Η απουσία αγοραστών οδηγεί χαμηλότερα το Χρηματιστήριο

Η απουσία αγοραστών οδηγεί χαμηλότερα το Χρηματιστήριο

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Εντελώς ρηχή είναι η τελευταία συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου στο ελληνικό χρηματιστήριο, με κύρια χαρακτηριστικά την απουσία αγοραστών και την εν γένει παύση των κινήσεων των ισχυρών χαρτοφυλακίων, κάτι που οδηγεί σε περαιτέρω συρρίκνωση την αξία συναλλαγών.

Μέσα σ' ένα σταθεροποιητικό διεθνές κλίμα με εξαιρετικά μικρές διακυμάνσεις, ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. έχει κατέλθει στις 863 μονάδες με απώλειες 0,80%, ενώ ο τζίρος μόλις που ξεπερνά τα 33 εκατ. ευρώ!

Η μεγάλη πλειονότητα των μετοχών του FTSE 25 κινείται πλέον σε αρνητικό έδαφος, ενώ θετικά πρόσημα κρατούν μόνο οι Alpha Bank, Titan, ΕΛΠΕ, ΓΕΚ Τέρνα, Aegean Airlines, Viohalco και Fourlis.

Στον αντίποδα, πιέσεις άνω του 1% δέχονται μετοχές όπως Εθνική, ΔΕΗ, Moyor Oil, Τέρνα Ενεργειακή, ΕΧΑΕ, Ελλάκτωρ και Eurobank. Επαναλαμβάνουμε ότι ο κύριος λόγος των πιέσεων είναι η παντελής απουσία νέων αγοραστών, παρά οι αυξημένες πωλήσεις, κάτι που μαρτυράται από τον εξαιρετικά μικρό τζίρο.

Πολύ ισχυρές είναι οι πιέσεις στο χώρο του Mid Cap, με τον όμιλο Intracom αλλά και τον όμιλο της Τεχνικής Ολυμπιακής, να καταγράφουν σημαντικές απώλειες. Πιο αναλυτικά, πτώση 13,06% καταγράφει η Intralot, στο -7% η Intrakat, -11,25% η Τεχνική Ολυμπιακή, -6,45% η AS Company, -4,47% η Έλτον, -4,38% η Intracom Holdings, -3,56% η MLS κ.λπ.

Στην ευρύτερη αγορά κινητικότητα και κέρδη παρουσιάζουν μετοχές όπως Forthnet, Μουζάκης, Revoil, Pasal, Sato, Προοδευτική, ΑΕΓΕΚ, Φιερατέξ, Καράτζης, Ελγέκα, Ευρωπαϊκή Πίστη κ.α. Στο σύνολο της αγοράς, 37 μετοχές ενισχύονται έναντι 75 που υποχωρούν.