Η αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού έφερε ανησυχία και απώλειες
Wall Street

Η αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού έφερε ανησυχία και απώλειες

Με μεγάλη πτώση, που ενδοσυνεδριακά άγγιξε τα επίπεδα των 300 μονάδων, έκλεισε η συνεδρίαση του δείκτη Dow Jones στην Wall Street, μετά την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού εντός και εκτός Κίνας. Σημαντικές απώλειες σχεδόν 2% για τον δείκτη Nasdaq, ενώ πτωτικά κινήθηκε και ο δείκτης S&P 500.

Πιο συγκεκριμένα, αναφορικά με τις εξελίξεις σχετικά με την επιδημία του κορονοϊού COVI-19, το γεγονός πως τα νέα κρούσματα του COVID-19 που καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο ανήλθαν στα 1.109, αριθμός αυξημένος σε σχέση με τα 775 νέα κρούσματα του προηγούμενου 24ώρου, προκαλεί νέους κλυδωνισμούς στις παγκόσμιες αγορές, την ώρα που ο συνολικός αριθμός των θυμάτων της επιδημίας του κορονοϊού ανέρχεται πλέον στα 2.236, αυξημένος κατά 118 από την προηγουμένη ημέρα, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η Εθνική Επιτροπή Υγείας την Παρασκευή.

Ταυτόχρονα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έκρουσε το καμπανάκι του κινδύνου αναφορικά με την εξάπλωση του ιού εντός κι εκτός Κίνας, με τον επικεφαλής του ΠΟΥ Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγιέσους να καλεί για μια ακόμη φορά τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει δράση και να εφαρμόσει μέτρα περιορισμού της νόσου, για την αποφυγή πιθανής πανδημίας, επισημαίνοντας ότι τα κρούσματα στο Ιράν δίνουν σοβαρή τροπή στην υπόθεση, γιατί δεν είναι σαφής η επιδημιολογική σύνδεση των περιστατικών αυτών, οπότε δεν γνωρίζουμε πώς οι συγκεκριμένοι ασθενείς ήρθαν σε επαφή με τον ιό.

Παράλληλα, ο επικεφαλής του Οργανισμού τόνισε ότι η αύξηση των κρουσμάτων στην Ν. Κορέα είναι επίσης ανησυχητική και ότι οι αρχές της χώρας είναι έτοιμες να λάβουν αυστηρά περιοριστικά μέτρα, ενώ και το πρακτορείο Blοomberg, με δημοσίευμά του τόνισε πως η επιδημία φαίνεται να εισέρχεται σε μία «νέα φάση»  υπογραμμίζοντας πως «το ξαφνικό άλμα των κρουσμάτων σε Νότια Κορέα, Ιαπωνία και Σιγκαπούρη υποδηλώνει την μετεξέλιξη της επιδημίας, αυξάνοντας την ανησυχία σε παγκόσμιο επίπεδο».

Σε αυτό το κλίμα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones διαμορφώθηκε στις 28.992,41 μονάδες, με πτώση 0,78%, ωστόσο αξίζει να σημειωθεί πως ενδοσυνεδριακά οι απώλειες έφτασαν μέχρι και τα επίπεδα των 300 μονάδων.

Παρόμοια εικόνα και για τον διευρυμένο δείκτη S&P 500, ο οποίος έκλεισε με πτώση 1,05% στις 3.337,75 μονάδες, ενώ σημαντικές απώλειες της τάξης του 1,79% κατέγραψε ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq, που διαμορφώθηκε στις 9.576,59 μονάδες.