Η αισιοδοξία για το εμβόλιο έφερε κέρδη στις ευρωαγορές

Η αισιοδοξία για το εμβόλιο έφερε κέρδη στις ευρωαγορές

Με άνοδο ολοκλήρωσαν τις συνεδριάσεις της Δευτέρας οι κυριότεροι ευρωπαϊκοί χρηματιστηριακοί δείκτες, καθώς οι θετικές εξελίξεις στο μέτωπο του εμβολίου για την αντιμετώπιση του κορονοϊού έφεραν ξανά την αισιοδοξία στο προσκήνιο.

Πιο αναλυτικά, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 διαμορφώθηκε στις 370,5 μονάδες, με κέρδη 1%, με τον κλάδο των πρώτων υλών να καταγράφει άνοδο 2%, ενώ και όλοι οι επιμέρους τομείς διαμορφώθηκαν σε θετικό έδαφος.

Στους εγχώριους δείκτες, ο γερμανικός δείκτης DAX έκλεισε στις 12.799 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 1,32%, ενώ στην Γαλλία ο CAC διαμορφώθηκε στις 5.056 μονάδες με κέρδη 1,73%.

Παρόμοια εικόνα και στο Λονδίνο, με τον δείκτη FTSE 100 να ολοκληρώνει τη συνεδρίαση στις 6.176 μονάδες, ενισχυμένος κατά 1,33%, ενώ στην ευρωπαϊκή περιφέρεια ο ιταλικός δείκτης FTSE MIB διαμορφώθηκε στις 20.003 μονάδες με κέρδη 1,19%, όπως και ο ισπανικός IBEX 35 που έκλεισε στις 7.426 μονάδες, με άνοδο 1,45%.

Στο μέτωπο του εμβολίου για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, θετικά αξιολογήθηκε από τους επενδυτές το γεγονός πως δύο πειραματικά εμβόλια  που αναπτύσσουν σε συνεργασία η γερμανική εταιρεία BioNTech και ο αμερικανικός φαρμακευτικός κολοσσός Pfizer έλαβαν την έγκριση «ταχείας διαδικασίας» από την αμερικανική Υπηρεσία τροφίμων και Φαρμάκων.

Τα υποψήφια εμβόλια BNT162b1 και BNT162b2 είναι αυτά που βρίσκονται στο πιο προχωρημένο στάδιο μεταξύ των τουλάχιστον τεσσάρων εμβολίων που εξετάζουν οι δύο εταιρείες σε κλινικές δοκιμές στις ΗΠΑ και τη Γερμανία.

Ο χαρακτηρισμός «fast track» από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ χορηγείται για να επιταχύνει την εξέταση νέων φαρμάκων και εμβολίων που δείχνουν δυνατότητα αντιμετώπισης ιατρικών αναγκών.

Νωρίτερα τον Ιούλιο οι εταιρείες είχαν ανακοινώσει ότι το BNT162b1 έδειχνε θετικά δείγματα και έμοιαζε να γίνεται καλά ανεκτό στο πρώτο στάδιο κλινικών δοκιμών σε ανθρώπους.

Τα προκαταρκτικά στοιχεία από τις γερμανικές δοκιμές του BNT162b1 αναμένονται μέσα στον Ιούλιο.

Τέλος, σημειώνεται πως η σεζόν των εταιρικών κερδών πρόκειται να ξεκινήσει αυτήν την εβδομάδα με μεγάλες τράπεζες και άλλες εταιρείες να ανακοινώνουν τριμηνιαία αποτελέσματα. Οι JPMorgan, Citigroup και Wells Fargo δημοσιεύουν τα τριμηνιαία αποτελέσματα την Τρίτη, ενώ η Pepsi θα προχωρήσει σε ανακοινώσεις τη Δευτέρα, λίγο πριν ανοίξει η αγορά.