Η αλλαγή στρατηγικής του Facebook εκτοξεύει τα κρυπτονομίσματα που χτίζουν το Metaverse

Η αλλαγή στρατηγικής του Facebook εκτοξεύει τα κρυπτονομίσματα που χτίζουν το Metaverse

Το Facebook (FB), η έβδομη μεγαλύτερη εταιρεία στον κόσμο, θα μετονομαστεί σε Meta, και θα διαπραγματεύεται με νέο ticker (MVRS) από τις αρχές Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με τη νέα στρατηγική, το κοινωνικό δίκτυο θα επενδύσει σε μεγάλο βαθμό σε hardware, λογισμικό και περιεχόμενο που σχετίζεται με την εικονική και την επαυξημένη πραγματικότητα.

«Αναμένουμε ότι η επένδυσή μας θα μειώσει τα συνολικά λειτουργικά μας κέρδη το 2021 κατά περίπου 10 δισεκατομμύρια δολάρια. Δεσμευόμαστε να υλοποιήσουμε αυτό το μακροπρόθεσμο όραμα και αναμένουμε να αυξήσουμε τις επενδύσεις μας για τα επόμενα αρκετά χρόνια», αναφέρουν τα οικονομικά αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου 2021 της εταιρείας.

Ο διευθύνων σύμβουλος και ιδρυτής Mark Zuckerberg πρόσθεσε: «Δεν πρόκειται για μια επένδυση που θα είναι κερδοφόρα για εμάς οποιαδήποτε στιγμή στο εγγύς μέλλον. Ωστόσο, το μετασύμπαν θα είναι] το ιερό δισκοπότηρο των κοινωνικών εμπειριών».

Στην κεντρική ομιλία, το Facebook δήλωσε ότι τα NFT και τα κρυπτονομίσματα αναπόφευκτα θα παίξουν ρόλο στο metaverse.

Φυσικά, υπήρξε ιδιαίτερη αισιοδοξία στις αγορές των NFT, του blockchain gaming και των metaverse εντός της κοινότητας των ψηφιακών νομισμάτων - με τόσο ιδρυτές εταιρειών αλλά και επενδυτές να θεωρούν πως η νέα κίνηση του Facebook δημιουργεί νέες προοπτικές. Μην ξεχνάμε πως το Facebook, δεν είναι η πρώτη φορά που ακολουθεί τις καινοτομίες της αγοράς κρυπτονομισμάτων- ήταν κάτι που είχε προσπαθήσει στον τομέα των πληρωμών με το μεγαλεπήβολο σχέδιο για το ψηφιακό νόμισμα LIBRA- τώρα γνωστό ως DIEM που ακόμα δεν έχει κυκλοφορήσει στην αγορά.

Το κοινωνικό δίκτυο έχει 2,91 δισεκατομμύρια ενεργούς χρήστες μηνιαίως και μια φαινομενικά ατελείωτη υποστήριξη κεφαλαίου. Το ερώτημα τρισεκατομμυρίων δολαρίων είναι ποιο θα κερδίσει στην κούρσα του metaverse: ένα κεντροποιημένο κοινωνικό δίκτυο με αμφιλεγόμενες πολιτικές σχετικά με την διαχείριση των προσωπικών δεδομένων ή πρωτόκολλα ανοιχτού κώδικα που διέπονται από τους χρήστες της και πιθανώς να μπορούν να κερδίζουν και χρήματα από αυτό.

Σύμφωνα με τον πίνακα κεφαλαιοποίησης CoinGecko η αγορά των ψηφιακών νομισμάτων που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με το Metaverse προσεγγίζει τα $19 δισ, με την αγορά να σημειώνει άνοδο 12,4 %τις τελευταίες 24 ώρες. Η συνολική αγορά ξεπερνάει μόλις τα 30 ψηφιακά νομίσματα, οπότε το due diligence των επενδυτών είναι σχετικά εύκολα. Ωστόσο, υπάρχουν πολλές ακόμα αγορές ψηφιακών νομισμάτων που επηρεάζονται είτε αποτελούν μέρος αυτών των αγορών.

Αντίστοιχα ο Δείκτης Metaverse έχει σχεδιαστεί για να καταγράφει την τάση της ψυχαγωγίας, του αθλητισμού και της στροφής των επιχειρήσεων σε ένα εικονικό περιβάλλον, με την οικονομική δραστηριότητα σε αυτό το περιβάλλον να λαμβάνει χώρα στο blockchain Ethereum.

Το MANA, το SAND και το AXS εκτοξεύθηκαν μεταξύ άλλων στον απόηχο της ανακοίνωσης του Meta. 

Το Decentraland με το διακριτικό τίτλο $MANA είναι μια αποκεντρωμένη πλατφόρμα εικονικής πραγματικότητας που έχει αναπτυχθεί πάνω στο blockchain Ethereum. Μέσα στην πλατφόρμα Decentraland, οι χρήστες μπορούν να δημιουργήσουν, να βιώσουν και να δημιουργήσουν έσοδα από το περιεχόμενο και τις εφαρμογές τους.

Το Sandbox (SAND) είναι ένας εικονικός κόσμος όπου οι παίκτες μπορούν να δημιουργήσουν, να κατέχουν και να δημιουργήσουν έσοδα από τις εμπειρίες τους στα παιχνίδια στο blockchain  Ethereum χρησιμοποιώντας το διακριτικό SAND της πλατφόρμας. Οι παίκτες μπορούν να δημιουργήσουν NFT, να τα ανεβάσουν στην αγορά και να τα ενσωματώσουν σε παιχνίδια με το Game Maker, σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα τους.

Ο διάσημος ράπερ, Snoop Dogg, πραγματοποίησε πρόσφατα μια ιδιωτική εκδήλωση στο sandbox metaverse. Οι χρήστες μπόρεσαν να αγοράσουν εισιτήρια για την εκδήλωση και να συνδεθούν με τον Snoop Dogg εικονικά.

Το Axie Infinity (AXS) είναι ένα σύμπαν εμπνευσμένο από τα Pokémon όπου ο καθένας μπορεί να κερδίσει ψηφιακά νομίσματα. Οι παίκτες μπορούν να πολεμήσουν, να συλλέξουν, να μεγαλώσουν και να χτίσουν ένα επίγειο βασίλειο για τα ζώα τους. Όλα τα στοιχεία τέχνης και τα δεδομένα του Axie είναι εύκολα προσβάσιμα από τρίτους, επιτρέποντας στους προγραμματιστές της κοινότητας να δημιουργήσουν τα δικά τους εργαλεία και εμπειρίες στο σύμπαν του Axie Infinity.

Το Axie Infinity είναι χωρίς αμφιβολία το πιο επιτυχημένο παιχνίδι που βασίζεται σε blockchain μέχρι σήμερα. Έχει συγκεντρώσει πάνω από 2,6 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες καθημερινά και έσοδα 980 εκατομμυρίων δολαρίων.

Η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση της αγοράς παραμένει κάτω από τα 10 δισεκατομμύρια δολάρια, αλλά όταν πολλαπλασιάσουμε την τρέχουσα τιμή με τη μέγιστη προσφορά, οδηγούμαστε σε αξία άνω των $41,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων (Fully Diluted Valuation).

Κλειστή πλατφόρμα 

Ωστόσο, οι επενδυτές πρέπει να έχουν συγκρατημένη αισιοδοξία καθώς ο επικεφαλής τεχνολογίας του Oculus John Carmack- του βασικού βραχίονα του κοινωνικού δικτύου που αναπτύσσει εφαρμογές εικονικής πραγματικότητας - δήλωσε ότι θεωρεί απίθανο τα προϊόντα του κοινωνικού δικτύου να βρίσκονται σε ανταγωνισμό με λογισμικό ανοιχτής πρόσβασης που χρησιμοποιεί τεχνολογία blockchain και ψηφιακά νομίσματα. Ο John Carmack δλήλωσε πως παρόλο το Meta αναμφίβολα θα χρησιμοποιούσε συναλλαγές σε κρυπτονομίσματα, δεν θα πρέπει να θεωρείται ως μια εντελώς ανοιχτή πλατφόρμα φιλική προς τα κρυπτονομίσματα.