Η ανοδική πορεία του χαλκού οδηγεί την μετοχή της Freeport Mc Moran

Η ανοδική πορεία του χαλκού οδηγεί την μετοχή της Freeport Mc Moran

Η Freeport Mc Moran Inc. (FCX NYSE), με έδρα το Φοίνιξ των Η.Π.Α., είναι μία από τις μεγαλύτερες, εισηγμένες σε χρηματιστήριο, εταιρείες εξόρυξης μετάλλων. Ίσως να είναι η μεγαλύτερη από αυτές που ειδικεύονται στην εξόρυξη χαλκού. Από τον χαλκό προέρχεται περίπου το 65% με 70% του ετήσιου κύκλου εργασιών της, λίγο πάνω από το 15% προέρχεται από εξόρυξη χρυσού και το υπόλοιπο από πωλήσεις μολυβδαίνιου και άλλων μεταλλευμάτων. Δραστηριοποιείται σε 4 χώρες, στις Η.Π.Α. όπου λειτουργεί δύο ορυχεία χαλκού, στην Χιλή και στο Περού με ένα ορυχείο χαλκού σε κάθε μία και στην Ινδονησία όπου λειτουργεί (σε κοινοπραξία με το Ινδονησιακό δημόσιο) ένα από τα μεγαλύτερα ορυχεία χαλκού και χρυσού στον κόσμο, το Grasberg. 

Η εταιρεία ξεκίνησε το 1837 και στην πορεία της άλλαξε πολλές φορές μορφή μέσα από εξαγορές, συγχωνεύσεις αλλά και πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων. Στην σημερινή της μορφή κατέληξε μετά από μία αποτυχημένη απόπειρα επέκτασης στην εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου, αποτέλεσμα της οποίας ήταν η ανάληψη υπερβολικού δανεισμού. Το 2015 – 2016 πούλησε αυτές τις δραστηριότητες, επικεντρώθηκε και πάλι στην εξόρυξη χαλκού και έδωσε μεγάλη έμφαση στην μείωση του δανεισμού μέσω της βελτίωσης των οικονομικών αποτελεσμάτων και ειδικά των ταμειακών ροών της. 

Η μεγάλη φετινή αναταραχή λόγω της πανδημίας πέτυχε την FCX σε μία μεταβατική περίοδο, καθώς η διετία 2019 – 2020 χαρακτηρίζεται από μεγάλες επενδύσεις εκσυγχρονισμού των ορυχείων της. Οι επενδύσεις έχουν σαν αποτέλεσμα την μείωση της παραγωγής των ορυχείων, αφού δεν είναι δυνατόν να λειτουργούν με πλήρη δυναμικότητα όσο διαρκούν τα έργα εκσυγχρονισμού. Το καλό είναι πως από το 2021 αναμένεται να αρχίσει η απόδοση των επενδύσεων και να αυξηθεί σημαντικά η απόδοση των ορυχείων. Ενδεικτικά αναφέρουμε (σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε η ίδια η εταιρεία στα μέσα Οκτωβρίου) πως οι ποσότητες χαλκού που αναμένεται να εξαχθούν από τα ορυχεία της θα φτάσουν τα 3,85 δισεκατομμύρια λίβρες το 2021 και τα 4,2 δις λίβρες το 2022 από περίπου 3,2 δις το 2020, ενώ για τον χρυσό αναμένεται να διπλασιαστούν μέσα στην διετία, από 0,8 εκατομμύρια ουγγιές το 2020 σε 1,6 εκατομμύρια το 2022. Η αύξηση αυτή θα προέλθει κυρίως από τις αυξημένες επιδόσεις του ορυχείου Grasberg  στο οποίο η εξόρυξη θα γίνεται πλέον υπογείως και όχι επιφανειακά. Πέρα από την αύξηση της παραγωγής, οι επενδύσεις προβλέπεται να μειώσουν και το κόστος παραγωγής.  

Η αύξηση της παραγωγής και της παραγωγικότητας της εταιρείας ίσως να έρχονται στην πιο κατάλληλη στιγμή καθώς οι χρηματιστηριακές τιμές των δύο βασικών μετάλλων της εταιρείας ακολουθούν το τελευταίο διάστημα σαφώς ανοδική πορεία. Ειδικά για τον χαλκό, από τον οποίο εξαρτώνται κατά κύριο λόγο οι επιδόσεις της εταιρείας, η φετινή χρονιά ήταν ιδιαίτερα εντυπωσιακή αφού μετά την κατάρρευση της τιμής του την άνοιξη στα 2,1 δολάρια/λίβρα, έχουμε φτάσει σήμερα, 16 Νοεμβρίου, στην ψηλότερη τιμή της τελευταίας τριετίας, λίγο πάνω από τα 3,2 δολάρια/λίβρα. Η συνέχεια προβλέπεται (από τους περισσότερους αναλυτές) να είναι ανοδική, λόγω των εκτιμήσεων για συνέχιση της μεγάλης ζήτησης από την Κίνα και άμεση εφαρμογή προγραμμάτων στήριξης των υποδομών στις δυτικές οικονομίες και, κυρίως, λόγω της παγκόσμιας στροφής προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την ηλεκτροκίνηση των μέσων μεταφοράς. Σε παρουσίασή της προς τους επενδυτές η εταιρεία επισημαίνει και τους τρεις αυτούς παράγοντες, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές απαιτεί έως και τετραπλάσιες ποσότητες χαλκού (κυρίως για τα καλώδια μεταφοράς του ρεύματος), ενώ κάτι παρόμοιο ισχύει και για τα ηλεκτροκινούμενα οχήματα σε σχέση με τα συμβατικά. 

Αν οι αισιόδοξες προβλέψεις για την πορεία του χαλκού επαληθευθούν, τα οφέλη για την FCX και τους μετόχους της θα είναι ιδιαίτερα σημαντικά. Στην ίδια παρουσίαση η εταιρεία αναφέρει πως για κάθε μεταβολή 10 cents του δολαρίου στην τιμή του χαλκού, τα οργανικά της κέρδη μεταβάλλονται κατά 390 εκατομμύρια δολάρια και οι ταμειακές ροές κατά 300 εκατομμύρια. Τα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου που ενσωμάτωσαν την ανάκαμψη της τιμής του χαλκού είναι ενδεικτικά των δυνατοτήτων της εταιρείας στην περίπτωση που επαληθευθούν οι θετικές προσδοκίες για την τιμή του χαλκού. Σε κύκλο εργασιών 3,85 δισ. δολαρίων, τα οργανικά κέρδη ανήλθαν στα 880 εκατομμύρια και τα καθαρά κέρδη σε περίπου 430 εκατομμύρια, ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της διοίκησης οι οργανικές ταμειακές ροές θα ανέλθουν για το 2020 στα 2,9 δις δολάρια. Είναι προφανές πως τα μεγέθη θα είναι πολύ μεγαλύτερα αν πραγματικά ανέβει σημαντικά η τιμή του χαλκού, διευκολύνοντας την πιο γρήγορη αποπληρωμή του καθαρού δανεισμού που τώρα ανέρχεται στα 7,2 δις και κάνοντας πιο πιθανή την επανέναρξη διανομής μερισμάτων που σταμάτησαν την άνοιξη λόγω της πανδημίας. 

Η αγορά βέβαια δεν κοιμάται. Η μετοχή έκλεισε προ ολίγου στην τιμή των 21 δολαρίων που είναι το ψηλότερο κλείσιμο της τελευταίας πενταετίας, πραγματικά εντυπωσιακό αν σκεφτεί κανείς πως τον Μάρτιο είχε πέσει κάτω από τα 5 δολάρια. Η σημερινή χρηματιστηριακή της αξία είναι 30 δις δολάρια και δείχνει πως οι επενδυτές βλέπουν την εταιρεία με πολλή αισιοδοξία. Η αισιοδοξία είναι μάλλον λογική και αναμενόμενη, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε πως οι προβλέψεις δεν επαληθεύονται πάντα, κάτι μπορεί να πάει στραβά σε σχέση με την ζήτηση ή μπορεί η αύξηση της τιμής να φέρει δυσανάλογη αύξηση της παραγωγής των ορυχείων, κάτι που δεν περιμένουν τώρα οι επενδυτές. Για όποιον όμως πιστεύει πως ο χαλκός θα συνεχίσει την καλή του πορεία, η FCX είναι μία πολύ λογική επένδυση.

*Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.