ καλή, και με τα έως τώρα δεδομένα, η τάση δεν χαλάει εύκολα με υγιείς βραχυπρόθεσμες διορθώσεις.