Η Ασία ανοίγει τον δρόμο για τα Security Token Offerings

Η Ασία ανοίγει τον δρόμο για τα Security Token Offerings

Ήδη από το 2017, με την φρενήρη ρυθμό εμφάνισης των Initial Coin Offerings, πολλοί αναλυτές προλόγιζαν την εμφάνιση των Security Token Offerings. Όπως μας προϊδεάζει και ο τίτλος, μας, αναφερόμαστε στην διαπραγμάτευση επενδυτικών προϊόντων (όπως μετοχές, ομόλογα κ.α) σε ψηφιακά tokens, μέσω ηλεκτρονικών ανταλλακτηρίων. 

Πρόσφατα, η DBS -η μεγαλύτερη τράπεζα της Νοτιοαναλιτικής Ασίας, ανακοίνωσε την δημιουργία ενός νέου ανταλλακτηρίου που θα υποστηρίζει την διαπραγμάτευση αλλά και υπηρεσίες θεματοφύλακα. Με κεφαλαιοποίηση που υπερβαίνει τα $47 δισ. και παρουσία σε έξι χώρες συμπεριλαμβανομένου της Κίνας και της Ινδίας, είναι η πρώτη μεγάλη τράπεζα στον κόσμο που θα προσφέρει απευθείας τόσο υπηρεσίες με ιδιώτες αλλά και corporate πελάτες για την προσφορά και διαπραγμάτευση ψηφιακών νομισμάτων αλλά και ψηφιοποιημένων κινητών αξιών στο blockchain.

Τα STOs έχουν τις προϋποθέσεις να προσεγγίσουν από την πρώτη ημέρα τους θεσμικούς επενδυτές. Τα ICOs κατάφεραν να χρηματοδοτήσουν πρόωρα startups, τα περισσότερα με λογισμικού ανοιχτού κώδικα, και να πρωτοστατήσουν στην ανοιχτή διακυβέρνηση, την έννοια του μέλους, και της συλλογικής απόφασης με επίκεντρο μια ανεξάρτητη συλλογικότητα. Φυσικά λόγω της δημοφιλίας τους και της ευκολίας χρηματοδότησης αποτέλεσαν ευκαιρία για κερδοσκόπους και απατεώνες που θέλησαν να εκμεταλλευτούν αυτήν την φρενήρη αντίδραση των αγορών σε αυτή την νέα επενδυτική μορφή.

Στον αντίποδα, τα STOs είναι ένα νέο επενδυτικό και τεχνολογικό προϊόν που θα συμμορφώνεται με τις τοπικές πολιτικές για την διαπραγμάτευση των κινητών αξιών, και θα αποτελούν την ψηφιοποίηση της διαπραγμάτευσης παραδοσιακών επενδύσεων όπως οι μετοχές, τα ομόλογα, τα Special Purpose Vehicles, ή ακόμα και τα ακίνητα.

Παγκοσμίως οι συναλλαγές των ιδιωτικών επενδύσεων ξεπερνούν το μερίδιο των εισηγμένων προς διαπραγμάτευση επενδύσεων.

Συγκεκριμένα στην Νοτιοανατολική Ασία, η συντριπτική πλειοψηφία της οικονομίας αποτελείται από μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι οποίοι αποτελούν το 89-99% του συνόλου των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται. Σύμφωνα με τον OECD, ο αριθμός των SMEs στην περιοχή πρέπει να προσεγγίζει τα 43.000.000. Νέες μορφές επενδύσεων και χρηματοδοτήσεων πρέπει να δημιουργηθεί για την ανάπτυξη αυτών των επιχειρήσεων.

Η σημαντική μείωση της ρευστότητας αλλά και των κεφαλαίων στην περιοχή, είναι πιθανός ο λόγος που ένας market leader στην περιοχή φέρνει στο προσκήνιο τα Security Token Offerings, που ενισχύουν τον επενδυτικό πλουραλισμό μαζί με τις αγορές των ιδιωτικών ομολογιών.

Οι τράπεζες στην ευρύτερη περιοχή δίνουν έμφαση στην χρηματοδότηση των πολύ μεγάλων επιχειρήσεων λόγω των περιορισμών της νομοθεσίας, των χαμηλών διαθέσιμων, και της ισχνής ανάπτυξης των καταθέσεων.

Συγκεκριμένα, η Ινδονησία και οι Φιλιππίνες αποτελούν τις αγορές με τα υψηλότερα Net Interest Margins στον κόσμο; Τα NIMs είναι η διαφορά μεταξύ του επιτοκίου που πληρώνεται στους καταθέτες και του επιτοκίου που χρεώνεται στους δανειολήπτες. Με απλή συλλογιστική όσο υψηλότερα είναι τα NIMs, τόσο πιο κερδοφόρες είναι οι ισολογισμοί των τραπεζικών ιδρυμάτων. Στον αντίποδα, αυτό σημαίνει πολύ υψηλό κόστος δανεισμού, και περιορισμένη δανειακή ενίσχυση των επιχειρήσεων σε ταχύτατα αναπτυσσόμενες χώρες. Αντίστοιχα, σε αυτές τις χώρες βλέπουμε χαμηλή αντιστοιχία του ιδιωτικού χρέους ως προς το GDP, συγκριτικά με αναπτυγμένες οικονομίες.

Ακόμα και μεγάλες επιχειρήσεις που μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αγορές των ιδιωτικών ομολόγων, πολλές φορές πρέπει να αναζητήσουν δάνεια σε νομίσματα άλλων χωρών. Παρά τον συναλλαγματικό κίνδυνο, οι επιχειρήσεις αναγκάζονται να συνάψουν ώστε να ικανοποιήσουν τις προϋποθέσεις των επενδυτών. Χώρες όπως η Τουρκία και η Πολωνία πρωταγωνιστούν στους δείκτες αντιστοιχίας Δανεισμού σε Ξένο Συνάλλαγμα ως προς το GDP, με την Μαλαισία, την Ινδονησία, και τις Φιλιππίνες να πρωταγωνιστούν στην Ασία.

Αυτό αποδεικνύει και την μεγάλη ευκαιρία για τα STOs να προσφέρουν ένα νέο και ανταγωνιστικό προϊόν στις αγορές χρέους - που πιθανώς να προσφέρεται και σε ξένο συνάλλαγμα. Αυτή την στιγμή υπάρχει μια κρίση ρευστότητας στις αναπτυσσόμενες οικονομίες, με κεφαλαιακές ανάγκες τόσο στο ιδιωτικό και κρατικό χρέος.

Τον Ιούλιο του 2020, η κυβέρνηση των Φιλιππίνων έκδωσε ένα ομόλογο $4 δισ. και μέρους αυτού τα δημιούργησε στο Ethereum. Μέσω εφαρμογής οποιοσδήποτε μπορούσε να εγγραφεί και να αγοράσει με ελάχιστη αξία τα $101. Η συνεχής απλούστευση και διάθεση επενδύσεων σε μικρούς ιδιώτες επενδυτές θα ενισχύσει την ρευστότητα, θα θέσει καλύτερες προϋποθέσεις για την ανάπτυξη και την χρηματοδότηση των επιχειρήσεων και θα μειώσει τα κέρδη των μεσαζόντων.

Το Χρηματιστήριο Αξιών της Σιγκαπούρης, μία από τις μεγαλύτερες και σημαντικότερες αγορές της Ασίας, που προσεγγίζει τόσο εγχώριας αλλά και παγκόσμιες εταιρείες είδε περισσότερες διαγραφές παρά την είσοδο νέων εταιρειών. Η Deloitte, σε πρόσφατη έρευνα αναφέρει πως η Σιγκαπούρη κέρδισε μόνο $ 3δισ. σε κεφαλαιοποίηση από τις νέες εισηγμένες το 2019, ενώ έχασε $9 δισ. μόνο από τις διαγραφές το πρώτο τρίμηνο του 2020.

Το μοντέλο των δημόσιων εγγραφών  λόγω του κόστους, της γραφειοκρατίας, αλλά και άλλων προϋποθέσεων, ίσως να μην είναι το ιδανικό για τις επιχειρήσεις του σήμερα. Για παράδειγμα στο Χρηματιστήριο της Σιγκαπούρης, μια εταιρεία θα πρέπει να έχει κεφαλαιοποίηση τουλάχιστον $223 εκατομμύρια, ενώ το ελάχιστο κόστος ξεπερνά τα $100.000. Αυτές οι προϋποθέσεις δεν ταιριάζουν στο μοντέλο και την δομή ανάπτυξης των περισσότερων επιχειρήσεων στην Ασία.

Οι νομοθέτες στην ευρύτερη περιοχή κινούνται γρήγορα για να μπορέσουν οι οικονομίες τους να επωφεληθούν από την εισροή κεφαλαίων που υπόσχονται τα STOs. Οι αρχές του Χονγκ Κονγκ και της Μαλαισίας είναι από αυτές που κινούνται πιο μεθοδικά. Το Χονγκ Κονγκ είναι το πιθανότερη να αποτελέσει το hub της Ασίας για τα Security Token Offerings.

Σε επόμενο άρθρο θα αναλύσουμε την ωριμότητα της αγοράς, τις τεχνολογικές δομές που υπάρχουν, και ποιοι είναι οι market leaders που καθιερώνονται στην αγορά των Security Token Offerings.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.