Η άρση του εμπάργκο στο Ιράν επιτείνει την πτώση του πετρελαίου

Η άρση του εμπάργκο στο Ιράν επιτείνει την πτώση του πετρελαίου

Του Νίκου Τζαμπούρα*

Την περασμένη εβδομάδα οι τιμές του πετρελαίου έπεσαν κάτω από τα $30, ενώ η χτεσινή συνεδρίαση είδε την διάσπαση και του φράγματος των $29 ανά βαρέλι. Είχε προηγηθεί το απόγευμα του Σαββάτου η άρση των περιορισμών σε βάρος του Ιράν - αφού αυτό συμμορφώθηκε με τις προϋποθέσεις που είχαν συμφωνηθεί τον Ιούλιο, σχετικά με το πυρηνικό του πρόγραμμα.

Να υπενθυμίσουμε πως το Ιράν, ήδη από τα τέλη του περασμένου έτους είχε καταστήσει σαφή την πρόθεση του να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου κατά 500 εκατ. βαρέλια/ανά ημέρα με το που αρθούν οι περιορισμοί. Την Κυριακή, ο Πρόεδρος του Ιράν κ. Rouhani, δήλωσε πως η αύξηση έχει ήδη αρχίσει, ενώ αναμένεται και άλλη ισόποση αύξηση του προσεχείς μήνες. Μία τέτοια εξέλιξη θα επανέφερε την χώρα στην 2η θέση του OPEC, πίσω από τη Σαουδική Αραβία. Ανεξάρτητα όμως από την αύξηση της παραγωγής, η χώρα κατέχει ήδη περί το 10% των παγκόσμιων αποθεμάτων πετρελαίου.

Μένει να αποδειχθεί αν αυτά τα επίπεδα μπορούν να επιτευχθούν άμεσα και αν αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μία έκτακτη σύνοδο του OPEC με σκοπό την αντιμετώπιση της αυξημένης παραγωγής. Η Σαουδική Αραβία, εξακολουθεί να φαίνεται αμετακίνητη από την τωρινή πολιτική, ενώ και η διακοπή των διπλωματικών σχέσεων με το Ιράν σίγουρα δεν βοηθά προς μία τέτοια εξέλιξη. Από την άλλη πλευρά, η κατάρρευση των τιμών του μαύρου χρυσού έχει αρχίσει να επηρεάζει και την Σαουδική Αραβία, με την κυβέρνηση να προχωρά σε περικοπές του προϋπολογισμού για το 2016.

Παρόλα αυτά, ο OPEC στην μηνιαία αναφορά που εξέδωσε σήμερα, εκτιμά πως η εκτός-OPEC παραγωγή θα περιοριστεί κατά 660.000 βαρέλια ημερησίως. Αυτό συμβαδίζει με τις εκτιμήσεις πολλών αναλυτών, που πιστεύουν πως η παραγωγή σχιστολιθικού των ΗΠΑ καθίσταται μη συμφέρουσα κάτω από $30. Η αναφορά διαπίστωσε επίσης, πως παραγωγή του Οργανισμού τον Δεκέμβριο σημείωσε ελαφρά κάμψη που οφείλεται κυρίως στην Σαουδική Αραβία και την Νιγηρία.

Η επιβράδυνση της Κίνας αλλά και η αναμενόμενη από πολλούς ενίσχυση του δολαρίου των ΗΠΑ δεν βοηθάνε στην ουσιαστική ανάκαμψη της τιμής του πετρελαίου, ενώ τεχνικά, καθοδική διάσπαση των χαμηλών της Δευτέρας ($28,40) μπορεί να μας οδηγήσει στα $26,72.

 

* Ο κ. Νίκος Τζαμπούρας είναι Forex Trading Instructor του DailyFX.gr