Η απουσία πωλητών οδηγεί προς τις 760 μονάδες το Χ.Α.

Η απουσία πωλητών οδηγεί προς τις 760 μονάδες το Χ.Α.

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Βρίσκοντας στήριξη στη μετοχή – leader της αγοράς, την Coca Cola HBC που κινείται σε νέα ιστορικά υψηλά ξεπερνώντας και τα 31 ευρώ, το ελληνικό χρηματιστήριο ενισχύεται συγκρατημένα, ακολουθώντας παρόμοια άνοδο των ευρωπαϊκών αγορών. Παράλληλα, καλή στήριξη παρέχουν στο Γ.Δ. και μετοχές όπως ΟΤΕ, ΔΕΗ, Alpha Bank, ΕΛΠΕ και Jumbo, που ενισχύονται άνω του 1%.

Κύριο χαρακτηριστικό και της σημερινής συνεδρίασης είναι η απουσία πωλητών και αυτός είναι ο κυρίαρχος λόγος της ανόδου, δεδομένου ότι δεν καταγράφονται ισχυρές αγοραστικές πρωτοβουλίες που θα σηματοδοτούσαν αλλαγή σκηνικού. Πάντως, η αγορά κινείται για 4η συνεδρίαση ανοδικά στις πέντε αυτής της εβδομάδας και ως φαίνεται θα κλείσει θετικά το 5ήμερο, μετά από αρκετό διάστημα.

Σήμερα ο Γενικός Δείκτης διαπραγματεύεται στις 760 μονάδες με άνοδο 1,10%, ενώ η αξία συναλλαγών – σε πολύ ήπιο τέμπο – διαμορφώνεται μόλις στα 10 εκατ. ευρώ. Όπως προαναφέρθηκε, στήριγμα στο Γ.Δ. στην προσπάθεια επανελέγχου της ζώνης των 750-760 μονάδων είναι τίτλοι όπως Coca Cola HBC, OTE, ΔΕΗ, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ, Alpha Bank, Jumbo, Viohalco και Grivalia Properties.

Στο μεσαίο χώρο και στον Mid Cap ανοδικά κινούνται οι MIG, J&P Άβαξ, Intralot, Attica Bank και Ικτίνος, ενώ πτώση σημειώνουν οι Cenergy Holdings, ΕΥΑΘ, Κρι Κρι, Νηρέας, Τεχνική Ολυμπιακή και MLS Πληροφορική. Στο σύνολο της αγοράς 53 μετοχές ενισχύονται έναντι 17 που υποχωρούν.

Σήμερα ολοκληρώνεται και η δεύτερη εβδομάδα του Ιουλίου, στη διάρκεια των οποίων κύρια χαρακτηριστικά ήταν η νέα μείωση των συναλλαγών που κατήλθαν – ως μέσος όρος – κάτω από τα 30 εκατ. ευρώ, επίδοση που αποτελεί αρνητικό ρεκόρ πάρα πολλών μηνών.

Θυμίζουμε ότι τον Ιούνιο ο μέσος τζίρος της αγοράς ήταν στα 49,3 εκατ. ευρώ, το Μάιο στα 81 εκατ. ευρώ (λόγω και του πακέτου του ΟΤΕ που πέρασε στις 30 Μαΐου συνολικής αξίας 284 εκατ. ευρώ), τον Απρίλιο ο μέσος τζίρος ήταν στα 61,4 εκατ. ευρώ, το Μάρτιο στα 73,6 εκατ., το Φεβρουάριο στα 64,7 εκατ. και τον Ιανουάριο 2018 στα 76,3 εκατ. ευρώ.

Από τα στοιχεία αυτά, διαφαίνεται ξεκάθαρα η προοδευτική μείωση των συναλλαγών ειδικά από τον Ιούνιο και εντεύθεν! Η υπόθεση της Folli Follie έχει απονευρώσει κάθε επενδυτικό momentum στην ελληνική αγορά και παρ' ότι το fund QCM τονίζει πως δεν έχει αντίστοιχη περίπτωση από το Χ.Α., εντούτοις η κρίση αναξιοπιστίας έχει μεταγγιστεί σε όλο το σύστημα.

Ασχέτως με τις μικρές πρωτοβουλίες των traders, τα ισχυρά χαρτοφυλάκια έχουν αναστείλει τις κινήσεις τους στο ελληνικό χρηματιστήριο, με αποτέλεσμα να υπάρχει μια πρωτοφανής απαξίωση από πλευράς όγκων και τζίρων, ακόμη και στον FTSE 25.

Ειδικά στη χθεσινή συνεδρίαση έγινε κάτι πρωτοφανές! Ο συνολικός όγκος της αγοράς διαμορφώθηκε στα 35,2 εκατ. τεμάχια, εκ των οποίων όμως τα 31,54 εκατ. τεμάχια διακινήθηκαν στις τράπεζες, που σημαίνει πως όλη η υπόλοιπη αγορά διακίνησε μόλις 3,7 εκατ. τεμάχια! Ήταν ένας από τους μικρότερους όγκους – στις μη τραπεζικές μετοχές – της τελευταίας δεκαετίας στο Χ.Α.!